Persoanele care nu au incredere ca pensia oferita de statul roman le va fi suficienta dupa varsta de 60 de ani, dar care totodata vor o solutie cat mai simpla pentru a-si economisi si investi banii, au doua optiuni in momentul de fata: fondurile de investitii sau fondurile de pensii facultative. Care dintre acestea au cele mai mici costuri si care dintre ele genereaza cele mai mari castiguri?

Fondurile de investitii au in general comisioane mai mici fata de fondurile de pensii private facultative (Pilon III). Unele fonduri de investitii romanesti au comisioane zero pentru subscrieri si rascumparari (vanzarea unitatilor de fond), in vreme ce comisioanele de administrare variaza intre 0,5% si 1% pe an.

De cealalta parte, toate fondurile de pensii private facultative retin un procent cuprins intre 3% si 5% din orice contributie a clientului, la care se adauga si un procent de 1-2% anual, sub forma unui comision de administrare.

In privinta castigurilor aduse investitorilor, acestea sunt in general similare atat in cazul fondurilor de pensii private facultative, cat si in privinta fondurilor mutuale. In ambele cazuri, randamentele oscileaza intre 2,5% si un maxim de 5,7%. Diferentele in general mici la capitolul randamente sunt explicate de faptul ca ambele tipuri de fonduri investesc majoritatea banilor in depozite bancare si titluri de stat, instrumente financiare sigure, dar cu randamente ce rareori se diferentiaza.

FONDURI DE INVESTITII

Comision de administrare Comision de subscriere Comision de rascumparare
Erste Bond Flexible RON (randament 4,1%)
1% anual (0,0833% pe luna) 0,2% 0%
Negociabil, cu conditia ca investitia sa fie mentinuta cel putin 365 zile
Raiffeisen Ron Plus (3,4%)
0,75% anual (0,0625% pe luna) 0% maxim 0,4%, negociabil, din valoarea unitatilor de fond rascumparate, daca retragerea se efectueaza dupa o perioada mai mica de 177 de zile de la data subscrierii
maxim 0,2%, negociabil, din valoarea unitatilor de fond rascumparate, daca retragerea se efectueaza dupa o perioada mai mare de 177 de zile dar mai mica de 365 de zile
0% din valoarea unitatilor de fond rascumparate, daca retragerea se efectueaza dupa o perioada mai mare sau egala cu 365 de zile de la data subscrierii
BT Obligatiuni (2,4%)
0,6% anual (0,05% pe luna) 0% 0%
NN (L) International Romanian Bond (5,7%)
1,2% anual
Negociabil in functie de distribuitor Negociabil in functie de distribuitor
BRD Simfonia (2,9%)
1% anual 0% 0%

Comisionul de subscriere/rascumparare reprezinta un procent din valoarea banilor investiti/retrasi de catre clientul fondului.

Comisionul de administrare reprezinta un procent din media activelor nete administrate de fond, sau, practic, un procent din valoarea totala a portofoliului clientului.

Randamente pe ultimele 12 luni.

FONDURI DE PENSII PRIVATE FACULTATIVE

Comision de administrare

Comision din fiecare contributie

NN Optim (randament 4,1%)

1,95% anual (0,1625% pe luna)

4,85%

BCR Plus (4,3%)

2% anual (0,1667% pe luna)

3,5% pana la data de 31.12.2016

3% valabil incepand de la data de 01.01.2017

AZT Moderato (3,4%)

1% anual

4,95%

NN Activ (4,4%)

1,95% anual (0,1625% pe luna)

4,85%

BRD Medio (3,2%)

1,95% anual (0,1625% pe luna)

2,95%

In cazul fondurilor de pensii a fost folosita rata de rentabilitate anualizata (pe 12 luni)

Au fost luate in calcul cele mai mari cinci fonduri mutuale si de pensii private facultative din Romania (in functie de valoarea activelor nete).

Fondul Raiffeisen EURO a fost exclus din calcule deoarece reprezentantii bancii nu au furnizat informatiile necesare.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri