Romanii care vor sa se bazeze exclusiv pe statul roman la varsta pensionarii au posibilitatea, incepand de luna trecuta, sa renunte la contributiile pe care in mod normal le faceau in cadrul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilon II) si sa redirectioneze viitoarele contributii catre sistemul de pensii de stat (Pilon I). Cititi in continuare care este procedura pentru realizarea acestui transfer.

Pana luna trecuta, toti salariatii romani contribuiau la sistemul de asigurari sociale cu 25% din venitul salarial brut, impartit astfel: 21,25% din venit catre Pilonul I si 3,75% catre Pilonul II.

Totusi, incepand cu data de 12 martie 2019, persoanele care au cotizat timp de cel putin 5 ani la Pilonul II pot cere incetarea platii contributiilor la acest sistem, intregul procent de 25% din venitul brut urmand sa fie transferat in contul statului.

Sumele pe care o persoana le-a acumulat in cadrul unui fond de pensii privat, pana la data transferului la stat, raman si sunt gestionate in continuare de catre fond. Banii vor putea sa fie accesati de contribuabil la varsta pensionarii.

De notat faptul ca sistemul de pensii de stat se bazeaza pe solidaritatea intre generatii, adica angajatii din prezent platesc contributii care sunt imediat transformate in pensiile actualilor pensionari. Sustenabilitatea sistemului este incerta in viitor, avand in vedere ca reducerea natalitatii, imbatranirea populatiei si emigratia va reduce numarul angajatilor care vor plati practic pensiile viitorilor pensionari.

Potrivit normelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), cererea de incetare a platilor contributiilor la acest sistem se face catre administratorii fondurilor, iar solicitarea isi va face efectul incepand cu contributiile aferente lunii in care a fost depusa.

O cerere de retragere poate fi descarcata la acest LINK, iar un model de retragere este disponibil si mai jos.

Model Cerere Retragere din Fondul de Pensii Administrat Privat by Ionut Sisu on Scribd

Administratorii fondurilor de pensii private sunt obligati ulterior sa trimita informatii referitoare la participantii care au formulat cererea de retragere catre Casa Nationala de Pensii, institutie care tine evidenta.

Ulterior, Casa Nationala de Pensii isi actualizeaza Registrul participantilor si trimite un raport administratorilor. Reprezentantii fondurilor de pensii au obligatia de a informa participantii cu privire la solutionarea cererii privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat in termen de 30 de zile de la primirea raportului de la Casa Nationala de Pensii.

Peste 7,2 milioane de romani aveau contributii la fondurile de pensii private obligatorii la inceputul acestui an.

Randamentul total realizat de toate fondurile Pilon II de la start (20 mai 2008) si pana la finele anului 2018 a fost de 127,1%, adica un randament mediu anualizat de 8,03% pentru toata perioada de functionare a Pilonului II. Indicatorul este cu mult peste rata totala inflatiei din perioada analizata (36,3%), respectiv rata medie anualizata a inflatiei pentru exact aceeasi perioada (2,95%).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri