Ideea lansarii unui business este insotita astazi adesea printre tinerii antreprenori de perceptia necesitatii unei sume mari de bani, ceea ce ar garanta intr-o mare masura succesul. Dar, lipsa fondurilor nu l-a impiedicat insa si pe adolescentul Richard Branson sa faca primii pasi in antreprenoriat. Si spune ca nu ar trebui sa ii impiedice nici pe altii. Intr-o postare recenta pe blogul sau, intitulata: "Cum am inceput o afacere de 500 de lire sterline", fondatorul Virgin Group a scris ca primeste zilnic solicitari de finantare de la antreprenori, iar cele mai multe au formularea: "Am nevoie de suma X bani pentru a incepe". Acest tip de atitudine constituie insa o greseala in antreprenoriat, spune Richard Branson.

"Sunt abordat de antreprenori in fiecare zi pe unde calatoresc. In restaurante, ascensoare sau chiar in metrou. Nu ma deranjeaza deloc, ba dimpotriva. Este o sursa de energie sa ascult oameni pasionati de ideile lor si despre care considera ca vor schimba lumea. Insa multe dintre aceste discutii au tendinta de a se incheia cu: «Am nevoie de suma X pentru a incepe acest business». Nu exista nici o indoiala ca poate fi mai usor sa atingi ambitii marete daca dispui deja de suport financiar", scrie el, "dar in multe cazuri nu ai nevoie de multi bani pentru a lansa un business".

Drept exemplu, afirma despre sine insusi ca a reusit sa construiasca un imperiu de miliarde dupa ce a inceput propriul business in perioada liceului cu doar 100 de lire (aproximativ 2.000 dolari, la valoare de azi). Cat a fost elev, Branson s-a luptat cu dislexia, o tulburare la citit manifestata prin modificarea cuvintelor, prin greseli de lectura. Astfel, ii era destul de dificil sa tina pasul cu clasele sale. Dar, ceea ce era perceput drept o slabiciune a devenit o sursa de putere, pentru Richard Branson.

Richard Branson, de la un elev slab la antreprenoriat

Oarecum ironic, prima afacere a sa a fost o revista pentru tineri numita Student Magazine. Avea 16 ani cand a lansat primul numar (anul 1966) si a renuntat la scoala pentru a discuta cu oameni din intreaga lume. A fost creata pentru a oferi o alternativa la revistele scolare vechi si pentru a protesta contra razboiului din Vietnam.

Pentru a sustine revista, Richard Branson a inceput sa vanda discuri vinil prin posta. In cele din urma, revista a esuat, dar afacerea cu discuri vinil prin posta a prosperat si a devenit mai tarziu Virgin Records.

"Aveam doar 16 ani cand am fondat revista, dar nu aveam bani sa investesc in ea. La inceputul sarbatorilor de vara, Jonny Gems, co-fondator, si cu mine ne-am mutat in subsolul casei parintilor lui si ne-am propus sa cream prima editie. Precum in multe povestiri legate de start-up-uri, acest business a avut inceputuri umile. Subsolul era intunecat, plin de umezeala si ne era mai mereu foame. Intr-o zi, insa, mama mea a venit sa ne viziteze. Gasise un colier pe drumul din jurul casei, pe care ulterior il daduse politiei. Dupa trei luni, perioada in care nimeni nu a revendicat colierul, politia i l-a inapoiat, iar ea l-a vandut pentru 100 de lire sterline, bani pe care ni i-a dat noua", scrie Richard Branson.

Astfel, cu suma de 100 de lire sterline cei doi au reusit sa plateasca facturile telefonice si postale si a sustinut afacerea alte cateva luni de zile. "Revista a devenit extrem de populara si, in cele din urma, am inceput sa vindem discuri vinil prin posta prin intermediul revistei. Asa s-a nascut Virgin Records. Cele 100 de lire sterline au pavat drumul pentru Virgin Galactic, Atlantic si toate celelalte companii Virgin din intreaga lume de astazi".

Revista - si lectiile invatate de Richard Branson - au ajutat la dezvoltarea imperiului sau de astazi. In opinia sa, Internetul a facut ca atingerea statutului de antreprenor sa fie mai facil ca oricand si spune ca tehnologia a "redus" in mod drastic costul vanzarii produselor si serviciilor si multe afaceri ar putea fi realizate chiar de acasa.

Chiar si acesul la finantare este mai facil astazi, scrie el. "Daca obtinerea unei sume de bani de la o banca pentru a incepe un business a devenit dificila, in prezent, poate fi ocolit sistemul bancar prin intermediul unor scheme de finantare dedicate antreprenorilor, cum ar fi crowdfunding. Nu am avut nevoie de multi bani pentru a lansa primul nostru business si acest lucru este mult mai valabil astazi decat a fost atunci", conchide Richard Branson.

Sursa iformatii: Virgin, CNBC si CNN.

Sursa foto: m.kru / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri