Centrul si nordul rezidential al Capitalei s-a dezvoltat tot mai mult in ultimii ani pe segmentul de inchirieri premium, in special catre multinationale, aflate in cautare de proprietati rezidentiale, in proximitatea spatiilor de birouri, destinate acomodarii expatilor adusi pentru a conduce afacerile locale. Si de ce nu, odata ce chiriile in aceste zone pot aduce proprietarilor randamente de pana la 7%, potrivit datelor oferite de Knight Frank.

"Oferta de proprietati rezidentiale premium potrivite pentru a satisface cererea ridicata din centrul si nordul Capitalei este destul de limitata. Sunt proiecte construite partial sau total pentru inchiriere, dar numarul lor este extrem de mic in comparatie cu cele disponibile pentru vanzare. Cu toate acestea, am observat recent un interes crescut din partea investitorilor locali pentru achizitionarea de pachete de cateva apartamente in aceste zone, care pot genera venituri din inchiriere", spun reprezentantii Knight Frank.

Astfel, exista un numar tot mai mare de proiecte recent livrate sau proiecte aflate in constructie in zone precum Primaverii, Aviatorilor - Kiseleff si Herastrau - Nordului. Desi aceste proiecte sunt construite pentru a fi vandute, unele dintre apartamente pot fi si inchiriate. Se estimeaza, de asemenea, ca aproximativ 25% din apartamentele de lux achizitionate sunt pentru inchiriere. Interesul investitorul se datoreaza in principiu faptului ca randamentul mediu in cazul proprietatilor rezidentiale de lux este de 6-7%, semnificativ mai mare decat randamentele care pot fi obtinute in prezent din depozitele bancare.

Interesul pentru achizitia unor pachete de apartamente in centrul si nordul Bucurestiului, cu scopul de a obtine randamente din activitatea de inchiriere, apartine, in principal, investitorilor inviduali, inclusiv oameni de afaceri locali si straini. Potrivit Knight Frank, cele mai multe solicitari sunt pentru pachete de 3 apartamente, cu un buget total de 700.000 si pana la 1 milion de euro.

Care este profilul chiriasilor premium din centrul si nordul Capitalei

In zona de nord, solicitarile pentru cartierele Pipera - Baneasa vin, in special, din partea familiilor care cauta vile situate in apropierea scolilor internationale si care au gradini mari si piscine, drept caracteristici principale, in timp ce cartierul Herastrau - Soseaua Nordului este vizat de persoane singure sau cupluri in cautare de apartamente sau case mai mici, aflate pe langa parcuri, restaurante, facilitati de wellness si spa, arata Knight Frank.

Chiriile lunare variaza intre 900-1.500 euro pentru o unitate locativa de 4 camere in Pipera - Baneasa, in timp ce in Herastrau - Nordului chiriile pot ajunge cu usurinta la 3.000 de euro pentru acelasi numar de camere.

Coborand spre centru, in zonele Dorobanti si Floreasca - Aviatiei, cererea vine mai degraba de la persoane singure sau cupluri care vizeaza in principal apartamente, cu acces bun catre spatiile de birouri, si, de asemenea, potrivite pentru un stil de viata activ. In Dorobanti, chiria lunara pentru 3 camere variaza intre 1.200 si 2.000 euro, in timp ce in Floreasca - Aviatiei aceasta poate ajunge la 1.500 euro pentru acelasi numar de camere.

Pentru zonele exclusive, cum ar fi Primaverii si Aviatorilor - Kiseleff, solicitarile vin de la familii sau cupluri aflate in cautare de strazi linistite, securitate si proximitatea parcului Herastrau. Chiriile din aceste zone pot ajunge la 3.000 / luna pentru 4 camere in Kiseleff – Aviatorilor si la 4.000 euro in Primaverii.

In ceea ce priveste tipul de apartamente, cele mai populare sunt de 3 si 4 camere apartamente in centru - nord si vile situate in zona Pipera - Baneasa. In general, familiile cauta apartamente de 4 camere, cuplurile prefera, de asemenea, 3-4 camere in timp ce persoanele singure opteaza pentru 2-3 camere. Apartamentele de tip penthouse sunt preferate de catre expatii din categoria top management si ambasadori, acestia avand ca preferinta si vile.

Interval de chirii pentru vile (euro / luna)
Primaverii 3.000 7.500
Aviatorilor - Kiseleff 3.500 7.500
Herastrau - Soseaua Nordului 2.500 3.500
Pipera - Baneasa 1.500 3.700
Dorobanti 2.000 4.500
Floreasca - Aviatiei 1.700 2.500
Centru 1.500 2.500
Cotroceni 1.800 2.500

Sursa foto: ah_fotobox / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri