Creditele in valuta inca detin o pondere destul de importanta in randul imprumuturilor contractate de romani. Fluctuatiile inregistrate de-a lungul timpului in leu/euro, in care au fost si contractate cele mai multe credite, pot crea diverse probleme persoanelor care obtin venituri in lei si sunt nevoiti sa isi schimbe banii in valuta, in vederea achitarii ratelor.

Cea mai mare parte a debitorilor obisnuiesc sa realizeze operatiunea de schimb valutar in cadrul bancii de unde au luat creditul, fara a avea in vedere faptul ca aceasta ar putea sa fie o tranzactie dezavantajoasa, raportata la celelalte oferte existente pe piata. Tranzactiile in valuta au loc, de asemenea si pe piata auto sau cea imobiliara, ceea ce face posibil ca majoritatea dintre noi sa luam contact, cel putin o data, cu o situatie in care sa facem un schimb valutar.

Reprezentantii economici de la Banking News ofera cateva sfaturi importante legate despre modul in care putem o alege o oferta potrivita la casele de schimb valutar.

1. Cum poate fi recunoscut un curs de schimb avantajos?

In mod firesc, un curs BNR avantajos ar trebui sa se remarce printr-o diferenta cu unul sau doi bani in plus peste cel afisat de Banca Nationala a Romaniei in acea zi. De pilda, in situatia in care BNR va afisa un curs de 4,66 lei/euro, o cotatie avantajoasa de schimb ar putea fi 4,67 sau 4,68 lei/euro pentru cel care doreste sa cumpere euro. Aceeasi regula dobandeste aplicabilitate si pentru vanzarea de euro, cu conditia ca in acest caz cotatiile caselor de schimb sa se gaseasca sub cea a BNR.

2. Cum poate fi gasit cel mai avantajos schimb valutar al bancilor?

Informatii cu privire la cotatiile de cumparare si vanzare ale bancilor se gasesc in cadrul diverselor portaluri focusate pe acest domeniu. Urmarind timp de cateva zile evolutia acestor date, se va observa ca exista anumite banci care au cotatii mai avantajoase decat altele. In urma research-urilor efectuate, in mod clar, se va gasi o institutie de credit care si-a transformat cursul de schimb intr-un produs vedeta, prezentand aproape in fiecare zi o cotatie cu o diferenta de maximum un ban fata de cea a BNR, pentru leu/euro.
Diferenta dintre cel mai avantajos curs de schimb al bancilor si cel mai putin avantajos se poate situa si in jurul a 1%.

3. Tranzactie la casa de schimb sau in cont?

Daca dispuneti de o anumita suma de bani intr-un cont curent nu va fi necesar sa scoateti banii pentru fi schimbati la casieria bancii ori la o alta casa de schimb, intrucat bancile ofera si posibilitatea schimbului de bani in cont. Esentiala este doar informarea corecta asupra valorii pe care o prezinta cotatia la care se poate realiza schimbul si care este cotatia la celelalte case de schimb, optand astfel pentru oferta cea mai potrivita.

4. Schimbul in zile cu fluctuatii mari?

Exista anumite perioade in care scena politica sau economica determina existenta unor fluctuatii de curs, iar astfel spread-urile dintre cotatiile de la casele de schimb bancare sau non-bancare, precum si cursul BNR cresc. Daca nu exista vreo presiune cauzata de timp, este indicat sa se amane tranzactia pentru cateva zile, intrucat cotatiile isi vor reveni.

Evolutia pe care o surprinde cursul BNR, in prezent, este una destul de complexa si cu efecte destul de sensibile asupra economiilor romanilor. De aceea, este foarte important sa existe o documentare si o informare cat mai precisa a tot ceea ce se petrece in mediul economic, astfel incat fiecare persoana sa se poata orienta doar catre cele mai corecte alegeri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri