Contrar mitului potrivit caruia a investi pe bursa este extrem de complicat si costisitor, realitatea este ca in ultimii ani procesul a fost simplificat, inceperea tranzactionarii nefiind mai complexa decat deschiderea unui cont bancar.

Pasul 1: Alege un broker

Pentru a cumpara sau vinde actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vei avea nevoie de o firma de brokeraj autorizata (oficial numita societatie de servicii de investitii financiare – SSIF). Tranzactionarea este imposibila fara o astfel de firma, deoarece doar brokerii au accest la sistemul de tranzactionare al BVB.

Lista si datele de contact ale firmelor de brokeraj autorizate sa tranzactioneze pe BVB poate fi accesata la acest link.

De notat ca unele firme cer clientilor o investitie minima pentru a putea deschide un cont, aceasta ajungand in unele cazuri si la 10.000 de lei. Totusi, exista si firme care nu impun o suma minima pentru deschiderea contului de tranzactionare.

Toate firmele de brokeraj aplica un comision pentru orice vanzare sau cumparare de actiuni pe care o veti face. Comisioanele variaza de la o firma la alta, insa in general acestea sunt cuprinse intre 0,4 si 1% din valoarea tranzactiei. Acesta este de altfel singurul comision pe care majoritatea brokerilor il percep. Retragerea banilor din cont sau alimentarea contului cu noi sume de bani nu sunt supuse niciunui comision suplimentar.

Pasul 2: Semneaza actele

Dupa ce ati ales firma de brokeraj cu care veti lucra, va fi nevoie sa va prezentati la sediul sau la una dintre agentiile acesteia pentru a oficializa faptul ca deveniti clientul acestora. Daca sunteti cetatean roman cu rezidenta in tara, singurul acte de care veti avea nevoie vor fi cartea de identitate si extrasul contului bancar pe care il veti folosi in relatia cu firma de brokeraj.

La sediul brokerului veti semna contractul de intermediere si (adesea) veti completa si un formular prin care firma incearca sa evalueze nivelul de cunostinte si preferintele investitionale pe care clientul le are.

Brokerii ofera in genera trei tipuri de conturi de tranzactionare:

  • Contul simplu. Asa cum numele o sugereaza, este cel mai simplu tip de cont si totodata cel mai iefti. Dupa ce ati depus bani in cont, veti putea vinde sau cumpara actiuni prin intermediul platformei online a firmei. Acesta este cel mai utilizat cont in piata romaneasca.
  • Contul asistat. Este tipul de cont ales de clientii care vor sa beneficieze de sfaturile unui broker atunci cand isi aleg investitiile, insa in schimbul unui comision suplimentar. In trecut, acesta era poate cel mai popular cont de tranzactionare pe bursa, insa imbunatatirea platformelor si a serviciilor online, i-a facut pe tot mai multi investitori sa renunte la conturile asistate.
  • Contul discretionar. Clientii care aleg acest tip de cont isi vor lasa investitiile in mainile brokerului care va lua deciziile de vanzare sau cumparare ale actiunilor pe baza unor directii generale stabilite anterior de comun acord cu investitorul.

Pasul 3: Alimenteaza contul cu bani

Dupa ce ati trecut de formalitati, nu va ramane decat sa alimentati contul de tranzactionare cu bani dintr-un cont bancar. Transferul banilor nu dureaza in general mai mult de cateva ore.

Recent, unele firme de brokeraj au introdus optiunea alimentarii conturilor cu ajutorul cardului de debit, transferul fiind realizat aproape instant.

Pasul 4: Informeaza-te

Daca nu vrei ca investitiile tale sa fie un simplu joc de noroc, incearca sa citesti macar niste stiri si informatii de baza despre compania ale carei actiuni urmeaza sa le cumperi.

Pe langa articolele din media de specialitate, unele firme de brokeraj ofera clientilor rapoarte de analiza ale companiilor, acestea reprezentand o sursa buna de informare.

Pasul 5: Tranzactioneaza

Tranzactionarea online este extrem de simpla si nu implica decat stabilirea tipului de ordin, compania vizata si numarul de actiuni pe care vreti sa il cumparati/vindeti.

Dupa ce ati cumparat actiunile unei companii, numarul si valoarea acestora va fi vizibila in interfata online a firmei de brokeraj cu care lucrati. De asemenea, investitorii pot cere firmei de brokeraj si extrase de cont, pentru a verifica situatia detaliata a contului de tranzactionare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri