Cand vine vorba sa ne stabilim obiective financiare pentru urmatorul an, primul pas este adesea cel mai dificil… in special intr-o perioada dominata de cheltuieli si cadouri, precum cea in care ne aflam chiar acum. In aceste conditii am incercat sa gasim cinci tinte simple si usor de atins in urmatorul an, care va vor ajuta sa va imbunatatiti semnificativ sanatatea financiara.

Adauga 3.000 de lei in contul de economii pana la finalul anului 2018

Depozitul mediu pe care un roman il are in banca este de 8.700 de lei, iar 3.000 de lei reprezinta putin mai mult de o treime din aceasta suma.

Suma de 3.000 de lei poate parea mare, dar daca o impartim la intregul an reiese ca ar trebui sa economisesti doar aproximativ 8 lei pe zi. Daca obisnuiesti sa mergi cu taxi-ul, sa fumezi, sa mananci in oras, la birou, sau sa mergi la film sau “la mall” o data pe saptamana, nu ai nicio scuza pentru a nu putea sa economisesti si 8 lei pe zi.

Fa-ti un buget si nu mai cauta scuze pentru a-l depasi

Stabilirea unui buget si mentinerea unei evidente a cheltuielilor este probabil cel mai sanatos obicei financiar pe care il poti avea. La inceputul acestui an am realizat un asa-zis “calculator” de finante personale, sau mai exact, un fisier Excel in care oricine putea sa isi treaca cheltuielile si economiile zilnice. Il puteti descarca si accesa in continuare AICI.

Recunosc, am reusit sa il completez zilnic doar timp de trei luni, dupa care nu am mai avut rabdare sa fac acest lucru in fiecare zi. Chiar si asa insa, cele trei luni de evidenta stricta a cheltuielilor m-au facut sa realizez care erau lucrurile pe care cheltuiam excesiv de mult in raport cu nevoile pe care le aveam, iar in restul lunilor din an mi-am propus “bugete” pentru diverse cheltuieli pe care am incercat pe cat posibil sa nu le mai depasesc.

Mentinerea sub control a cheltuielilor inutile, indiferent cat de mici sunt, genereaza surprinzator de multe economii, iar acest lucru nu il poti face daca nu ai un buget sau macar o evidenta a cheltuielilor.

Un fisier excel sau un pix si o agenda sunt cei mai buni prieteni pe care ii poti avea cand vrei sa iti faci un buget.

Economiseste pentru o achizitie majora

De la un nou laptop, la o canapea sau o vacanta in strainatate, in mod sigur te poti gandi la ceva pe care sa cheltuiesti o suma mai mare de bani pana la finalul anului 2018.

Ti-ai stabilit viitoarea achizitie? Perfect, acum economiseste!

Sa fim seriosi, este plictisitor sa economisesti… doar pentru a economisi. Atunci cand obiectivul de economisire se si materializeaza insa in ceva palpabil, probabil veti fi mai inclinati sa puneti deoparte cateva sute de lei pe luna.

Stii cat va fi inflatia anul viitor? Incearca sa gasesti o alternativa la depozitul bancar

BNR estimeaza ca inflatia va ajunge la finalul anului viitor la 3,2%, fiind astfel extrem de probabil ca nivelul de crestere al preturilor sa depaseasca dobanzile pe care bancile le ofera la depozitele clasice.

Acest lucru inseamna ca banii pe care ii ai in banca la inceputul lui 2018 vor valora practic mai putin pana la finalul anului. In aceste conditii este important sa gasesti o alternativa pentru economiile si investitiile pe care vrei sa le faci pe termen mediu si lung (5+ ani).

Nimeni nu recomanda mutarea tuturor economiilor din banci, insa pentru inceput ar merita sa incerci sa transferi macar 10-20% din respectivii bani intr-una dintre diferitele optiuni care in general ofera castiguri mai mari decat un depozit: intr-un fond mutual, in actiuni pe bursa, intr-un fond de pensii private facultative sau intr-o asigurare de viata cu componenta investitionala (unit-linked).

Stim, creditele sunt din nou usor de obtinut, dar evita-le pe cat posibil

Obtinerea creditelor de la banci a devenit din nou ceva usor de obtinut de catre salariatii obisnuiti, insa asta nu inseamna ca trebuie sa iti faci credit pentru aproape orice achizitie. Dobanzile cerute de banci pot parea mici, insa cheltuielile suplimentare se vor aduna si va vor afecta semnificativ bugetul pe termen lung.

Daca acum nu ai suficienti bani pentru acel nou iPhone pe care ti-l doreai, de ce sa nu astepti inca 4-5 luni si sa il cumperi cu “banii jos” atunci cand chiar ti-l permiti?

Dar o rata lunara de 250 lei/luna nu este chiar atat de mare”. Corect, probabil ca nu este, dar sa privim invers situatia: 250 lei economisiti in fiecare luna (adica exact acei 8 lei/zi despre care vorbeam initial) reprezinta o suma mare?

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri