1. Sedinta de politica monetara din SUA

“Sedinta de politica monetara este cel mai asteptat eveniment al inceputului de an. Se asteapta o majorare a ratei de dobanda, este o decizie surprinzatoare, pana acum cateva saptamani nu se astepta nimeni. In ultimele saptamani am vazut mai multe indicii pentru o crestere a ratei de dobanzii. Sunt si alti factori care sa sustina, vesti bune din piata muncii, rata somajului este de 4,7 % iar castigul mediu orar a crescut anualizat cu 2,08%”, a declarat Silvia Gabor.

2. Evolutia dolarului

In ultima perioada, dolarul a castigat teren si analistii XTB sustin ca aceasta apreciere ar fi integrat in pret o posibila majorare a ratei de dobanda. „Astfel, daca va fi doar un anunt de majorare a ratei de dobanda, cel mai probabil aprecierea va fi limitata. Insa, daca anuntul va fi de majorare a ratei de dobanda si planuri pentru patru posibile cresteri de dobada, atunci raliul pe dolarul american ar putea sa aiba loc. momentan dolarul se corecteaza, dar ma astept sa urmeze si episoade pozitive”, a mai spus analista XTB.

3. Actiuni interesante de urmarit

IPO-ul Snapchat a fost, cu siguranta, vedeta pietelor din ultima perioada si cea mai asteptata oferta din sectorul tehnologic. Pretul a crescut cu 40% in primele zile dupa listare, dar s-a corectat ulterior si analistii spun ca scaderile ar putea continua.

„Compania are potential pe termen lung, in special pentru utilizatorii sunt tineri. Investitorii au retineri pentru ca modelul dupa care castiga veniturile este unul usor instabil si pretul ar putea sa continue sa se corecteze pe termen scurt. Pe termen lung ramane sa vedem cum o sa raporteze dupa primul trimestru de activitate”, a spus Silvia Gabor.

Analistul XTB recomanda investitorilor sa urmareasca atent actiunile tesla si Facebook, unde exista potential foarte mare.Tesla – o rata de crestere

4. Alegerile din Europa

Alegerile din Europa sunt o sursa clara de tensiuni, in vizor fiind Olanda, Franta si Germania. Silvia Gabor crede ca alegerile din Germania vor declansa cea mai mare volatilitate si o crestere a tensiunilor. Nici Franta nu este de neglijat, chiar daca Marie Le Pen a mai pierdut in sondaje, orice este posibil.

„Sunt cateva vesti bune, dar impredicitibilitatea domina scena politica si economica, asa ca trebuie sa fim cu ochii in patru”, recomanda analistul.

5. Brexit

Tensiuni sunt si in discutiile despre Brexit, dat fiind discutiile pe proiectul de lege si declaratiile unor lideri europeni care vor ca Marea Britanie sa isi plateasca toate angajamentele. „Pozitia MB este una destul de fragila, dar daca va Theresa May va reus sa declanseze Brexitul pana la finalul lunii, va arata ca este destul de derminata. Lira s-a depreciat considerabil, ingloband mare parte din stirile de pana acum, dar trendul descendent ar putea sa continue”, mai spune Silvia Gabor.