Testul bezelei: economii si recompense

Testul bezelei: economii si recompense

Testul bezelei (marshmallow experiment) a fost un experiment realizat in 1972 la Universitatea din Stanford de catre psihologul Walter Mischel. Prin acest experiment, psihologul a dorit sa testeze capacitate umana de autocontrol prin amanarea recompensei (deferred gratification).

Experimentul a fost realizat cu ajutorul copiilor, carora li se ofereau doua alternative: sa primeasca o bezea imediat pe care o pot manca, fie, sa mai astepte o perioada de timp, si sa primeasca inca o bezea daca nu o mancau pe prima. Rezistenta ca durata medie de timp de care au dat dovda copiii a fost insa de numai trei minute, deci nu foarte mult timp.

Psihologul Walter Mischel a incercat sa afle daca oamenii pot amana recompensa imediata. In lumea financiara, acest lucru ar putea fi comparat cu economisirea curenta de bani pentru a realiza o achizitie mai mare. Adica, a nu cumpara ceva pe impuls, ci de a astepta.

Altfel, pot exista serioase probleme cu banii si datorii, daca iti cumperi o masina noua la fiecare cativa ani, un nou telefon mobil la sase luni sau cel mai mare televizor si cel mai scump abonament de cablu tv. Toate acestea intra la categoria de decizii financiare nepotrivite.

Sursa foto: Minerva Studio / Shutterstock

Gandeste de doua ori inainte sa sari cu banii

Gandeste de doua ori inainte sa sari cu banii

Increderea oarba in prieteni, cunostine sau amici, s-ar putea sa-ti ruineze viata financiara. Mai mult, increderea deplina in oamenii straini care vor sa iti vanda o afacere ce suna prea frumos ca sa fie reala sau o investitie cu un randament din alta lume, se poate dovedi o imensa greseala, daca nu faci verifici inainte.

Nu trebuie sa iei decizii financiare pripite. Aceasta situatie este corelata, de asemenea, cu exemplu oferit inainte despre bezele si recompensa. Gandeste de doua ori inainte de a realiza o achizitie importanta.

Sursa foto: Fun Way Illustration / Shutterstock

Nu merge dupa multime

Nu merge dupa multime

Doar pentru ca toata lumea investeste intr-un anumit activ (actiuni, imobiliare s.a.m.d.) nu inseamna ca aceasta decizie constituie si o investitie buna. Nu inseamna, de asemenea, ca reprezinta o investitie nepotrivita. Dar, acest comportament, descris drept "efectul de turma" in lumea investitiilor poate conduce la speculatii foarte ridicate al caror deznodamant, de regula, inseamna deprecierea abrupta a activului respectiv.

Poti sta cu ochii pe trenduri in lumea financiara si sa le folosesti in avantajul tau, dar fii constient ca lucrurile se pot schimba uneori peste noapte.

Sursa foto: FOTO OSMEH / Shutterstock

A cumpara sau a vinde la momentul nepotrivit

A cumpara sau a vinde la momentul nepotrivit

Nimeni nu dispune de un glob de cristal pentru a afla ce se va intampla in viitor, dar unii dintre noi au "norocul" de a cumpara si / sau de a vinde fie o investitie, proprietate sau orice altceva, in cel mai nepotrivita perioada posibila. De aceea, sincronizarea constinua cu evolutiile pietei financiare sau ale celei imobiliare devine esentiala, deoarece iti poate genera fi un castig substantial, ori o pierdere importanta.

Afla mai multe de aici: Proprietar sau mai bine chirias? Ce indicatori din piata de real estate te pot inspira sa nu mai cumperi intr-o bula imobiliara

Sursa foto: ra2studio / Shutterstock

Obiceiul de a nu economisi

Obiceiul de a nu economisi

Cand ar trebui sa incepi sa economisesti? Pe scurt, cat mai devreme. Pentru ca batranetea nu se intampla peste noapte, la fel nici veniturile care sa asigure linistea financiara la pensie. Raspunsul este, insa, mult mai complex. Cu cat incepem sa economism mai devreme, cu atat cu atat vom strange mai mult pentru a avea venituri decente la pensie si o batranete mai linistita din punct de vedere financiar.

Toti alergam dupa independenta financiara. Pentru tineri, asta inseamna chiar primul loc de munca. Pentru majoritatea, insa, inseamna acum, daca nu cumva strang deja astazi ca sa aiba mai mult maine. Exista nenumarate surse de informare cu privire la economisire. Pe site-ul pensiopedia.ro, de exemplu, cei interesati pot afla mai multe despre sistemul privat de pensii, despre ce fac astazi si ce pot face mai mult pentru a-si creste veniturile la pensie.

Citeste mai multe aici: De ce sa economisesti prin fonduri de pensii private facultative

Sursa foto: Marian Weyo / Shutterstock

Sursa foto: T.Dallas / Shutterstock