Te concentrezi doar pe viitorul apropiat

Te concentrezi doar pe viitorul apropiat

Stiti care este cel mai mare regret al americanilor? Faptul ca nu au inceput sa economiseasca mai devreme. Economisirea si investirea banilor timp de 30 de ani este adesea trecuta cu vederea in favoarea cheltuirii banilor pentru un necesar imediat. Indiferent ca vorbim despre un telefon, o masina sau o casa, mereu va fi ceva ce pare mai important decat a economisi.

“Punem mult prea mare accent pe ce se intampla in zilele si saptamanile urmatoare si mult prea putin accent pe ce se va intampla peste un an… sau, cu atat mai putin, peste 10 ani”, scrie editorialistul Wall-Street Journal, Jonathan Clements, in cartea sa How To Think About Money.

Foto: Shutterstock

Urasti momentele cand pierzi bani

Urasti momentele cand pierzi bani

Studiile arata ca asa-zisa ‘durere’ provocata de pierderea unor bani este de peste doua ori mai mare decat placerea pe care o resimtim atunci cand castigam bani.

Acest blocaj mental adesea te fac sa iei decizii de investitie gresite si sa renunti la asumarea unor riscuri care ar merita sa fie asumate.

Clements da exemplul unui pariu pe aruncarea banului, care ar aduce o pierdere de 100 de dolari in cazul in care ati ghici gresit. “Desi un castig de 100 de dolari (sanse 50 – 50) ar face ca acest pariu sa fie unul corect, majoritatea persoanelor ar accepta pariul doar daca castigul ar fi de 200 de dolari sau chiar mai mult”.

Esti prea increzator

Esti prea increzator

Adesea increderea reprezinta cheia succesului, insa exista o limita. Clements subliniaza ca nu cu totii putem sa fim mai buni decat media.

“Atunci cand vine vorba de investitul banilor, prea multa incredere in sine ii face pe oameni sa isi asume riscuri pe care ulterior le regreta; ne face sa credem ca putem sa ‘batem’ piata si ca putem sa investim cantitati mari de bani intr-un singur lucru, fara sa diversificam”.

Rationalizezi deciziile gresite

Rationalizezi deciziile gresite

De-a lungul vietii vei face o serie de greseli financiare. Este un lucru cert. Ce conteaza este felul in care iti vei reveni dupa acestea.

“In loc sa recunoastem si sa corectam aceste greseli, adesea vom incerca sa inventam motive care sa faca din greselile noastre niste decizii ce par rationale”, scrie Clements.

Uneori, notiunea ca “am luat o decizie financiara proasta” s-ar putea sa se loveasca de ideea ca “ma pricep sa administrez banii”. In loc sa ne prefacem ca nu este o mare problema, cel mai bine ar fi sa corectam acest aspect si sa mergem mai departe.

Iei decizii financiare emotionale

Iei decizii financiare emotionale

“In timp ce ne administram banii, trebuie sa fim constienti de faptul ca obiectivul nostru este strict unul practic – acela de a face bani. In realitate insa, adesea luam decizii din motive emotionale, iar astfel ajungem in situatia in care obiectivele financiare sunt afectate de alte lucruri din viata de zi cu zi”, spune Clements.

Concluzia? Daca vrei sa te imbogatesti trebuie sa iei decizii financiare obiective, sau macar sa eviti sa hotarasti ceva legat de banii tai atunci cand stii ca nu este intr-o stare emotionala foarte buna.

Te bazezi pe ceea ce pare sa fie bine

Te bazezi pe ceea ce pare sa fie bine

Adesea ne bazam deciziile pe informatiile care ies mai mult in evidenta in mintea noastra. De exemplu, spre deosebire de un accident auto, prabusirea unui avion ajunge mereu sa fie o stire, asa ca suntem automat mai tematori de zboruri, asta desi acestea produc mult mai putine decese decat accidentele din traficul terestru.

Acelasi lucru trebuie aplicat si in cazul finantelor. Adesea citim stiri despre oameni de afaceri care s-au imbogatit de pe urma unor investitii de succes, sau despre oameni care au castigat la loterie. Din acest motiv ni se pare ca a castiga la loterie sau ca a reusi sa devenim oameni de afaceri de succes este mult mai usor decat in relitate.

Bazati-va deciziile financiare pe statistici si cercetare, nu pe stiri sau informatii spectaculoase.

Iti lipseste autocontrolul

Iti lipseste autocontrolul

Cu atat de multe oportunitati de a face cheltuieli, economisirea pare sa fie ultimul lucru pe care ai vrea sa il faci. Totusi, este necesar sa incepi sa economisesti si sa investesti cat mai devreme daca vrei sa ai macar o sansa de a te imbogati vreodata.

Putina disciplina financiara te va ajuta mult pe termen lung, iar pana la urma tu esti singurul responsabil de propriile finante personale.