In Romania, termenul Bitcoin a ajuns anul acesta sa fie mai cautat pe Google decat actiunile, creditele sau depozitele bancare, iar pe plan global numarul celor interesati sa cumpere moneda virtuala l-a depasit pe cel al persoanelor care vor sa achizitioneze aur. Cine sunt sustinatorii si criticii monedei virtuale si ce spun acestia?

Interesul pentru Bitcoin a explodat in Romania in luna mai, atunci cand moneda virtuala si-a dublat cotatia, de la 1.320 dolari, la aproximativ 2.736 dolari. Ca urmare, numarul cautarilor termenului “Bitcoin” a ajuns in acea luna sa depaseasca pentru prima data cautarile pentru “credite”, potrivit datelor Google Trends. Tot in acea luna Bitcoin a reusit sa depaseasca in mod clar si cautarile termenului “actiuni”, care in continuare trezesc un interes mult mai mic utilizatorilor comparativ cu moneda virtuala.

Pe plan international, cautarile in Google ale expresiei “Buy Bitcoin” (“Cumpara Bitcoin”) au depasit recent cautarile pentru “Buy Gold” (“Cumpara Aur”). Interesul pentru aur a scazut in ultima perioada, dupa ce temerile privind iesirea Marii Britanii din UE si protestele din Catalunia nu au reusit sa faca suficient de multi investitori sa caute un refugiu financiar.

Pro Bitcoin

  • Supranumit si “Bitcoin Jesus”, Roger Ver este unul dintre primii investitori in Bitcoin si, evident, unul dintre cei mai mari sustinatori ai monedei. “Singurul mod in care Bitcoin poate sa fie blocat este sa oprim internetul si sa il tinem oprit”, a declarat acesta intr-un interviu acordat Bloomberg.
  • Guvernele din anumite tari au inceput sa sustina Bitcoin. Cea mai importanta piata de tranzactii futures din Argentina ia in considerare oferirea serviciilor catre investitori in valute virtuale. De asemenea, guvernatorul Bancii Nationale a Turciei, Murat Cetinkaya, a declarat ca valutele virtuale contribuie la stabilitate financiara daca sunt bine concepute.
  • Ronnie Moas, unul dintre cei mai cunoscuti analisti din piata de actiuni americana, si-a marit tinta de pret pentru Bitcoin, estimand ca moneda va ajunge la 11.000 dolari in 2018 si la 50.000 de dolari in 2027 – o estimare pe care o descrie ca fiind “conservatoare”.

Contra Bitcoin

  • Severin Cabannes, director general adjunct Societe Generale (proprietarul BRD), s-a alaturat recent listei de critici ai Bitcoin, declarand ca moneda “este astazi o bula foarte evidenta”.
  • Si CEO-ul Credit Suisse, Tidjane Thiam, a mentionat recent ca speculatiile cu Bitcoin reprezinta “definitia propriu-zisa a unei bule”. “Singurul motiv pentru a cumpara sau a vinde astazi Bitcoin este acela de a face bani, asemenea speculatii rareori avand un final fericit”, a declarat Tidjane.
  • Cel mai dur punct de vedere exprimat de seful unei mari banci ii apartine lui Jamie Dimon – CEO JPMorgan Chase & Co. In cadrul unei conferinte, acesta a lansat un atac virulent la adresa Bitcoin, declarand ca cei care cumpara aceasta valuta sunt prosti. De urmarit intreaga reactie a acestuia in clipul de mai jos.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri