Pe ce venituri iti doresti sa te bazezi la pensie? Iti prezentam la inceputul unui nou sezon Profesionistii in Banking o doza de educatie financiara, pentru a intelege cum functioneaza pensiile de stat si pensiile private. Vei putea deslusi care sunt mesajele care conteaza in dezbaterea publica privind potentiala mutare a sumelor acumulate la Pilonul II si vei fi bine informat in cazul in care trebuie sa iei o decizie pentru viitorul tau financiar.

Radu Craciun, presedinte si director general al BCR Pensii, a oferit la Profesionistii in Banking o doza concisa de informatii despre functionarea sistemului de pensii in Romania, un sistem gandit acum 10 ani pe dezvoltarea celor 3 piloni: Pilonul I, II si III.

Pilonul I de pensii, adica sistemul public de pensii, este cel mai cunoscut si Romania l-a avut dintotdeauna, pana cand tendintele demografice nu au mai sustinut acest sistem.

In esenta, Pilonul I de pensii presupune ca cei care sunt in activitate astazi sa plateasca prin impozite pensiile celor care sunt retrasi din activitate tot astazi. Cu alte cuvinte, noi platim pensiile bunicilor nostri - Radu Craciun

In aceeasi masura, pensiile noastre vor fi platite de copiii sau nepotii nostri. Craciun remarca faptul ca este un sistem care functioneaza foarte bine atata vreme cat generatiile tinere sunt suficient de numeroase.

Insa, tendintele demografice din tarile dezvoltate, dar si din Romania, au facut ca acest sistem sa nu mai fie functional, pentru ca numarul copiilor care s-au nascut a fost din ce in ce mai mic. "Practic, numarul celor care veneau din urma si care ar fi fost chemati sa plateasca pensiile celor retrasi din activitate era din ce in ce mai mic si nu se mai puteau colecta suficient de multi bani", subliniaza managerul BCR Pensii.

Din cauza demografiei, au aparut sistemele de pensii private, in Romania acestea fiind denumite pilonul II si pilonul III. Romania nu a trebuit insa sa inventeze nimic, ci doar sa ia modelul tarilor dezvoltate care practica acest sistem de decenii.

"Este un sistem in care pensionarii viitori nu se mai bazeaza pe existenta unui numar suficient de mare de tineri, ci pe contributiile lor de-a lungul vietii la sistemul de pensii private. Contributiile lor sunt pastrate in conturi individuale, sunt investite, inmultite, urmand ca apoi sa beneficieze de banii acestia cand se retrag din activitate", explica Radu Craciun.

Pensiile private sunt ca niste depozite bancare, in care randamentele sunt mai mari, dar de care beneficiezi nu cand vrei, ci doar in momentul in care iesi la pensie.

In Romania, pilonul II este reprezentat de asa-numitele pensii private obligatorii, prin care o parte din impozitele pe care noi le platim sunt dirijate catre aceste conturi individuale. Tot in categoria de pensii private intra si pilonul III, unde oricine poate sa contribuie cu sume care sa reprezinte un supliment la pensiile pe care deja le are.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri