Statul nu mai poate acomoda cheltuieli bugetare suplimentare dupa ce in acest an sunt deja prea multe masuri cu impact semnificativ asupra deficitului bugetar. Cheia mentinerii deficitului sub tinta de 3% este imbunatatirea colectarii, ecuatia bugetara fiind usor de rezolvat daca statul ar reusi sa colecteze macar a 25-a parte din evaziunea fiscala pe segmentul de TVA, a declarat la Profesionistii in Banking Dan Armeanu, profesor de economie la ASE si membru neexecutiv al ASF.

"Aici este cheia in acest an pentru a obtine un deficit bugetar mult mai mic. Chiar daca s-a imbunatatit colectarea in ultimii ani, mai este foarte mult loc pentru ca evaziunea fiscala este in continuare ridicata. Suntem in perioada de inceput a reducerii TVA si probabil ca evaziunea fiscala pe TVA la alimente se va reduce destul de mult in anii urmatori", a declarat Armeanu, precizand ca numai din TVA evaziunea fiscala este la 12% din PIB.

Practic, daca statul va reusi sa colecteze suplimentar din TVA a 25-a parte din evaziunea fiscala pe acest segment ar insemna 0,5% din PIB si "ecuatia deficitului bugetar s-ar rezolva".

O reducere de taxe, in primele 6-9 luni reprezinta o scadere contabila, dupa care se manifesta un efect economic si putem cu o cota redusa sa avem incasari in a doua parte a anului si sa revenim la nivelul normal.

Ce s-ar intampla daca Romania depaseste deficitul bugetar de 3% din PIB

In opinia economistului, intr-un scenariu pur ipotetic in care Guvernul nu ar reusi sa mentina deficitul bugetar in tinta asumata pentru acest an, masurile de relaxare fiscala pentru 2017 ar fi compromise si inghetate.

"Poate cel mai important efect consta in faptul ca 3% reprezinta o limita psihologica de la care pietele si investitorii reactioneaza, in sensul ca isi reduc investitiile in tara respectiva, iar pietele penalizeaza statul respectiv prin cresterea costului de finantare, care ne afecteaza pe toti, pentru ca se va duce intr-o crestere a datoriei publice", avertizeaza Dan Armeanu.

Depinde cat de mult timp se manifesta acest deficit bugetar de peste 3%. Daca depaseste cativa ani, probabil ca vom intra sub cerintele europene si vom fi sanctionati printr-un procent din PIB.

De asemenea, Armeanu mentioneaza si o serie de riscuri externe, care au potentialul sa destabilizeze economia romaneasca, printre acestea fiind iesirea Marii Britanii din zona euro, criza refugiatilor, conflictele geopolitice din apropierea Romaniei, politicile monetare nesincronizate intre UE si SUA, dar si stagnarea economica din zona euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri