Diferenta intre chiria medie solicitata pentru o grasoniera mobilata, comparativ cu una nemobilata, in Bucuresti, ajunge la 27 euro (126 lei), potrivit unui studiu al agregatorului de oferte rezidentiale Nestpick, care a analizat cele doua variante de chirii pentru 100 de orase din intreaga lume, precum si venitul minim necesar unei persoane sau unei familii pentru a isi permite un apartament cu chirie. De asemenea, autorii studiului au calculat si perioada necesara amortizarii investitiei in mobilier in cazul unui apartament nemobilat.

Bucurestiul constituie inca principalul pol de atractie pentru forta de munca tanara din Romania, in conditiile in care majoritatea multinationalelor isi stabilesc birourile in Capitala, fara a reduce insa din importanta crescanda a oraselor universitare regionale, precum Cluj sau Timisoara. Migratia fortei de munca dinspre provincie catre Capitala sustine intens si piata chiriilor, iar oferta este din ce in ce mai diversificata. Astfel, multi investitori in apartamente de tip studio (garsoniere) sau chiar doua camere ofera de cele mai multe ori si un minim necesar de mobilier, care se va reflecta in nivelul chiriei platite, pe langa instalatiile sanitare existente.

Cercetarea realizata de Nestpick a implicat selectarea celor 100 de orase care au intrat in calculul Furnished Apartment Index 2017, cu focus pe capitale, centre de afaceri, hub-uri pentru expati, precum si orase care dispun de un magazin IKEA. Prin alegerea unui renumit comerciant de mobila, cu o prezenta internationala, autorii studiului a fost in masura sa compare direct costul echiparii unui apartament cu exact acelasi set de mobilier.

Studiul a analizat apoi pretul (chiria) online solicitat pentru apartamente mobilate si nemobilate, in zonele rezidentiale din fiecare oras, concentrandu-se pe doua categorii de locuinte: garsoniere (39 mp) si apartamente cu doua sau trei camere (74 mp). De asemenea, Nestpick a calculat apoi salariul lunar minim necesar unei persoane sau familii pentru a isi permite un apartament cu chirie in fiecare oras, precum si cat de scump sau accesibil este comparativ cu media internationala a indicelui. In acelasi timp, studiul indica perioada timp in care o persoana sau o familie ar trebui sa locuiasca intr-un apartament nemobilat pentru a recupera costurile cu investitia in mobilier. Pentru Bucuresti situatia arata in modul urmator:

Garsoniera (39 mp)
Apartament mobilat Apartament nemobilat Costul echiparii cu mobilier
Chirie lunara (euro) Venituri necesare (euro) Abatere de la medie (%) Diferenta de cost (euro) Chirie lunara (euro) Venituri necesare (euro) Abatere de la medie (%) Cost achizitie (euro) Abatere de la medie (%) Numarul de luni pentru amortizarea costurilor
239 825 -67 27 212 730 -66 1.004 -9 37
Apartament (74 mp)
Apartament mobilat Apartament nemobilat Costul echiparii cu mobilier
Chirie lunara (euro) Venituri necesare (euro) Abatere de la medie (%) Diferenta de cost (euro) Chirie lunara (euro) Venituri necesare (euro) Abatere de la medie (%) Cost achizitie (euro) Abatere de la medie (%) Numarul de luni pentru amortizarea costurilor
440 1.516 -66 70 370 1.276 -64 3.263 -8 47

Rezulta ca in Bucuresti este mult mai rentabil sa inchiriezi un apartament sau o garsoniera deja mobilate, in conditiile in care "amortizarea" investitie intr-un mobilier ar dura 47 luni si respectiv 37 luni. Cu toate acestea, mobilierul poate nu coincide mereu cu gusturile chiriasului.

Indicatorul "abatere de la medie" evidentiaza cat de ridicat sau scazut este nivelul chiriei solicitate in Bucuresti comparativ cu celelalte orase cuprinse in indexul Nestpick. De exemplu, o abatere de 35% arata ca pretul este cu 35% mai scump in acel oras comparativ cu media. Luand in calcul diferenta de cost intre o garsoniera mobilata si nemobilata (27 de euro) in Capitala, Nestpick plaseaza Bucurestiul in top 5 cele mai bune orase din lume unde este mai rentabil sa inchirieri apartamente mobilate decat nemobilate, dupa Zaragoza, Sevilla, Malaga si Vilnius.

Cele mai putin avantajoase orase unde sa inchiriezi garsoniere mobilate sunt Boston si Hong Kong, unde diferenta de pret comparativ cu o garsoniera nemobilata ajunge la 400 de euro. Rezultatele Nestpick arata ca este o cu totul alta poveste in functie de locul in care locuiesti. Asadar, desi este rentabil sa inchiriezi un apartament nemobilat in orasul american Boston, unde poti sa-ti recuperezi costurile pe mobilier in doar trei luni, in Londra ar dura mai mult de un an pentru a recupera aceeasi investitie, astfel incat inchirierea unui apartament deja mobilat devine o alegere mult mai interesanta din punct de vedere financiar.

De asemenea, capitala Romaniei se situeaza pe pozitia a patra in lume dupa doua orase din China si Belgrad in topul celor mai reduse venituri necesare unei persoane pentru a isi permite sa inchirieze o garsoniera, luand in calcul ponderea de 29% (cost chirie / venituri) recomandat de Nestpick. Studiul poate fi citit integral aici.

Sursa foto: Radu Bercan / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri