Antreprenorii care doresc sa isi finanteze dezvoltarea apeland la fondurile europene pe axa POR 2.2 nu trebuie sa se astepte sa semneze contractul de finantare mai devreme de un an, desi documentatia poate fi pregatita si in 1-2 luni, atrage atentia Roxana Mircea, managing partner al firmei de consultanta in atragerea de fonduri europene REI Finance Advisors.

Ea a explicat ca, in general, pe fonduri europene autoritatea de management te lasa sa implementezi in 24 de luni proiectele care au doar achizitie de echipamente sau 36 de luni proiectele care au si constructii.

"Am depus anul trecut un dosar pe axa POR 2.2 si a durat un an pana s-au semnat contractele de finantare. Mai repede nu prea", a declarat Roxana Mircea, la emisiunea Profesionistii in Banking.

Ca urmare, un antreprenor nu ar trebui sa se bazeze pe banii europeni pe termen scurt. Mai mult, pe langa timpul mai lung de asteptare, atragerea de fonduri europene este si o activitate destul de laborioasa si solicitanta, ce presupune pregatirea documentatiei necesare pentru a depune un dosar, dar si sprijin acordat in implementarea proiectului.

Astfel, un consultant pe zona fondurilor europene pregateste impreuna cu antreprenorul planul de afaceri, cererea de finantare, asigurandu-se ca este pregatita toata documentatia (declaratii, studiul de fezabilitate, etc).

Toate aceste documente se depun online pe platforma MySMIS si, ulterior, se raspunde la clarificari, care, de cele mai multe ori, se intind pe 6 randuri.

"Antreprenorul semneaza apoi contractul de finantare si incepe implementarea, care inseamna: anunt in presa ca incepe proiectul, un fel de licitatie pe site-ul http://www.fonduri-ue.ro, semnarea contractelor cu furnizorii, cereri de rambursare, cereri de plata, acorduri de progres trimestriale si asa mai departe", precizeaza Roxana Mircea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri