2016, ultimul an in care dobanzile vor fi la minime

2016, ultimul an in care dobanzile vor fi la minime

Euribor este in teritoriu negativ, iar Robor este la minime istorice, ceea ce inseamna ca dobanzile percepute de banci pentru imprumuturile ipotecare in lei si euro, inclusiv Prima Casa, sunt la cele mai mici cote. Un lucru bun pentru debitorii care si-au luat case in urma cu cativa ani. Insa, ce se intampla cu cei care vor sa isi achizitioneze pe credit o locuinta in 2016?

Conform analistilor, 2016 ar putea fi anul in care dobanzile vor reveni pe crestere, avand in vedere ca creditarea accelereaza puternic in moneda nationala. Cererea tot mai mare pentru lei va urca astfel costul leilor, iar Robor va incepe sa creasca, afectand astfel toate creditele in derulare cu dobanda variabila. Unele banci au pregatit insa credite ipotecare cu dobanda fixa pentru 5 sau 10 ani, incercand astfel sa protejeze clientii de momentul in care dobanzile vor incepe sa creasca.

Tineti cont ca un credit initiat in 2016 poate sa va tenteze cu o rata foarte mica, insa dobanzile nu vor sta la infinit asa de jos, iar cand vor incepe sa creasca, fie ca vorbim de Robor sau Euribor, acest lucru se va simti in rata platita catre banca.

Sursa foto: Mediafax

Prima casa vs. credit ipotecar? Cum sunt dobanzile

Prima casa vs. credit ipotecar? Cum sunt dobanzile

Programul Prima Casa a facilitat accesul populatiei la credite ipotecare cu avans de numai 5%, statul garantand si 50% din imprumutul acordat de banca. In tot acest timp, bancile au incercat sa concureze programul guvernamental, reducand semnificativ dobanzile si oferind rate lunare la fel de bune, incurajate si de scaderea puternica a costului la lei pana la minime istorice. In ultima vreme, competitia dintre cele doua tipuri de credite a crescut foarte mult, mai ales ca unele banci au inceput sa ofere rate fixe pe anumite perioade de timp si dobanzi apropiate de cele de la Prima Casa.

In prezent, dobanzile cerute la Prima Casa sunt mai mici, insa programul ar putea sa dispara, pentru 2016 fiind redus plafonul de garantii pana la 1,5 miliarde lei. Conform guvernantilor programul Prima Casa si-a atins scopul, fiind conceput ca solutie de dezghetare a pietei imobiliare in criza. Ca urmare, plafoanele ar trebui sa fie reduse treptat, pana cand piata se va descurca fara ajutorul statului. Nu stim insa daca viitorul Guvern politic va mentine aceasta linie de reducere a plafoanelor.

Daca nu stiti ce sa alegeti intre Prima Casa si creditele ipotecare standard, WALL-STREET.RO a realizat o analiza in care compara costurile pentru cele doua imprumuturi la cele mai mari banci din piata.

Sursa foto: baranq/Shutterstock

Cresteri de preturi la apartamentele din Capitala

Cresteri de preturi la apartamentele din Capitala

Daca in 2015 putem spune ca piata imobiliara s-a stabilizat cam pe toate segmentele, in Bucuresti au existat zone in care preturile au inceput sa creasca sensibil, iar in 2016 se va intampla la fel, avand in vedere cresterea venitului disponibil al populatiei, dupa masurile de relaxare fiscala si cresterea salariului minim de anul trecut si (probabil) din nou la jumatatea lui 2016.

Anul 2015 a adus cresteri de 4,61% ale preturilor solicitate de proprietarii de apartamente din zonele centrale, semicentrale si de nord ale Capitalei, conform analizei anuale realizate de HomeFinders, una dintre cele mai importante companii de consultanta imobiliara dedicata cumparatorilor. Analistii HomeFinders estimeaza ca preturile de vanzare vor creste si in acest an pe aceste zone, cu 2-5%, atat pentru apartamentele noi, cat si pentru cele vechi.

Insa, preturile solicitate de proprietari in semicentrul, centrul si nordul Bucurestiului vor fi mult mai mari, cu pana la 10% mai mari.

Pe de alta parte, in zonele de est, sud si vest din Capitala, preturile de vanzare pentru apartamentele vechi vor scadea cu aproximativ 2%, in vreme ce preturile de vanzare pentru apartamentele noi din aceste zone vor stagna, dar preturile solicitate de proprietari vor fi totusi mai mari cu 5% fata de 2015.

Ce oferte de apartamente noi gasesti

Ce oferte de apartamente noi gasesti

Interesul romanilor in ceea ce priveste imbunatatirea vietii locative a luat avant in ultimii ani. Drept urmare, numarul tranzactiilor cu locuinte este in crestere, creditele ipotecare prind din urma Prima Casa, clientii sunt mai orientati spre locuinte cu suprafete mai mari, iar ponderea celor care iau credite pentru locuinte si au deja o proprietate este in crestere, arata o analiza realizata de catre o banca, la jumatatea anului trecut. Daca si tu ai plan achizitia unui apartament in 2016, WALL-STREET.RO a trecut in revista cele mai importante ansambluri rezidentiale din Bucuresti care vor fi finalizate in acest an.

Creste plafonul de achizitie a locuintelor cu TVA de 5%

Creste plafonul de achizitie a locuintelor cu TVA de 5%

Conform Codului Fiscal, din 2016 a crescut plafonul valoric pentru care veti plati TVA redus la achizitia de locuinte. Astfel, daca in 2015 orice locuinta pana in 380.000 lei impunea plata unei TVA de 5%, din acest an limita maxima creste la 450.000 lei (aproximativ 100.000 euro).

Potrivit legii care reglementeaza achizitia de locuinte cu TVA redusa, cota de 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de pana in 120 mp, la o limita maxima a valori de achizitie de 450.000 de lei. Avocatnet.ro mentioneaza ca o alta conditie este ca in momentul vanzarii, unitatile locative sa poata fi locuite. In plus, terenul pe care este construita casa nu trebuie sa aiba o suprafata mai mare de 250 mp, incluzand si amprenta la sol a locuintei.

In cazul apartamentelor, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu trebuie sa depaseasca suprafata de 250 mp.

Sursa foto: baranq/Shutterstock