Cele mai multe locuinte premium din nordul Capitalei s-au inchiriat la bugete de 1.000-1.800 euro / luna, in semestrul intai din 2016. Majoritatea au fost apartamente de trei camere, urmate de cele cu patru camere, situate in zonele Herastrau - Soseaua Nordului, Aviatorilor, Primaverii, Baneasa - Pipera, Dacia - Polona, potrivit unei analize a grupului de firme imobiliare Nordis.

In primul semestru din 2016, mai multi chiriasi romani au cautat si s-au mutat in locuinte noi din zona Soseaua Nordului, unde dominau chiriasii straini in 2014 - 2015, potrivit Nordis. Astfel, ponderea chiriasilor romani in aceasta zona a crescut cu 15%, acum fiind de de 30% (fata de doar 15% in toamna lui 2014). Numarul expatilor interesati de zona de nord a Capitalei insa continua sa se mentina constant, dar ponderea lor in totalul cererii de locuinte de inchiriat a scazut, ca urmare a cresterii cererilor chiriasilor romani. Bugetele la care inchiriaza romanii sunt insa cu 25-30% mai mici decat cele oferite de expati.

"Un rol important in cresterea cererii de proprietati de inchiriat in zona de nord, din partea romanilor, l-a avut si finalizarea cladirilor de birouri din ultimii ani, care a dus la extinderea polului de business in zona de nord a Capitalei. Tot mai multi romani si-au mutat centrele de interes in zona de nord, fie ca este vorba de locul de munca, scolile sau gradinitele copiilor, centre de agrement sau accesul facil catre aeroport. Avand bugete mai mici si sustinute din veniturile proprii, romanii aleg apartamente medii, cu trei sau patru camere, preferabil nemobilate, la un nivel de chirie situat intre 800 si 1.400 euro. In plus, chiriasii romani doresc sa negocieze mai mult pretul chiriei, decat expatii", declara Irina Postoaca, manager departament inchirieri Nordis.

Cine plateste chirie de pana la 1.500 euro/luna?

Potriviti agentiei imobiliare, preferate au fost ansamblurile cu facilitati - zona de fitness, piscina, gradina sau imobilele noi situate in apropierea parcurilor si a mijloacelor de transport in comun.

Apartamentul cu cel mai mare buget inchiriat de agentia imobiliara Nordis in prima jumatate a anului a fost un penthouse de 440 mp utili, situat pe Soseaua Nordului stradal. Apartamentul a fost inchiriat nemobilat, pentru suma de 5.000 euro / luna. In acelasi timp, apartamentul cu cel mai mare buget inchiriat de o familie de romani a fost un apartament cu patru camere, situat in zona Kiseleff, la un nivel de 2.000 euro/luna. La polul opus un antreprenor roman a inchiriat un apartament cu 2 camere, situat in zona Aviatiei, in imobil nou, la pretul de 550 euro/luna.

Cei mai multi romani care au inchiriat locuinte premium in zona de nord a Bucurestiului in 2016 sunt antreprenori sau manageri in pozitiile midle si top management ai companiilor multinationale din zona de Nord si Centru, oamenii din lumea sportului, persoane publice si persoane active in viata mondena efervescenta din zona.

Chiriile pe segmentul premium se mentin, sub presiunea ofertei mai mari

In primele sase luni din 2016, nivelul chiriilor pe segmentul premium, zona de centru-nord, s-a mentinut relativ constant, in ciuda unei cresteri a cererii.
Aceasta in special datorita cresterii numarului de apartamente noi livrate in 2015 si 2016 in zona de centru - nord. Multe dintre acestea au fost achizitionate de investitori, adaugandu-se stocului deja existent, disponibil pentru inchiriere.

Nivelul chiriilor in zonele premium ramane similar cu cel din 2015

Doua camere Trei camere Patru camere Ap. tip penthouse
minima maxima minima maxima minima maxima minima maxima
550 1.000 900 2.500 1.100 3.900 2.500 7.000

"In perioada urmatoare, ne asteptam ca numarul cererilor venite din partea expatilor sa creasca din nou si implicit ponderea in totalul inchirierilor, datorita procesului ciclic de reinnoire a contractelor expatilor din multinationale si ambasade, ce are loc de regula la inceputul fiecarei toamne", declara Irina Postoaca, manager departament inchirieri, din cadrul Nordis.

Grupul de firme imobiliare Nordis a fost infiintat in 2008, de catre Emanuel Postoaca, consultant imobiliar in investitii rezidentiale in zona de nord si astazi reuneste trei firme specializate: Nordis, de intermediere imobiliara, Nordis Administrare si Nordis Investments. Nordis are in portofoliu peste 2.500 de proprietati premium din zonele de nord ale Capitalei.

Sursa foto: Scanrail1 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri