Stiti de cat timp aveti nevoie pentru a va dubla banii cu o dobanda de 1% pe an (cat ofera marile banci in prezent) 70 de ani! Practic imposibil intr-o viata. O dobanda anuala de 3%? Lucrurile incep sa devina mai realiste: 24 de ani. Si totusi de ce oamenii obisnuiti evita aproape din toate puterile orice inseamna 'investitie'?

Oamenii pur si simplu nu au bani sa investeasca

Aproape de fiecare data cand ridic aceasta problema intr-o discutie cu un broker, consultant de investitii sau manager de fond, ideea existentei unei corelatii intre veniturile reduse ale populatiei si interesul foarte mic pentru investitii este respinsa din start.

Desi este evident ca lucruri precum lipsa educatiei financiare sau prejudecatile cantaresc mult in decizia unei persoane obisnuite de a nu investi nici macar un singur procent din salariu, imi este foarte greu sa cred ca o tara precum Romania, cu al doilea cel mai mic salariu mediu net din UE (585 euro in martie 2018) si unde depozitul bancar mediu este de patru ori mai mic decat in Slovenia (1.889 euro vs 8.502 euro pe cap de locuitor), poate concura la capitolul investitii cu statele din vest.

Pentru persoanele mai preocupate de plata facturilor lunare, sau care au asa-zise 'dependente' pe care trebuie sa si le hraneasca, cumparatul actiunilor Romgaz sau Banca Transilvania pe bursa este ultimul lucru la care ar putea sa se gandeasca.

Lipsa unor exemple concrete in viata de zi cu zi

Multe persoane nu inteleg cum functioneaza instrumentele financiare si cel putin la fel de multe persoane nu pot face diferenta dintre 'bani' si 'avere'. Multe persoane nu stiu ce este dobanda compusa si care este efectul acesteia asupra propriilor economii si investitii.

Nu in ultimul rand, foarte putini tineri romani au avut exemplul unui membru al familiei care sa isi investeasca activ banii in actiuni sau in oricare instrument financiar, iar din acest motiv adesea pur si simplu nu sunt interesati sa invete mai multe despre piata financiara.

Desi poate parea cel mai repetat cliseu, lipsa educatiei financiare este fara indoiala unul dintre principalele trei motive pentru care romanii nu investesc.

Investitiile nu sunt "cool"

Multe persoane au o imagine complet gresita despre investitii si in special legata de investitiile de pe bursa. Investitiile simple si facute "ca la carte" – adica exact cele recomandate persoanelor obisnuite, sunt plictisitoare; sa cumperi ani la rand, in fiecare luna, aceleasi fonduri mutuale, sau aceleasi actiuni, nu este tocmai ceva cu care sa te lauzi in fata prietenilor la o bere. Daca in schimb anul trecut ai cumparat Bitcoin… parca brusc iti vine cheful de vorba.

Si totusi, orice consultant financiar care isi merita banii va spune ca istoric vorbind investitiile in actiuni au depasit ca performanta oricare alt tip de plasament, iar investitiile constante, "pasive", pe termen lung vor avea aproape de fiecare data o evolutie mai buna decat investitiile realizate de traderii de ocazie care incearca sa speculeze anumite momente pozitive sau negative din pietele financiare.

Multi romani adulti au avut anul trecut primul contact cu piata financiara dupa explozia Bitcoin si a titlurilor de presa care au urmat aceasta evolutie. In fata unui necunoscator, cum ar putea sa se compare o investitie pe Bursa de Valori Bucuresti, care anul trecut a adus un castig de 19%, cu o 'investitie' cool si sexy in Bitcoin, care in 2017 a generat un randamentul de peste 1.500%?

Oamenii se tem de necunoscut, dar uneori lacomia ii face sa treaca peste acest obstacol. Daca nu aveti cunostinte financiare, dar totusi va tenteaza o investitie in criptovalute in detrimentul investitiilor traditionale, v-as recomanda doar definitia data valutelor virtuale de comediantul american John Oliver:

"Crypto: Everything you don't understand about money, combined with everything you don't understand about computers" (Crypto: Tot ce nu intelegi despre bani, combinat cu tot ce nu intelegi despre computere)

Suntem permanent incurajati sa consumam

Consumul este unul dintre elementele de baza in societatile moderne. Publicitatea este intalnita la tot pasul, iar contractarea creditelor este incurajata. Bunuri de orice fel pot fi achizitionate oricand, iar procesul de plata este tot mai simplu, tocmai pentru a incuraja o experienta cat mai rapida si mai buna pentru clienti.
Orice firma incearca sa vanda un produs sau un serviciu, iar oamenii discuta constant despre lucrurile pe care vor sa le cumpere, indiferent ca vorbim de un nou telefon sau de o vacanta intr-o tara exotica.

Aproape singurele momente cand ignoram, sau incercam sa ignoram aceste mesaje sunt cele in care pur si simplu nu avem suficienti bani pentru a face cumparaturi.

Pentru a investi trebuie sa ai taria de caracter sa spui 'nu' cheltuielilor care in realitate nu au niciun sens, iar acest lucru este mult mai greu de facut decat pare.
Oamenii cheltuiesc banii pe care ar trebui sa ii investeasca, iar sumele respective adesea sunt irosite pe produse de care s-ar putea sa nu aiba nevoie, dar pe care pur si simplu le doresc.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri