Decontarea directa functioneaza doar in cateva state din Europa, fie in regim voluntar (Franta, Belgia, Spania), fie obligatoriu (Italia, Rusia, Suedia). In Romania, chiar daca este un serviciu optional, companiile de asigurari sunt obligate sa-l aiba in oferta pentru a le permite celor interesati sa-l cumpere. In principiu, decontarea directa ii permite asiguratului, pagubit intr-un accident, sa ceara despagubire direct de la propriul asigurator RCA, urmand ca acesta din urma sa recupereze suma platita de la asiguratorul soferului vinovat. Clauza nu limiteaza insa dreptul soferului pagubit de a merge direct la asiguratorul vinovatului pentru a isi recupera prejudiciul.

Serviciul de decontarea directa este prevazut in Legea 132/2017 (Legea RCA) si este reprezentat drept auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, care se oferteaza obligatoriu de catre asigurator, iar achizitia acestuia este optionala de catre asigurat.

Potrivit reprezentantilor Otto Broker, este important de retinut ca aceasta clauza de decontare directa aferenta unui contract de asigurare RCA poate fi utilizata doar in cazul accidentelor rutiere care indeplinesc anumite conditii. Asadar, poti apela la decontare directa cand:

  • Accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
  • Vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate in Romania;
  • Prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor, excluzand vatamarile corporale;
  • Ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului.

Decontare directa

Sursa grafic: UNSAR

Ce avantaje ofera clauza de decontare directa si cat costa in plus la polita RCA?

"Cel mai important aspect este ca aceasta clauza iti permite sa lucrezi direct cu asiguratorul tau, in care ai incredere. Si iti poti repara masina direct pe RCA-ul tau, fara sa mai depinzi de asiguratorul celuilalt sofer (care poate intarzia plata). Decontarea directa se achizitioneaza o data cu polita RCA, atasandu-se la contractul de asigurare RCA incheiat pentru masina ta. Costul poate sa difere de la o companie de asigurari la alta. Astfel, vei plati in plus o suma de cateva zeci sau sute de lei, in functie de asigurator si de vehiculul asigurat, pe langa costul politei RCA", spun reprezentantii Otto Broker.

Companie 6 luni (lei) 12 luni (lei)
Asirom VIG 35 63
Grawe Asigurari 33 65
Omniasig VIG 50 100
Allianz-Tiriac Asigurari 44 88
City Insurance 100 100
Generali Romania 175 175
Groupama Asigurari 100 100
Euroins Romania 213 213
*Calculele au fost facute in 26 feb 2019, pentru autoturism cu o cap. cilindrica de 1,4

Toate companiile de asigurare autorizate sa emita polite RCA sunt obligate prin lege sa o oferteze. Asa ca, mentioneaza atunci cand achizitionezi polita RCA ca doresti si serviciul de decontare directa si cere detalii despre costul suplimentar pe care il presupune aceasta clauza.

Daca ai cumparat deja o asigurare RCA, dar nu si aceasta clauza, achizitia ulterioara a decontarii directe nu este permisa. Astfel, decontarea directa se poate achizitiona numai in momentul incheierii asigurarii RCA.

In cazul unui accident, vei putea folosi decontarea directa daca sunt intrunite toate conditiile de utilizare, urmand sa notifici asiguratorul tau RCA in termen de 5 zile lucratoare de la data producerii accidentului.

Daca sunt intrunite cumulativ toate conditiile, trebuie sa ii furnizezi asiguratorului documentele de constatare a accidentului, procesul verbal intocmit de Politia Romana sau constatarea amiabila, dupa caz, si sa ii prezinti toate informatiile cu privire la producerea accidentului. Acesta va constata daunele si te va indruma mai departe. Daca nu sunt intrunite toate conditiile, trebuie sa te adresesi direct asiguratorului soferului vinovat.

Sursa foto: Nestor Rizhniak / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri