Costurile asociate asigurarilor de viata sunt de regula calculate in functie de speranta de viata a asiguratului. Insa, pentru estima speranta de viata a cuiva, asiguratorii vor examina intotdeauna numeroase variabile, precum varsta, dependenta de nicotina, consumul de alcool si istoricul starii de sanatate, plus factori de risc aditionali, cum ar fi ocupatia profesionala si hobby-urile. Iti prezentam profesiile care iti reduc sansele la o asigurare de viata.

Angajatii cu anumite specializari profesionale, cum ar fi expert in dezamorsarea bombelor, ar trebui sa se astepte ca activitatea pe care o presteaza sa reprezinte un obstacol important in a cumpara o asigurare de viata. Deja, pentru asiguratori a avea o arma mortala in descrierea profesiei nu reprezinta doar un simplu hazard, ci presupune un risc crescut.

Pe de alta parte, exista si specialisti care nu au nici cea mai vaga idee ca profesia lor este considerata cu risc ridicat de deces. Unui fierar betonist sau unui constructor de acoperisuri ii va fi eventual dificil sa creada ca prima platita pentru o asigurare de viata il va costa mai mult doar pentru ca sta pe acoperis toata ziua, insa se va convinge la prima vizita la sediul unei companii de asigurari.

"Activitatile profesionale cu grad ridicat de risc pentru imbolnavire, invaliditate sau deces sunt adresate punctual de asiguratori, luand in calcul riscul asigurabil determinat pe baza corelatiei intre domeniul de activitate, profesia si activitatile profesionale zilnice", au declarat reprezentantii NN Asigurari.

In functie de riscul asigurabil, asigurarile pentru persoanele care au meserii cu risc crescut sunt oferite in conditii speciale, care presupun aplicarea unei prime suplimentare care acopera riscul ridicat sau excludererea anumitor situatii precum deces sau invaliditate produse accidental. Alteori, daca riscul asigurabil este foarte ridicat, exista posibilitatea neacceptarii in asigurare.

Nu esti sigur daca lucrezi intr-un domeniu cu risc ridicat? Urmatoarele ocupatii au cele mai ridicate riscuri de accidente fatale, potrivit reprezentantilor NN Asigurari. Daca iti desfasori activitatea profesionala intr-unul din acest domenii, nu ar trebui sa te mire faptul ca nu poti incheia o asigurare de viata sau costurile sunt de-a dreptul uriase.

1. Pescar comercial pe vase de pescuit

Intemperii, utilaje grele, expunere la soare continua si privare de somn. Lucratorii pe vase de pescuit maritim sau oceanic (ex. marinar, pescar, motorist nave de pescuit, etc.) lucreaza in conditii meteorologice nefavorabile si manevreaza plase si custi grele in conditii periculoase.

2. Muncitor forestier

Printre categoriile de muncitori forestieri gasim, de exemplu, operator toaletare si recoltare arbori forestieri, drujbist, taietor copaci in padure, fasonator mecanic s.a.m.d.. Acestia sunt expusi la accidente cauzate de utilajele si autovehiculele folosite in activitate si imbolnavi profesionale pe fondul conditiilor meteo nefavorabile, precum caderi de copaci, rafale de vant, zgomote puternice, alunecari de teren si fauna salbatica periculoasa.

3. Muncitor in constructii civile si industriale

In aceasta categorie intra profesiile de alpinist utilitar, demolator / detonator in constructii, buldozerist, excavatorist, fierar betonist, s.a.m.d.. Muncitorii sunt, de regula, expusi pericolelor si accidentelor pe santier - caderea de la inaltime, accidente cauzate de utilaje grele, expunere la temperaturi nefavorabile sau la substante chimice.

4. Lucrator in armata si aviatia militara

Pilotii de avioane militare se supun la riscuri uriase in cadrul testelor de zbor, de exemplu, in contextul in care, deseori, aparatele sunt impinse la limitele tehnologice. Stresul isi face, de asemenea, simtita prezenta in cazul pilotilor de avioane militare, de cautare si salvare, ori in cazul inginerilor de zbor, mai ales in zonele de conflict.

Ca urmare, profesii precum pilot avion / elicopter, parasutist militar, forte de interventie rapida, trupe de mentinere a pacii, deplasare in teatrul de operatiuni, serviciul pirotehnic / genisti sunt expuse la accidente in actiuni militare desfasurate in zone de conflict sau in timpul unor catastrofe, precum si la boli profesionale asociate muncii.

5. Lucrator de pe platformele petroliere

In pofida scaderilor inregistrate in ceea ce priveste pretul petrolului, industria petroliera este una care nu va stagna niciodata, ba din contra, este mereu in continua dezvoltare. Viata unui lucrator pe o platforma petroliera presupune multe sacrificii. Inseamna sa traiesti efectiv luni intregi izolat in mijlocul oceanului, sa muncesti cel putin 12 ore/ zi, in ture de zi si noapte, zilnic, ca sondor foraj, operator instalatie de foraj si de extractie a titeiului, mecanic sonde, marinar pe barja sau slep petrolier s.a.m.d.., pe utilajele folosite la forarea fundului oceanului in cautare de petrol.

Sunt conditii meteo de cele mai multe ori vitrege, temperaturi extreme, vant, ploaie. Sunt utilaje imense de manevrat si un zgomot asurzitor. De aceea, lucratorii de pe platformele petroliere au riscuri ridicate de imbolnavire ca urmare a expunerii la conditii climaterice si geografice dificile si a stresului provocat de deplasarile de durata pe mare sau pe terenuri accidentate, precum si la accidentele de munca specifice cum sunt scufundarile la mare adancime sau explozii.

6. Muncitor in domeniul minier / activitate subterana

Exista atat de multe dezastre miniere, incat indiferent de cresterea continua a gradului de constientizare de siguranta in aceasta industrie, tragediile nu vor putea fi reduse niciodata la doar o singura variabila. Orice se poate intampla.

De aceea, profesii precum mecanic, electrician, lacatus, operator banda rulanta, dulgher, miner, buldozerist, excavatorist, artificier, salvator minier s.a.m.d. au un risc crescut de a dezvolta boli profesionale (afectiuni pulmonare) si sunt predispusi la accidente in situatii precum explozii de gaz, inundatii, prabusirea tunelelor minei sau incendii.

7. Pilotii si personalul de bord

Daca esti interesat de obtinerea licentei de pilot de linie, trebuie sa stii ca aceasta profesie este expusa la riscuri de imbolnavire si de accidente ca urmare a timpului ridicat de zbor la mare altitudine. Pe langa stresul ridicat dat de orele lungi de zbor, pilotii de avioane comerciale se pot confrunta si cu riscuri mecanice, de natura electrica, pericol de incendiu, pericol de explozii, terorism, intoxicatii, asfixiere, depresurizare si pierderea cunostintei.

Sursa foto: Muncitor forestier / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri