Majoritatea adultilor din Romania isi formeaza opiniile cu privire la investitii si produse financiare bazandu-se aproape exclusiv pe sfaturile si parerile altor persoane din familie sau din anturaj, recomandarile specialistilor sau informarea pe cont propriu aflandu-se aproape de fiecare data in plan secundar.

“In functie de regiunea din care provin si varsta, intre 30 si 40% dintre romani isi formeaza opiniile despre produsele financiare ‘consumand’ parerile altora. Cei care ofera sfaturi sunt in general alte persoane din familie, sau alti cunoscuti carora li se acorda un capital de incredere, nu pentru ca acestia ar avea cunostinte financiare, ci datorita faptului ca au incredere in ei ca urmare a unei relatii de viata. Nu este o parere a mea, ci concluzia unor studii pe care noi le-am realizat in 2016 si 2018”, mentioneaza Dragos Neacsu, director general Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri din Romania, cu active in valoare totala de 6,7 miliarde lei.

Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste alfabetizarea financiara, un sondaj realizat de agentia Standard&Poor’s aratand ca doar 22% din populatia adulta a tarii reuseste sa inteleaga concepte financiare precum inflatia, diversificarea riscului sau dobanda compusa. La nivel global, procentul este de 33%, in UE media este de 50%, in vreme ce in SUA cifra ajunge la 57%.

“Datorita tehnologizarii, asistam la un asalt al surselor de informare, dintre care multe sunt de tipul ‘fake news’, sau care nu aduc valoare adaugata. Existenta surselor de informare nu mai este o problema in prezent, ci mai degraba filtrarea acestora. Raman insa la parerea ca, indiferent de avansul tehnologic, pentru stabilirea unui capital de incredere in industria financiara va ramane esentiala relatia umana – relatia cu un profesor, mentor, consultant financiar; este lucrul pe care il observam de fiecare data cand intram in licee si facultati – avem nevoie sa refacem capitalul de incredere”, a mai adaugat Dragos Neacsu.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) s-a alaturat anul acesta demersurilor initiate de IOSCO (International Organization of Securities Commissions) si organizeaza sub egida „Saptamanii Mondiale a Investitorului“ (World Investor Week - WIW) o serie de actiuni dedicate constientizarii de catre populatie a importantei educatiei financiare.

Activitatile se vor desfasura in perioada 1-10 octombrie 2018 si, spre deosebire de editia de debut din 2017, acestea vor avea loc atat la Bucuresti, cat si la Oradea.

Primul eveniment din saptamana WIW a avut loc luni, la Bursa de Valori Bucuresti, unde mai multi liceeni care participat la deschiderea sedintei de tranzactionare.

Programul de educatie financiara al ASF, pentru anul scolar 2018 - 2019, include 150 de scoli din 31 de judete plus Municipiul Bucuresti. Numarul estimat al elevilor care vor participa la acest program se ridica la peste 22.000. Totodata, in cadrul Laboratorului Academic, programul ASF destinat dezvoltarii educatiei financiare in invatamantul universitar, participa 12 centre universitare din intreaga tara.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri