Radu Pojoga, directorul regional pentru Sud-Estul Europei in cadrul MoneyGram, a explicat in emisiunea Profesionistii in Banking cum functioneaza transferul de bani direct pe telefonul mobil, in urma parteneriatului cu Vodafone M-Pesa.

Cum functioneaza transferul de bani MoneyGram - M-Pesa

Un client care vrea sa trimita banii acasa poate sa mearga la o locatie MoneyGram, in cele 125 de tari in care compania americana este prezenta, sau sa selecteze in contul MoneyGram Online (doar in Statele Unite, Marea Britanie si Germania) transferul catre portofelul electronic M-Pesa, introducand codul tarii si numarul de telefon mobil al persoanei careia doreste sa ii trimita banii.

In locatiile fizice ale MoneyGram, cel care transfera banii se va identifica cu buletinul si va oferi detaliile despre unde vrea sa ajunga banii, respectiv persoana care va primi banii si numarul de telefon de la Vodafone. Odata initiat transferul, banii ajung in contul virtual in cateva minute, serviciul fiind sigur "pentru ca odata furnizat numarul de telefon, banii ajung in acel cont virtual si nimeni nu se poate atinge de ei".

Pe de alta parte, persoana care primeste banii va primi un SMS de informare, care il anunta ca a primit bani in contul virtual M-Pesa, si are mai multe optiuni de utilizare sau retragere a banilor. Radu Pojoga a explicat ca acceptatorul se poate duce la orice locatie M-Pesa, adica la acei furnizori de servicii Vodafone - comercianti, dealeri si parteneri Vodafone - pentru a retrage banii. Insa, din acest portofel electronic el poate sa isi plateasca direct utilitatile sau sa plateasca la acei comercianti parteneri M-Pesa.

Atat la comercianti agreati, cat si la dealerii Vodafone, clientii care vor sa plateasca din portofelul virtual trebuie sa se identifice cu buletinul.

MoneyGram pariaza pe impactul serviciului in mediul rural

Seful MoneyGram mizeaza ca acest serviciu va penetra mediul rural in Romania, acolo unde circa 9 milioane de romani au un acces limitat sau inexistent la serviciile bancare. "Face sens in cazul in care romanii se deplaseaza cativa kilometri pentru a-si ridica banii, sa ii foloseasca pentru plata anumitor utilitati sau ca sa isi ajute copiii", afirma Pojoga.

El atrage atentia ca, deocamdata, in Romania, omul de rand are nevoie de cash, pentru ca degeaba ii dai card intr-un mediu in care nu are ATM sau POS. "Avand un cont virtual, el poate utiliza banii pentru ca telefonul il foloseste. In viitor bancomatul poate deveni restrictiv sau invechit, dar asta nu inseamna ca nu putem deschide si acest serviciu".

Comisioanele transferului de bani prin M-Pesa sunt aceleasi cu cele traditionale cash-to-cash prin MoneyGram. Estimativ, la un transfer de 100 de euro din Germania in Romania comisionul perceput de MoneyGram este de 5 euro, in timp ce in tarile nordice tarifele sunt mai mari.

"Vedem un trend crescator catre tarile nordice, in ultimul an observam ca a crescut numarul romanilor care au plecat in UK, dar si in Germania, Norvegia, Suedia. In acelasi timp, vedem si o migratie a romanilor din sud catre nord, din Spania si Italia catre nordul Europei", afirma Radu Pojoga.

Din informatiile pe care le avem, anul trecut circa 40.000 de romani au parasit tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri