A economisi pentru pensie este plictisitor si in prima faza poate parea chiar complicat, motiv pentru care foarte multe persoane renunta sa faca acest lucru chiar inainte de a incepe. Totusi, bazandu-te pe cateva reguli simple, economisirea poate sa devina la fel fireasca precum plata lunara a abonamentului la telefon.

1. Economiseste ACUM!

Ideal, orice persoana ar trebui sa inceapa sa economiseasca imediat dupa obtinerea primului loc de munca platit. Acest lucru are loc in general la 18-21 de ani, insa, realist vorbind, primele joburi sunt prost platite si niciun tanar de 18 ani nu se va gandi sa puna bani deoparte atunci cand incaseaza primul salariu.

Totusi, indiferent de varsta pe care o ai astazi, nu are rost sa te uiti in urma si sa te plangi de anii in care nu ai economisit nimic. Important este sa incepi sa economisesti acum si sa nu mai amani aceasta decizie. Motivul este simplu: cu cat incepi sa economisesti mai devreme, cu atat vei avea mai multi bani la pensionare datorita dobanzii compuse.

2. Economiseste 15% din venitul tau lunar

In functie de bancherul sau managerul de bani pe care il veti intreba, procentul recomandat de economisire lunara variaza in general intre 10 si 15%. La un salariu net de 2.000 de lei/luna, 15% reprezinta 300 de lei.

Daca ati depune 300 de lei in fiecare luna intr-un cont care va ofera o dobanda anuala de doar 2%, dupa 20 de ani ati avea aproape 89.200 de lei (72.000 din acumularea banilor depusi si 17.200 lei din dobanda).

De notat ca dobanda de 2% luata in calcul este cel mai probabil minimul absolut pe care il puteti obtine pe termen lung, pur si simplu stand cu banii intr-un depozit bancar traditional.

Daca insa in acea perioada ati alege si alte alternative investitionale, precum fondurile mutuale sau de pensii, un randament de 5% anual ar fi un scenariu destul de realist. In aceasta situatie, 300 de lei lunar la o dobanda de 5% timp de 20 de ani ar insemna 125.000 de lei.

3. Alege investitii care au costuri reduse

Pe termen lung, unul dintre factorii care iti vor eroda investitiile si economiile sunt comisioanele.

Desi nu mai sunt atat de des intalnite, unele banci inca percep comisioane de administrare a contului chiar si pentru depozitele la termen. De asemenea, exista situatii in care bancile percep comision de retragere (0,5% - 1%) chiar daca un client isi retrage banii la scadenta.

In cazul fondurilor de pensii private obligatorii, cele mai importante comisioane sunt reprezentate de comisionul din contributie (limitat prin lege la maxim 1%) si comisionul de administrare (limitat prin lege la 0,84%). Aceleasi tipuri de comisioane sunt practicate si de fondurile de pensii facultative, cu mentiunea ca in cazul acestora comisioanele sunt in general mai mari.

Situatia fondurile de investitii deschise (fondurile mutuale) este ceva mai complexa decat in exemplele de mai sus, chiar daca, per ansamblu, exista exemple de fonduri mutuale care au comisioane mai mici decat cele de pensii. Fondurile mutuale pot percepe comisioane de subscriere (cand sunt depusi bani), de retragere (cand sunt retrasi bani), de administrare si chiar si comisioane de performanta (daca fondul a reusit sa obtina genereze un anumit castig pentru investitori). Pentru a verifica nivelul comisioanelor percepute de un anumit fond, cauta pe site-ul acestora documentul DICI (Document cu Informatii Cheie pentru Investitori), un fisier pe care orice fond autorizat trebuie sa il puna la dispozitia investitorilor. La acest link poate fi accesat documentul DICI al unui fond administrat de OTP Asset Management.

4. Nu baga bani in lucruri pe care nu le intelegi

Daca singura forma de investitie pe care o intelegi in momentul de fata este un depozit bancar, atunci pune-ti banii acolo. Desigur, asta nu inseamna ca ar trebui sa iti “uiti” tot banii intr-un depozit bancar timp de 30 de ani.

Contrar mitului potrivit caruia investitiile in acestea sunt complicate, modul de functionare (in termeni generali) al fondurile de pensii si al celor mutuale este usor de inteles, iar in anul 2019 resursele pe care le aveti la dispozitie pentru a invata despre acestea sunt la tot pasul.

Instrumentele financiare pe care oricine le poate accesa in prezent, chiar si cu sume mici de bani, au devenit foarte numeroase, insa realist vorbind, pentru o persoana obisnuita care vrea sa economiseasca si sa investeasca in vederea pensionarii, depozitele bancare, fondurile mutuale si fondurile de investitii reprezinta solutiile cele mai simple si la indemana.

Regula ramana insa mereu aceeasi: nu plasa bani intr-un instrument financiar pe care nu il intelegi. Daca cineva incearca sa te convinga sa plasezi bani intr-un instrument financiar despre care nu este dispus sa iti ofere explicatii detaliate, evita-l.

5. Investitiile plictisitoare sunt cele mai bune

Un castig de 2% sau 5% pe an este plictisitor. Ce prieten s-a laudat vreodata la bere pentru faptul ca a castigat intr-un an 40 de lei de pe urma celor 2.000 de lei depusi in banca?

Daca vrei emotii si castiguri spectaculoase, mergi intr-o sala de jocuri de noroc sau pariaza pe rezultatul finalei Ligii Campionilor. Daca in schimb vrei sa economisesti pentru pensie, ramai la investitia ta plictisitoare de cateva zeci sau sute de lei pe luna.

Pentru o persoana obisnuita care vrea sa stranga bani pentru pensionare si sa nu se bazeze doar pe o eventuala pensie oferita de statul roman, cel mai important lucru este sa investeasca constant si sa isi mentina respectiva investitie.

De altfel, daca investesti constant si iti mentii banii timp de 20-30 de ani, cel mai probabil nu esti o persoana obisnuita, din simplul motiv ca romanii obisnuiti nu fac acest lucru.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri