… Bitcoin. Fie ca ne place sau nu, fie ca moneda virtuala poate fi considerata o investitie sau mai degraba un pariu financiar ultra riscant, Bitcoin a fost fara indoiala vedeta anului 2017, atat din punct de vedere al popularitatii, cat si din punct de vedere al castigurilor astronomice pe care le-a adus celor care au avut curajul si inspiratia sa isi plaseze astfel banii. De cealalta parte, depozitele bancare nu au batut nici inflatia, actiunile romanesti au avut evolutii pozitive dar mediocre, iar aurul a bifat un an cu o crestere de doua cifre.

Bitcoin + 1.822%

De la 960 de dolari, la 18.460 de dolari, moneda virtuala Bitcoin a crescut cu un urias 1.822% si a ajuns sa fie investitia despre care si bunicile au ajuns sa vorbeasca anul acesta. Avertismentele potrivit carora cresterea pana la un asemenea nivel nu mai este fundamentata in niciun fel, devenind o adevarata bula, nu au speriat investitorii de ocazie, care si in prezent continua sa pluseze sperand ca vor avea parte de inca o serie de cresteri.

Dobanzi bancare 0,5 – 3%

Cele mai mari dobanzi pentru un depozit in lei la 12 luni ajungeau la un maxim absolut de aproape 3% la inceputul anului 2017. In prezent, doar doua banci mai oferta dobanzi de peste 2%, in vreme ce marile banci din sistem practica dobanzi chiar si de 0,50%.

Inflatia anuala a ajuns la 3,2% in noiembrie, iar majoritatea analistilor anticipeaza un nivel cel putin la fel de sus si pentru prima parte a anului 2018, ceea ce inseamna ca aproape nicio banca nu mai ofera in prezent dobanzi care sa compenseze macar cresterea preturilor.

Actiuni +19%

Cele mai importante 13 actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti, incluse in indicele BET-TR, au adus investitorilor castiguri de 19% anul acesta, aproape jumatate din cifra fiind reprezentata de randamentul dividendelor.

Bursa romaneasca a avut un inceput de an spectaculos, inregistrand cele mai mari cresteri din Europa, insa din vara actiunile companiilor locale au inceput sa scada dupa aparitia primelor discutii legate de modificarile fiscale si schimbarile care vor avea loc in sistemul de pensii private romanesc de anul viitor.

Ca urmare, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat in noiembrie a patra luna consecutiva de scaderi.

Fonduri mutuale 1 – 36%

Majoritatea celor 400.000 de romani cu bani in fonduri mutuale au plasamente in fonduri de obligatiuni, acestea fiind considerate de departe cele mai sigure. Randamentele fondurilor de obligatiuni nu au fost insa tocmai spectaculoase in ultimele 12 luni, castigurile acestora fiind in general cuprinse intre 1 si 2,8%, adica un interval similar dobanzilor bancare.

De cealalta parte, putinii romani care au mizat pe fondurile diversificate sau de actiuni au avut castiguri de pana la 36%, a fost cum a fost cazul Certinvest BET-FI index, un fond care plaseaza banii preponderent in actiunile SIF-urilor de pe bursa. Majoritatea celorlalte fonduri de actiuni au randamente de 18-22% in ultimele 12 luni, adica o evolutie similara Bursei de Valori Bucuresti.

Aur +10%

Aurul nu s-a bucurat de foarte multa atentie anul acesta, insa cei care au mizat pe metalul pretios si-au marit sumele investite cu 10%. Pentru prima parte a anului 2017 asteptarile nu sunt foarte pozitive in privinta aurului, in SUA fiind asteptata adoptarea unui pachet legislativ ce include, printre altele, o serie de reduceri de taxe, care vor avea un impact pozitiv asupra Bursei de la New York si, implicit, va pune presiune pe cotatia metalului.

O uncie de aur se tranzactiona marti pe pietele internationale la un pret de 1.263 dolari, o estimare emisa de analistii Scotiabank saptamana aceasta anticipand ca pretul va fluctua intre 1.190 si 1.390 dolari anul viitor.

Petrol +11,7%

Petrolul a bifat al doilea an consecutiv de cresteri dupa prabusirea din 2014 si 2015, insa evolutia nu a fost spectaculoasa, barilul de petrol Brent fiind tranzactionat marti la un pret de 63,5 dolari, in crestere cu 11,7% fata de inceputul lui 2017.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri