Indiferent dacă ești un începător sau un investitor experimentat, accesul în universul criptomonedelor (criptoactivelor) și investițiile în acest sector nu au fost niciodată mai ușoare. Vedem deja cum criptomonedele și tehnologiile blockchain schimbă lumea în mai multe moduri decât ne-am fi imaginat. Și, deși cea mai mare parte a atenției se concentrează în principal pe bitcoin (BTH) și ethereum (ETH), există și o serie de altcoins (prescurtare de la „monedă alternativă”) - fiecare cu scopul său de utilizare - care se strecoară încet în mainstream. Pentru a înțelege mai bine activele digitale și ce înseamnă să investești în criptomonede, am stat de vorbă cu Simon Peters, analist în domeniul criptoactivelor al platformei de investiții multi-active eToro.

Ce sunt criptoactivele și tehnologia blockchain?

În linii mari, criptomonedele sunt active digitale securizate criptografic care pot fi transferate, stocate și tranzacționate electronic. O caracteristică definitorie a criptomonedelor este că acestea sunt susținute de tehnologia registrelor distribuite (DLT). Un registru distribuit este, în esență, o bază de date computerizată de tranzacții care este implementată într-o rețea de computere și nu are un administrator sau stocare de date centralizată. Deoarece toate informațiile din baza de date sunt stocate în întreaga rețea, se spune că este „descentralizată”.

Blockchain este cel mai cunoscut tip de DLT (distributed ledger technology). Aceasta este tehnologia pe care se bazează multe criptoactive populare, cum ar fi Bitcoin. Blockchain grupează tranzacțiile în „blocuri” care sunt înlănțuite și utilizează criptografia pentru a securiza și verifica toate tranzacțiile. Toate datele despre tranzacții sunt publice și disponibile pentru toată lumea. Acest lucru face practic imposibil ca cineva să falsifice o tranzacție.

Bitcoin rămâne cel mai utilizat și mai răspândit criptoactiv, Ethereum fiind pe locul al doilea. Deținerea de bitcoin ca investiție s-a intensificat în ultimii cinci ani, investitorii instituționali continuând să adauge și să păstreze bitcoin în portofolii. Totuși, sunt peste 9000 de criptomonede diferite în circulație. Dar, pentru că se bucură de sprijinul marilor corporații, viitorul activelor digitale nu a arătat niciodată mai bine.

- Simon Peters (foto), analist eToro -

Sugestii pentru investitorii de criptomonede

Investițiile în criptoactive nu diferă de orice altă clasă de active, iar investitorii ar trebui să-și amintească principiile de bază ale investițiilor- diversificați, asigurați-vă că înțelegeți în ce investiți și nu investiți mai mult decât vă puteți permite să pierdeți. Acest ultim punct este deosebit de important atunci când vine vorba de criptomonede, care sunt extrem de volatile.

"Atunci când se ia în considerare o potențială investiție în criptoactive, investitorii ar trebui să se uite în primul rând la obiectivele personale. De exemplu, dacă ai la dispoziție o sumă, dar știi că vei avea nevoie de acest capital în următoarele șase luni, atunci poate ar trebui să investești într-o clasă de active mai puțin volatilă. Trebuie să ai un orizont de timp suficient de lung pentru investițiile pe care le faci, pentru a evita fluctuațiile pieței", explică analistul eTorro.

Apetitul pentru risc ar trebui, de asemenea, să fie legat de obiectivele de investiții. Chiar și în cazul celor care intenționează să păstreze activele pe termen lung, unii ar putea să nu se simtă confortabil să investească în criptomonede, deoarece acestea pot fi foarte volatile.

Înainte de investi în criptomonede este foarte important să te informezi pentru că nu toate criptoactivele sunt precum bitcoin. Au utilizări diferite și performanțe diferite.

În același mod în care cercetezi o companie listată la bursă înainte de a investi în aceasta, tot astfel trebuie să procedezi și în cazul criptoactivelor. Este important să te simți confortabil făcând investiția. Dacă ai vreo îndoială sau incertitudine, probabil că nu este momentul potrivit să faci investiția respectivă.

- Simon Peters, analist eToro -

Fiecare criptoactiv are, în general, un whitepaper (documentație) în spate, un document tehnic scris de fondatorii săi și care detaliază obiectivele lor pentru activul respectiv și argumentele pentru utilizarea sa. Acesta este cel mai bun loc pentru a începe atunci când cercetezi un criptoactiv necunoscut și ar trebui să ajute orice investitor potențial să înțeleagă argumentele de utilizare ale activului și să identifice profilul de risc al unei anumite monede digitale sau token.

Mai mult decât atât, un whitepaper slab scris te ajută adesea să îți dai seama dacă merită să investești în proiect sau nu. Dacă echipa care a dezvoltat proiectul nu poate explica pur și simplu adevărata utilitate a token-ului său, atunci probabil că nu merită să investești în el.

Un alt sfat important este să îți diversifici portofoliul adăugând token-uri. În același mod în care investim în diferite lucruri pe piața de capital, același lucru este valabil si pentru criptomonede. Investind în mai multe tipuri de criptoactive, își vei reduce riscurile. În acest fel, dacă unul dintre criptoactive eșuează, nu pierzi prea mult și dacă altul crește masiv, vei putea profita.

Răbdarea este un factor extrem de important când investești în criptpomonede deoarece cu această fluctuație rapidă a prețurilor, poate fi tentant să ajustăm portofoliul la schimbările pieței (market timing). Atfel spus, ești mai câștigat dacă investești constant și regulat decât în momentele de minim ale pieței.

"Dacă dorești să deții un activ pe termen lung, este mai probabil să generezi randament astfel, mai degrabă decât să vinzi atunci când piața scade. Ai răbdare, fă-ți temele și nu investi într-un criptoactiv pur și simplu pentru că este în creștere. Privește criptomonedele ca pe o investiție pe termen lung și nu investi niciodată mai mult decât îți poți permite să pierzi", mai explică analistul eToro in domeniul criptoactivelor.

E prea târziu să investești în criptomonede?

Potrivit lui Simon Peters, mulți potențiali investitori întreabă dacă nu este prea târziu să intre pe această piață. De la criza financiară globală încoace ne aflăm într-un mediu în care dobânzile sunt mici, astfel încât investitorii nu au avut prea multe stimulente pentru a deține numerar.

Combinația de factori, cum ar fi rata mică de dobândă la economii, efectele inflației și scăderea puterii de cumpărare determină investitorii - atât individuali, cât și cei instituționali - să caute metode alternative pentru a obține un randament cât mai bun pentru banii lor.

- Simon Peters, analist eTorro -

În plus, pandemia de coronavirus a determinat băncile centrale la nivel global să vină cu măsuri de stimulare pentru a-și consolida economiile și vedem cum piețele bursiere - în special în SUA - ating noi recorduri aproape săptămânal.

Drept urmare, numărul fix de bitcoin aflați în circulație a fost din ce în ce mai atent examinat, iar unii specialiști susțin că are potențialul de a acționa ca un tezaur de valoare și de contracarare a inflației, protejând împotriva unei eventuale degradări a monedei tradiționale.

"Dacă vom asista din nou la creșterea dobânzilor, atunci ar putea avea loc o rotație dinspre acțiuni și din clasele de active alternative înapoi în numerar și venit fix, dar nu pare probabil ca acest lucru să se întâmple prea curând", mai spune Simon Peters.

Cu tot mai multe cazuri de adoptare a criptomonedelor în lumea reală, rămâne o întrebarea "când", nu "dacă", activele digitale vor fi utilizate pe o scară mai largă în viața noastră de zi cu zi.

Ne așteptăm ca volatilitatea să continue, așa cum se întâmplă în cazul tuturor activelor emergente, întrucât călătoria cripto este abia la început.

- Simon Peters, analist eTorro -

Construirea unui portofoliu de criptomonede

Cu mai mult de 9000 de criptoactive diferite în circulație, poate fi puțin dificil să le urmărești pe toate. Cu multe dintre cele mai puțin cunoscute este foarte complicat, deoarece nu este întotdeauna clar dacă vor vedea vreodată adoptarea în masă. Dar piața evoluează și vedem o creștere a cererii pentru monede cotate la prețuri cum aveau Bitcoin și Ethereum acum câțiva ani. Mai degrabă decât să se concentreze exclusiv pe Bitcoin și Ethereum, unde mulți investitori pot deține doar o fracțiune dintr-o criptomonedă, investitorii eToro și nu numai caută acum următorul bitcoin, ceea ce înseamnă că investesc în token-uri mai ieftine, cum ar fi ADA de la Cardano, IOTA și Tron. Anul acesta s-ar putea intensifica această vânătoare pentru “următorul bitcoin”, pe măsură ce piața se extinde și alte monede câștigă teren.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri