Pe langa elementele care tin de partea "tehnica" a unui proiect rezidential, demna de luat in seama este si inovatia in ceea ce priveste conceptul, a declarat Viorel Mohorea, new home division sales coordinator in cadrul Coldwell Banker, la un eveniment pe tema inovatiei in real estate, cu titlul Real Estate & Banking: driving innovation and creating a unique digital experience, organizat de Imobiliare.ro, in colaborare cu CTP, dezvoltator de parcuri industriale.

"Din cel dintai punct de vedere, exista schimbari vizibile in piata, dar, din cel de-al doilea, putine ansambluri se impun – putini dezvoltatori construiesc in momentul de fata proiecte integrate, care sa ofere un stil de viata. Se simte insa o tendinta de trecere de la dezvoltarile de mici dimensiuni la investitii de amploare, menite sa ofere locatarilor nu doar o simpla locuinta, ci o serie intreaga de facilitati", arata managerul Coldwell Banker.

Locuinte noi si eficienta energetica

Pe fondul stabilizarii pietei rezidentiale, atat dezvoltatorii, cat si potentialii cumparatori manifesta o deschidere tot mai mare spre inovare, considera Bogdan Ivan, secretar general in cadrul Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania URBANIS, prezent la evenimentul Imobiliare.ro. Acesta precizeaza insa ca, in general vorbind, pentru a introduce inovarea in domeniul constructiilor de locuinte, dezvoltatorii trebuie sa reuseasca sa evite o serie de "bariere": dintre acestea, cel mai important obstacol este legat de costuri, iar un altul tine de dificultatile intampinate in implementarea noilor tehnologii in procesul de constructie.

"Pentru a putea sa introduci tehnologiile noi (gen smart-home sau case pasive sau orice alt tip de inovatii) trebuie sa te gandesti in primul rand la costuri, si anume daca produsul final este vandabil. Nu trebuie sa uitam ca procesul de constructie al unei locuinte, al unui bloc, spre exemplu, este un proces contra-timp. Se investesc niste bani, iar intarzierile sunt destul de mari in domeniu - numai documentatia dureaza sase luni, iar constructia inca atat; ar trebui ca aceste tehnologii noi sa fie facil de utilizat si bine stabilite", spune URBANIS.

Deocamdata, anumite inovatii - cum ar fi sistemul smart-home - nu sunt inca suficient de bine dezvoltate pentru a putea fi utilizate, cel putin nu „in masa”. Pe de alta parte insa, sunt utilizate la scara larga solutii de crestere a eficientei energetice a cadirilor, locuintele nou-construite incadrandu-se in clasa energetica A. „Avem proiecte noi care incearca sa treaca in zona aceasta a cladirilor eficiente energetic, a cladirilor care folosesc surse alternative de energie", a mai subliniat Ivan, la evenimentul Imobiliare.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri