Leul va ramane pana in alegerile generale in partea superioara a intervalului agreat de BNR, undeva intre 4,45 si 4,54 lei/euro, dar in momentul in care se va prefigura un castigator in alegeri si un Guvern care sa asigure stabilitate politica, predictibilitate fiscala, consolidare fiscala si reforme structurale in 2017 moneda nationala se va intari pana in jurul nivelului de 4,40 lei/euro.

Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank, considera ca viitorul Guvern va incepe un proiect de consolidare fiscal, astfel incat deficitul sa fie adus sub 3%. De asemenea, daca investitorii straini vor observa perspective pozitive pentru continuarea reformelor structurale, interesul pentru bondurile romanesti ar putea creste. In acest scenariu, economistul vede cursul la nivelul de 4,40 lei/euro la finalul anului.

Pentru final de iunie ING Bank are o prognoza de 4,50 lei/euro, foarte aproape de valorile in jurul carora fluctueaza cursul in prezent.

"Pe leu s-a confirmat inca o data politica bancii nationale de a limita volatilitatea excesiva determinata de evenimente externe negative. Au fost cateva interventii verbale, probabil si urmate de actiune intr-o anumita masura pentru a limita deprecierile in ziua urmatoare Brexit-ului. Perceptia unei eventuale interventii a bancii centrale care ar scoate lei din piata si ar reduce surplusul de lichiditate a condus pe termen scurt la o usoara crestere a ratelor de dobanda", a declarat Ciprian Dascalu, la Profesionistii in Banking.

Indicatorul de piata monetara Robor la 3 luni a crescut in ziua rezultatelor Brexitului cu 0,09 puncte procentuale, de la 0,76% la 0,85%, pentru ca ulterior Robor sa revina pe scadere. Astazi, Robor la 3 luni este cotat la 0,83%.

Economistul ING Bank se asteapta acum la o crestere economica mai scazuta in zona euro decat in scenariul in care Marea Britanie ar fi ramas in UE, cu o reducere a cresterii PIB de 0,6% in urmatorii 2 ani. Totusi, acest lucru va aduce si rate de dobanda reduse in zona euro si chiar la nivel global.

Una dintre marile banci centrale la nivel global, Rezerva Federala a Statelor Unite, ar putea sa isi amane cresterea dobanzii, probabilitatea unei majorari pentru acest an fiind mult mai mica fata de perspectivele dinaintea referendumului din Marea Britanie.

Vom avea dobanzi reduse la nivel global, inclusiv in Romania, pentru o perioada mai lunga, ca urmare a Brexit-ului si a efectelor negative asupra cresterii economice.

Grupul ING are ca scenariu de baza “o despartire amicala” intre Marea Britanie si UE, cu negocierea unor conditii similar cu cele ale Norvegiei, chiar daca acestea nu ar satisface doua dintre punctele campaniei de Brexit: libera circulatie a persoanelor si contributia la bugetul UE.

Insa, economistii bancii estimeaza ca aceasta despartire controlata va dura mai mult de doi ani. In cel mai fericit scenariu, ING vede aplicarea articolului 50, prin care Marea Britanie sa ceara oficial iesirea din UE, cel mai devreme pe 3 septembrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri