Locuitorii din Cluj-Napoca sunt romanii care trebuie sa munceasca cel mai mult pentru a-si putea achizitiona o locuinta, in medie, acestia fiind nevoiti sa plateasca echivalentul a 10 salarii anuale pentru un apartament cu doua camere.

Cu un salariu mediu net lunar de 3.026 lei (638 euro) si un pret mediu de 78.000 euro pentru apartamentele vechi cu doua camere, un clujean obisnuit ar trebui sa munceasca 10,2 ani pentru a-si putea achizitiona locuinta.

Clujul este deja al doilea cel mai scump oras imobiliar din Romania, aproape la egalitate cu Bucurestiul. Locuitorii Capitalei sunt insa avantajati de faptul ca salariul mediu net din oras este semnificativ mai mare decat in restul tarii (3.660 lei potrivit datelor INS), astfel ca un bucurestean ar trebui sa lucreze 7,3 ani pentru un apartament construit inainte de 1989. Pentru a-si cumpara insa un apartament nou cu doua camere, un locuitor al Bucurestiului ar trebui sa munceasca 9 ani de zile.

Cititi si: Harta preturilor la apartamente vechi si noi in Romania

Alte orase costisitoare din tara sunt Constanta si Oradea. Un constantean obisnuit ar trebui sa isi economiseasca salariul timp de 9,3 ani pentru un apartament vechi cu doua camere, in vreme ce in Oradea cifra scade usor, la 8,9 ani.

Cel mai ieftin oras din Romania, luand in calcul salariile si preturile apartamentelor, este Giurgiu, acolo unde o locuinta valoreaza 4,4 ani de munca. Giurgiu ocupa locul 18 in tara la capitolul salarii medii nete (2.340 lei) si este totodata unul dintre orasele cu cele mai mici preturi pentru apartamentele vechi (26.000 de euro – apartament cu doua camere).

Sursa date: Imobiliare.ro, INS, calcule wall-street.ro

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri