Investițiile făcute calculat și cu atenție pot aduce un randament superior dobânzilor bancare la depozite, astfel că este mult mai eficient să investești capitalul pe care îl deții. Ideea de bază este aceea că orice capital trebuie să sporească cel puțin cu rata inflației, în caz contrar, acesta se devalorizează. Cele de mai jos sunt considerate ca fiind cele mai inspirate forme de a investi, pentru că aduc mereu un randament bun și sunt sigure pe timp îndelungat.

Investiții imobiliare

Piața imobiliară este o componentă foarte importantă a economiei. Este caracterizată prin stabilitate și evoluție. Sigur, pot fi și situații de criză, dar chiar și după momentele de declin sever, valoarea investițiilor imobiliare a revenit și se menține pe un trend ascendent. Principiile sunt foarte simple: toată lumea are nevoie de o casă, valoarea acesteia este stabilă în timp și reprezintă un bun de însemnătate, inclusiv pentru bănci.

Astfel că una dintre cele mai bune forme de a investi bani, inclusiv din credite bancare sau ipotecare, sunt casele din noile ansambluri rezidentiale. Evoluția pieței arată că valoarea caselor din aceste complexe de locuințe crește, iar acest ritm este de cele mai multe ori superior valorii cumulate a dobânzilor bancare la creditele imobiliare, indiferent de tipul lor.

Nu în ultimul rând o locuință poate aduce imediat beneficii, fie prin închiriere, fie prin faptul că scutește proprietarul acesteia de a mai plăti chirie.

Bijuterii și pietre prețioase

Aceste valori au reprezentat mereu o formă de investiție rentabilă în timp. Prețul aurului a fost mereu în trend crescător și a reprezentat o modalitate foarte bună prin care economiile au fost puse la adăpost. La fel și în cazul pietrelor prețioase.

Piața arată că este eficientă investiția în bijuterii, de dorit clasice și vandabile. O condiție pentru eficiența acestei forme de investiție este atestatul calității și al valorii la momentul achiziției.

Situația este similară și în cazul obiectelor de artă. Garanția autenticității este cea care le consolidează valoarea.

Fonduri mutuale

În România investițiile persoanelor fizice în fonduri mutuale reprezintă mai puțin de 0,3% din PIB, în condițiile în care în alte state din Europa acest procent urcă spre 10%. Deși nu toate fondurile mutuale pot avea o rată de profitabilitate mare, de cele mai multe ori aceasta este mai mare decât cea mai bună dobândă oferită la depozitele de economii.

Un alt beneficiu pe care îl pot avea cei care investesc în fonduri mutuale este că sumele pot varia de la câteva sute de lei la orice altă valoare. În plus, legislația și măsurile de supraveghere a activității acestor fonduri mutuale de investiții le-au făcut foarte sigure, astfel că riscul pierderii banilor este, practic, zero.

Contul de economii, la termen

Unul dintre cele mai facile moduri de a face investiții este capitalizarea economiilor într-un cont cu o dobândă rentabilă. Băncile pot acorda dobânzi bune pentru conturile de economii la termen. Uneori contează și câți bani sunt în depozit, dar și termenul. Este importantă și moneda în care se face această capitalizare (moneda națională sau euro), pentru că dobânzile variază.

Cu toate acestea, așa cum se întâmplă de obicei, riscul redus înseamnă și un randament redus. Conturile de economii joacă un rol în investiții, deoarece îți permit să depui o sumă de numerar fără riscuri, pe care o poți utiliza pentru alte investiții sau pentru situații de urgență, astfel încât să nu te atingi de celelalte investiții.

Bursa de valori

Un loc foarte bun unde se pot face investiții este bursa de valori. De regulă este vorba despre investiții pe termen scurt. Tranzacționarea de acțiuni pe piața bursieră este un demers care implică riscuri și impune o bună cunoaștere a pieței bancare, dar poate aduce câștiguri importante.

Acesta este însă un loc unde câștigurile sunt cu adevărat importante dacă se fac investiții mari și dacă se urmărește îndeaproape evoluția pieței bursiere.

Titluri de stat

Aceasta formă de investiție, care mai poartă și denumirea de obligațiuni de stat, reprezintă unul din instrumentele financiare rentabile și sigure. În fapt, statul este cel împrumutat prin emiterea acestor titluri de stat de către cei care cumpără aceste obligațiuni.

Împrumuturile să fac pe o perioadă foarte strict stabilită, timp în care banii investiți sunt blocați, iar cel care investește nu îi poate retrage.

La termenul stabilit cel care a cumpărat titlurile de stat va primi înapoi sumele respective la care se adaugă o dobândă, mereu mai mare decât cele oferite de bănci. Unul dintre marile avantaje este că dobânzile, în acest caz, sunt scutite de impozitare, așa cum se întâmplă cu cele bancare, dar și cu veniturile câștigate din tranzacțiile la bursă sau din fondurile mutuale.

Investițiile sunt o formă rentabilă prin care pot fi sporite economiile. Fiecare metodă presupune însă beneficii mai mici sau mai mari și un risc, care poate să fie zero, în unele situații, sau substanțial, în cazul altora.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri