Seteaza-ti clar ce iti doresti sa iti ofere zona unde vei locui

Seteaza-ti clar ce iti doresti sa iti ofere zona unde vei locui

Poate fi, intr-adevar, un sfat banal, insa zona sau amplasamentul constructiei iti va contura calitatea vietii odata ce te vei muta in locuinta respectiva. Daca este o zona centrala, e si una linistita? Sunt cumva restaurante de tip fast-food la parterul blocului care iti trimit miros de mancare in apartament? Exista magazine, gradinite, scoli si parcuri in zona? Toate aceste mici detalii pot reprezenta un detaliu in plus care te poate ajuta intr-o negociere de pret.

"Cei mai multi oameni vor o zona anume, precum Titan, Cotroceni, Fundeni, Drumul Taberei, Tineretului, Pipera, Militari s.a.m.d. si se concentreaza numai pe aceasta. Dar, astfel isi restrang foarte mult cautarile. Mai eficient este sa iti setezi, insa, ce avantaje iti doresti sa iti ofere acea zona si apoi sa verifici mai multe variante de astfel de zone. Iti va deschide mult cercul de optiuni si vei avea mai multa incredere in decizia ta, in cunostinta de cauza. In mod cert, zona este aproape in fiecare proces de achizitie al unei locuinte punctul de plecare al oricarui lead / client", spun reprezentantii companiei de consultanta imobiliara The Concept.

O amplasare favorabila, o constructie de calitate, o parcare bine proportionata, un parc mare in apropiere, parculete de joacă pentru copiii special amenajate in cadrul ansamblului, o pista de biciclete, o biblioteca in incinta complexului si multe altele (depinde si de dimensiunile ansamblului rezidential), sunt beneficii care vor aduce intotdeauna plus valoare oricarui proiect rezidential. De aceea, acestea conteaza si ele in decizia de achizitie.

nednapa / Shutterstock

Situatia dezvoltatorului si calitatea constructiei

Situatia dezvoltatorului si calitatea constructiei

"Calitatea constructiei si finisajelor unui ansamblu rezidential a devenit unul dintre cele mai importante criterii de dezicie de achizitie. Clientul a devenit mult mai informat si deci mai atent la detaliile care tin de constructie si de finisaje. Evaluarile de acest tip au devenit parte integranta din procesul de achizitie", spun reprezentantii The Concept.

De asemenea, in cazul unui ansamblu rezidential, finalizat sau nu, este bine sa te informezi despre situatia financiara si istoricul de constructie al dezvoltatorului, daca intarzie frecvent livrarea sau exista vicii de constructie semnalate de alti cumparatori. Nu trebuie sa mergi pe incredere. Un client informat isi va dori date clare despre istoricul dezvoltatorului imobiliar, care il vor ajuta sa decida daca va cumpara sau nu in respectivul proiect rezidential.

Romolo Tavani / Shutterstock

Garantii de returnare a sumelor platite

Garantii de returnare a sumelor platite

"Intr-o economie instabila, exista intotdeauna riscuri. Primul cel mai intalnit risc este cel al neacordarii creditului. Cere-le sa insereze o clauza de returnabilitate a sumelor daca le prezinti un inscris de la banca si va atesta imposibilitatea acordarii creditului. Multi dezvoltatori si companii imobiliare au inceput chiar sa returneze integral sumele achitate (sau cu un mic cost administrativ) indiferent de motiv", spun reprezentantii The Concept.

Monkey Business Images / Shutterstock

Referinte de la alti clienti cumparatori

Referinte de la alti clienti cumparatori

"Solicita referinte de la alti clienti cumparatori in acel ansamblu sau, si mai simplu, daca este un imobil terminat, bate la cateva usi. Daca este totusi inca in constructie, cum vei gasi in majoritatea cazurilor, cere referinte. Cele mai relevante informatii le vei lua de la oameni asemeni tie", potrivit sursei citate.

Verifica, de asemenea, daca blocul este dotat cu alarma de incendiu, iar trapele de ventilare ale scarilor pot fi deschise si manual, nu doar electric. Fii atent cate apartamente sunt pe etaj si intreaba ce tip de apartamente sunt acestea. Spre exemplu, sa stai intr-un bloc in care exista si garsoniere aduce cu sine in mod clar o rotatie mai mare a vecinilor si mai putina liniste.

Roman Samborskyi / Shutterstock

Compartimentari si suprafete

Compartimentari si suprafete

"Confortul care tine de suprafetele apartamentelor, dar si de compartimentarile acestora sunt lucruri care conteaza foarte mult. De aceea, upgrade-ul de locuita este un proces tot mai practicat in piata rezidentiala actuala. Faptul ca, in prezent, clientul este mai informat, face ca acesta sa nu mai faca rabat la aspecte care tin de suprafete, compartimentari sau finisaje. Chiar daca procesul de achizitie poate sa dureze mai mult, clientul aloca mai mult timp acum pentru a-si cumpara o locuinta", spun reprezentantii The Concept.

inxti / Shutterstock

Sursa foto: ah_fotobox / Shutterstock