Daca si premierul Romaniei Viorica Dancila si-a facut timp sa vorbeasca despre recenta prabusire a bursei americane, cel mai probabil in ultimele doua saptamani ati auzit macar in trecere o stire despre scaderea actiunilor. Nu a fost nici prima si nici ultima data cand acest lucru se intampla, asa ca daca ati ramas nedumeriti de metaforele cu ursi si tauri pe burse, sau de termeni precum randamente, indici sau volatilitate, puteti gasi o serie de explicatii simple si la obiect in articolul de mai jos.

Ce sunt actiunile si obligatiunile?

Pentru inceput este important sa intelegeti ce este o actiune si ce sunt “rudele” acestora, denumite obligatiuni (sau uneori “bonduri”).

Actiunea este titlul care dovedeste ca o anumita persoana detine o parte dintr-o companie. In ziua de astazi ele nu mai exista fizic, totul bazandu-se pe o evidenta electronica. Fiecare companie are un anumit numar de actiuni pe care si-l stabileste singura. Cu cat o persoana detine mai multe actiuni din acea companie, cu atat detine mai mult din companie per ansamblu.

In general, detinatorii de actiuni pot vota in adunarile generale ale actionarilor respectivei companii. Un alt avantaj al detinatorilor de actiuni este acela ca ei primesc dividende, adica o parte din profitul pe care compania il inregistreaza intr-un anumit an.

Obligatiunile sunt diferite de actiuni. Detinatorii de obligatiuni ale unei companii nu au drept de proprietatea asupra acesteia (asa cum este cazul actiunilor). Daca de exemplu o persoana sau un fond de investiti cumpara obligatiuni ale companiei Transgaz, ei imprumuta efectiv respectiva companie: banii platiti intra in contul Transgaz, in vreme ce in contul investitorului vor intra obligatiuni. Pentru ca a cumparat obligatiunile Transgaz (practic imprumutand compania), investitorul va fi rasplatit cu o dobanda (sau “randament”) platibil la diferite intervale de timp.

Important de notat ca obligatiunile pot fi emise de companii (uneori denumite si “obligatiuni corporative”), dar si tari, acestea din urma fiind denumite si titluri de stat sau titluri de trezorerie (mai ales in cazul SUA).

Pe scurt, ce este o bursa?

In termeni simpli, bursa este locul unde actiunile sunt vandute si cumparate, acesta fiind si motivul pentru care cel mai adesea folosit termen sinonim este acela de “piata” sau “piata de capital”.

Pentru ca actiunile unei companii sa poata fi tranzactionate pe o bursa, respectiva companie trebuie mai intai sa se “listeze”. Pentru a se lista, in general o companie va desfasura o “oferta publica initiala” (IPO – initial public offering), adica va scoate la vanzare un anumit numar de actiuni care vor fi vandute investitorilor interesati – persoane fizice obisnuite, sau fonduri de investitii/de pensii. In ultimii doi ani, de exemplu, pe Bursa de Valori Bucuresi s-au listat Digi Communications (RCS&RDS), producatorul de vinuri Purcari si Sphera Group (detinatorul francizelor KFC, Pizza Hut si Taco Bell in Romania).

Deoarece pe burse sunt listate zeci, sute si chiar mii de companii, evolutia de ansamblu a burselor este masurata cu ajutorul indicilor. Indicii reprezinta de fapt o medie a evolutiilor (cresterilor si scaderilor) inregistrate de companiile de pe bursele respective.

De ce Viorica Dancila si pana si posturile TV au ajuns sa vorbeasca despre burse in ultimele saptamani?

Luni, 5 februarie, 2018, indicele Dow Jones, al Bursei din New York, a scazut cu 4,6%.

Daca in general nu urmariti evolutiile de pe burse, procentul de 4,6% poate sa nu para chiar atat de mare. Asadar, pentru comparatie, trebuie mentionat ca pe data de 15 septembrie 2008, adica in ziua in care a fost anuntat falimentul Lehman Brothers, cel mai mare colaps bancar din istoria SUA si punctul culminant al crizei subprime, indicele Dow Jones a scazut cu 4,4%.

De ce a scazut atat de mult bursa americana saptamana trecuta? Adevarul este ca nimeni nu va poate raspunde cu exactitate si oricine sustine ca are un raspuns definitiv la aceasta intrebare fie minte, fie nu stie despre ce vorbeste.

Desigur, un intreg cumul de factori a fost adus in discutie pentru a explica recenta prabusire. Cele mai des mentionate motive? Bursele crescusera extrem de mult in ultimii ani, cu o piata “bull” ce are o vechime de aproape 10 ani, volatilitate a fost amplificata de “robotii de tranzactionare” care incep sa inlocuiasca brokerii in pietele dezvoltate, dar mai ales cresterea dobanzilor la obligatiunile de stat americane.

De ce o crestere a dobanzilor la titlurile de stat americane reprezinta ceva negativ pentru burse? Pentru ca daca dobanzile cresc, companiile listate pe bursa se vor imprumuta mai scump. De asemenea, daca dobanzile la obligatiuni revin in crestere, multi investitori prefera sa isi vanda actiunile si sa transfere banii in aceste obligatiuni, considerate mai sigure. Cand foarte multi investitori decid brusc sa isi vanda actiunile pentru a cumpara obligatiuni, bursele scad deoarece oferta (de actiuni) depaseste cu mult cererea.

Ce treaba au animalele si robotii cu bursa, si ce este aceasta “volatilitate” despre care se tot vorbeste?

Sa o luam pe rand. Doua animale domina metaforele care descriu evolutia burselor: taurii (bulls) si ursii (bears).

Taurul este asociat optimismului, cresterilor, exuberantei si lacomiei; o piata “bull” reprezinta o perioada de timp in care bursa a crescut. Cand cineva spune ca este “bull” sau “bullish” pe Bursa de Valori Bucuresti, sau pe actiunea Petrom, inseamna ca respectiva persoana se asteapta ca Bursa de Valori Bucuresti, sau actiunea Petrom, sa creasca.

De cealalta parte, ursul este asociat scaderilor si pesimismului. O bursa intrea in teritoriu “bear” sau devine “bear market” atunci cand a scazut cu cel putin 20% fata de cel mai inalt nivel atins recent (fata de “maxime”). O scadere de cel putin 10% fata de maxime este considerata o “corectie” – adica exact situatia in care Bursa de la New York se afla acum.

De-a lungul timpului diverse alte animale au fost asociate diferitelor evenimente petrecute in pietele financiare. In mijlocul crizei financiare din 2008, de exemplu, unii brokeri si bancheri au fost descrisi ca “struti”, aluzie la faptul ca preferau sa ignore stirile extrem de negative pe care le primeau in fiecare zi, adoptand pozitia strutilor care baga capul in nisip.

Robotii” de tranzactionare de pe burse reprezinta de fapt software-uri care fac tranzactii automate pe baza unor algoritmi pentru a specula preturile actiunilor si celorlalte instrumente financiare de pe burse. “Robotii” de tranzactionare sunt folositi aproape exclusiv pe bursele foarte dezvoltate.

Volatilitatea” reprezinta atat scaderile cat si cresterile foarte puternice inregistrate pe burse intr-un timp foarte scurt. Uneori volatilitatile sunt exprimate sub forma de procente (masurate cu ajutorul indicilor) si reprezinta abateri de la o evolutie normala a unui anumit instrument financiar.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri