Leul s-a apreciat marti in fata monedei europene si a dolarului american, intr-o sedinta cu multe anunturi cu impact asupra economiei romanesti, dar miscarile pe curs nu au fost totusi semnificative. Aflati ce referinte a anuntat banca centrala astazi.

Cursul oficial leu/euro a fost stabilit de BNR la 4,4167 lei/euro, in scadere cu aproape un ban fata de sedinta precedenta, in timp ce cursul pentru dolar a coborat nesemnificativ (0,06%), pana la 3,9342 lei/dolar.

Si francul elvetian s-a depreciat in fata leului astazi, cu aproape un ban, pana la un curs de 4,0442 lei/franc.

Care sunt principalele date macroeconomice care au miscat astazi cursul

  • BNR mentine dobanda cheie la 1,75% si rezervele obligatorii

In cea de patra sedinta de politica monetara a anului, consiliul de administratie al BNR a luat decizia - asteptata de analisti - de a mentine dobanda cheie la nivelul de 1,75% pe an. "Consideram ca, in procesul decizional, banca centrala a avut in vedere evolutiile recente si perspectivele contradictorii din sfera macro-financiara interna, intr-un context international caracterizat prin intensificarea divergentelor economico-monetare intre tarile dezvoltate si economiile emergente si o noua unda de turbulente pe pietele financiare internationale, inainte de inflexiunea monetara din Statele Unite", a declarat Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania.

El subliniaza faptul ca economia Romaniei a intrat intr-un nou ciclu economic, fapt reflectat de dinamica investitiilor productive in perioada recenta. "Totodata, pe termen scurt si mediu se mentin perspective de accelerare a cererii interne, mai ales daca luam in considerare adoptarea Noului Cod Fiscal. Pe de alta parte, dinamica anuala a preturilor de consum a intrat in teritoriu negativ incepand cu luna iunie, pe fondul reducerii cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie, de la 24% la 9%".

Date fiind prevederile Noului Cod Fiscal este ridicata probabilitatea ca dinamica anuala a preturilor de consum sa prezinte valori negative pana in 2017.

  • Inflatie negativa in zona euro

Zona euro a inregistrat inflatie negativa in septembrie, pentru prima oara in ultimele sase luni, evolutie care surprinde analistii si amplifica presiunile asupra Bancii Centrale Europene (BCE) pentru suplimentarea masurilor de stimulare. Preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,1% in septembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor preliminare publicate miercuri de biorul european de statistica, Eurostat.

  • Excedent bugetar de 0,92% din PIB la opt luni

Datele Ministerului de Finante publicate ieri arata un excedent bugetar de 6,5 miliarde lei (0,92% din PIB) dupa primele opt luni din an, dat fiind avansul veniturilor cu 9,7% an/an si o crestere a cheltuielilor cu doar 3,8% an/an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri