Numarul cumparatorilor de locuinte care achizitioneaza o proprietate pentru a o inchiria, concept cunoscut si sub denumirea de „buy-to-let”, a inregistrat o crestere accelerata in ultima perioada, iar acest lucru a determinat si o schimbare a oraselor si zonelor tarii care ofera un randament sporit.

Potrivit companiei de consultanta imobiliara Premier Estate Management, randamentul investitiei „buy-to-let” reprezinta valoarea chiriei primite, exprimata ca procent din valoarea proprietatii, fie inainte sau dupa deducerea costurilor de inchiriere, reparatii, asigurare a proprietatii etc. Randamentele variaza, in functie de tipul de proprietate, localizare, conditiile de piata si calitatea chiriasului.

„Cu randamente care pot sa depaseasca 7% pe an si o piata a chiriilor intr-o constanta dinamica, achizitia spre inchiriere a devenit o alternativa la plasarea banilor in depozite bancare sau fonduri de pensii, fiind considerata o investitie mai sigura si mai profitabila”, a declarat Andreea Comsa, CEO Premier Estate Management.

Topul celor mai profitabile zone din Romania pentru achizitia de locuinte si inchirierea acestora

La momentul actual, datorita noului val de dezvoltari de birouri, cele mai profitabile zone din Capitala sunt Crangasi si Grozavesti. Cu un pret mediu pe metru patrat de 1.170 de euro, sub pretul mediu pentru apartamentele scoase la vanzare la nivelul Bucurestiului, apartamentele cu doua camere din zona ofera randamente de 7,5%, in vreme ce pe segmentul unitatilor cu trei camere, randamentul este de 7,1%. Intr-un top al celor mai profitabile zone, urmeaza Piata Victoriei, Vitan si Baneasa cu randamente foarte apropiate, toate in jurul valorii de 7%.

Topul zonelor din Capitala cu cele mai bune randamente in investitii imobiliare
CARTIER RANDAMENT 2 CAMERE RANDAMENT 3 CAMERE RANDAMENT MEDIU PRET MEDIU / MP UTIL
Crangasi / Grozavesti 7,5% 7,1% 7,3% 1.170 euro
Piata Victoriei 6,6% 7,2% 6,9% 2.060 euro
Vitan 7,3% 6,4% 6,8% 1.350 euro
Baneasa 7% 6,4% 6,7% 1.400 euro
Theodor Pallady 6,3% 6,3% 6,3% 1.100 euro
Tineretului 5,3% 6,6% 6% 1.470 euro
Militari 6,2% 5,5% 5,8% 1.100 euro
Aviatiei 5,7% 5,8% 5,8% 1.900 euro
Bucurestii Noi 5,9% 5,2% 5,5% 1.200 euro
Pipera 5,5% 5,4% 5,5% 1.400 euro
Berceni 6,1% 4,5% 5,3% 1.100 euro

Desi zonele cu cele mai scumpe proprietati nu prezinta cele mai mari randamente, investitiile in zone precum Herastrau, Aviatiei sau Floreasca care cunosc o dezvoltare rezidentiala puternica, raman foarte atractive. Avantajul acestor zone este dat de prestigiu, pastrarii valorii in timp si constantei la inchiriere.

Proprietatile de pe litoral, un caz aparte: randamente si de peste 10%

Un caz aparte il reprezinta proprietatile de pe litoral, unde randamentele sunt si mai mari. Astfel, un apartament nou cu doua camere situat intr-un ansamblu rezidential cu un amplasament bun in Mamaia poate fi achizitionat cu 78.000 euro plus TVA, iar unul de trei camere la 99.000 euro plus TVA. Inchirierea in regim hotelier poate asigura un venit mediu lunar de 660 euro pentru apartamentul de doua camere si 870 euro pentru cel de trei camere, reprezentand un randament de peste 10%, avand in vedere un grad mediu de ocupare de 0% in timpul saptamanii si 20% in weekend pentru lunile de iarna, respectiv de 95% in cursul saptamanii si 100% in weekend in lunile de vara, la un pret de inchiriere ce poate varia intre 15 si 200 de euro pe noapte, in functie de sezon precum si tipul de apartament.

Segmentul buy-to-let este reprezentat in special in Capitala si orasele cu potential de crestere precum Constanta, Cluj, Timisoara sau Iasi, care atrag forta de munca din zonele limitrofe.

Incepand cu anul 2012, accesul la achizitia de proprietati rezidentiale pentru a fi inchiriate a crescut pe fondul relaxarii conditiilor de creditare pentru ca in prezent 15% din cumparatori sa se inscrie in segmentul investitorilor.
Principalele avantaje ale acestui tip de investitie sunt existenta unui venit constant impreuna cu un potential de crestere a valorii de piata a proprietatii, cresterea pietei chiriilor in multe zone cererea depasind oferta de pe piata, managementul relativ facil fie direct fie prin delegare a serviciilor catre o firma specializata, accesul la finantare externa prin posibilitatea de ipotecare a bunului achizitionat.

Pe de alta parte, investitorul trebuie sa aiba in vedere managementul relatiei cu chiriasul, eventuale operatiuni de intretinere si reparatii, perioada de neocupare si demersurile administrative, respectiv modificarile fiscale care pot impacta randamentul obtinut.

“In ceea ce priveste profilul investitorului, observam ca foarte multi dintre cei interesati de o astfel de investitie sunt educati, cauta un mix intre randamentul propriu zis obtinut din veniturile din inchiriere si castigul generat de cresterea valorii de piata a proprietatii. De regula, doresc sa construiasca un portofoliu de proprietati ca investitie pe o perioada lunga de timp pentru a-si asigura o sursa constanta si alternativa de venit si dispun de timp si au abilitatea de a fi implicati in administrarea proprietatilor imobiliare”, adauga Andreea Comsa.

Premier Estate Management este o companie de consultanta imobiliara, activa pe piata imobiliara din Romania din 2008 si specializata in servicii de marketing si vanzari in regim de reprezentare exclusiva, facility management, respectiv evaluarea potentialului investitional.

Cu peste 940 de unitati vandute, la o valoare de piata de aproximativ 90 de milioane de euro, Premier Estate Management este una din cele mai mari companii de consultanta imobiliara specializate pe segmentul rezidential, o piata pe care concureaza cu Coldwell Banker, Century 21 sau ESOP Consulting.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri