18% au castigat in ultimul an romanii care au ales sa investeasca in cele mai simple fonduri cu plasamente in actiuni, iar in ultimii trei ani castigurile ar fi fost curprinse intre 50 si 60%. De cealalta parte, cei care au ales sa mizeze pe depozitele bancare au castigat maxim 9% in ultimii trei ani.

Fondurile de actiuni

Fondurile romanesti care investesc in actiuni au fost cele mai perfromante in ultimul an, primele trei pozitii din clasament fiind ocupate de fonduri care fac investitii simple, incercand sa reflecte cat mai bine evolutia principalilor indici ai Bursei de Valori Bucuresti. Practic, deciziile de investitie in aceste fonduri sunt automate, implicarea administratorilor de fond fiind minima. De asemenea, acest tip de fonduri au si printre cele mai mici comisioane din piata.

Astfel, primul loc in clasament este ocupat de ETF-BET Tradeville, cu un randament de 18,4% in ultimele 12 luni, urmat de Certinvest BET Index cu un castig de 17,3% si Certinvest XT Index cu un castig de 13,6%.

Denumire fond Castig ultimele 12 luni Castig ultimele 36 luni
ETF BET Tradeville 18,4% 65,3%
Certinvest BET Index 17,3% 56,9%
OTP Expert 13,6% 53,4%
BRD Actiuni Clasa A 13% 55,6%
NN International Romanian Equity 12,5% 52,7%

In ultimele 36 de luni, cele trei fonduri mentionate anterior au generat castiguri de 65%, 56% si respectiv 53%.

Pentru comparatie, un roman care in vara anului 2016 si-ar fi depus banii in banca ar fi obtinut o dobanda de aproximativ 2% anual (maximul inregistrat la acea data). In 2017, dobanzile au urcat pana la 3%, iar in vara anului trecut cele mai mari dobanzi oscilau intre 3,5% si 3,7%. Per ansamblu, romanii care in ultimii ani si-au tinut banii in depozite bancare au obtinut, in cele mai fericite situatii, randamente de 9%.

Fonduri diversificate

Denumire fond Castig ultimele 12 luni Castig ultimele 36 luni
BT Index Romania 16,7% 68,3%
Omninvest 15,1% 27,1%
FDI Plus Invest 9% 31,8%
FDI Prosper Invest 9% 48,6%
Erste Balanced RON 8,8% 33,8%

Fondurile diversificate investesc atat in actiuni, cat si in obligatiuni sau titluri de stat. Ca urmare, chiar daca fondurile de la varful clasamentului au randamente apropiate celor de actiuni, majoritatea jucatorilor din top 10 au generat castiguri ceva mai reduse.

Fonduri de obligatiuni

In Romania, fondurile de obligatiuni sunt cele mai populare in randul investitorilor, nivelul de risc scazut oferit de acestea fiind adesea cel mai important element pentru investitorii locali.

Totusi, gradul de risc scazut a venit “la pachet” si cu randamente mediocre, uneori mai mici chiar si decat cele oferite de banci la depozite.

Denumire fond Castig ultimele 12 luni Castig ultimele 36 luni
OTP Obligatiuni 5,4% 9,7%
BRD Obligatiuni 5,3% 6,6%
BRD Simfonia 1 5,3% 7,8%
NN International Romanian Bond 5,1% 3,7%
Erste Bond Flexible RON 4,9% 8,3%

Astfel, in ultimii trei ani, randamentele fondurilor de obligatiuni au fost cuprinse intre 6 si 10%, o marja similara dobanzilor bancare din aceasta perioada.

De notat insa ca fondurile de obligatiuni au fost in revenire lunile trecute, astfel ca, la nivelul ultimului an, randamentele sunt in general de 4-5%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri