Transferul contributiilor la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II) catre sistemul public de pensii (Pilonul I) dupa o perioada de 5 ani de la aderare a devenit posibil, odata cu publicarea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a Normei nr. 4/2019 in Monitorul Oficial pe 12 martie 2019. Pentru romanii care vor opta pentru aceasta modificare, procentul de 3,75% din salariul brut care se ducea in contul personal deschis la un administrator de pensii private obligatorii, va ajunge astfel din nou in sistemul public de pensii.

Posibilitatea transferului fondurilor acumulate de la un fond de pensii catre sistemul public dupa o perioada de 5 ani de la aderare a fost mentionata in Ordonanta de urgenta nr. 114/2018 cu privire la instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, iar in urma publicarii Normei nr. 4/2019 de catre ASF procedura de devenit si operationala.

"Cererea privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat, corect si complet formulata de catre un participant in baza art. 32 alin. (6) din Lege, are drept efect incetarea platii contributiilor incepand cu contributia aferenta lunii in care a fost depusa cererea", se arata in Norma nr. 4/2019.

De asemenea, "activul personal al participantului care a solicitat retragerea de la fondul de pensii administrat privat in baza art. 32 alin. (6) din Lege este administrat pana la deschiderea dreptului la pensia privata", se mai arata in documentul citat. Drept urmare, administratorii de pensii private obligatorii vor trebui sa trimita solicitarile de retragere, formulate pe baza unei cereri-cadru publicata in Norma nr. 4/2019, catre Casa Nationala de Pensii.

Ulterior, Casa Nationala de Pensii, "pe baza datelor si informatiilor continute in rapoartele primite de la administratori, corelate cu informatiile existente in baza de date a asiguratilor in sistemul public de pensii, institutia de evidenta actualizeaza in Registrul participantilor elementele de identificare ale acestora referitoare la codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, numele si prenumele, domiciliul, incetarea calitatii de participant, precum si retragerea de la fondul de pensii administrat privat", potrivit documentului.

Sursa foto: beeboys / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri