Din toamnă, deja două centre universitare din România au anunțat că vor relua cursurile față în față și, cel mai probabil, și tu vei reveni din octombrie la facultate și vei merge la cursuri și laboratoare. Dacă nu ai șanse reale de a obține o bursă de studiu, atunci e necesar să sondezi fiecare oportunitate și ofertă, să încerci să reduci cheltuielile, însă fără a te priva de tot ceea ce aduce cu sine această perioadă.

Să ai o studenție plină de provocări, activități și interacțiuni sociale nu depinde neapărat de bani. Da, e adevărat, chiar și dacă ieși la cea mai ieftină terasă din campus, nu poți plăti consumația în bitcoins, însă poți să gândești o strategie astfel încât, pe de o parte, să faci economii acolo unde e posibil, ba chiar și bani de buzunar, iar, pe de altă parte, să ai posibilitatea de a ieși cu colegii în oraș, de a merge la petreceri și zile aniversare, la mare sau la munte. Cum?

Nu există o rețetă secretă, general valabilă, însă câteva recomandări te pot dacă nu ajuta, măcar inspira:

„Copiator” în camera ta de cămin

Indiferent ce ai studia, chiar dacă e vorba de Drept sau Științe Politice, vei avea nevoie de cărți și alte materiale didactice, cum ar fi suporturi de curs etc. La început vei avea tendința să îți cumperi toate materialele necesare, însă, la un moment dat, e posibil să te lovești de imposibilitatea de a ți le procura, chiar dacă părinții te sprijină pe plan material. Poți să-ți propui să stai cât mai mult la sala de lectură, să îți iei notițe, însă chiar și cu multă disciplină, tot nu vei reuși să acoperi toată bibliografia solicitată. În plus, e bine să alternezi studiul cu distracția, combinație care te va ajuta să dai dovadă de eficiență în ceea ce faci.

În loc să lași zilnic la xerox câteva zeci de lei mai bine îți cumperi o imprimantă HP sau ți-o aduci de acasă pe cea din liceu. Comanda de cartuse imprimanta HP poate fi făcută online, printr-un singur click, iar acestea sunt durabile, raportul calitate-preț fiind unul corect. În plus, pentru a-ți ajuta colegii, poți să le propui să te ocupi tu de imprimarea paginilor din cărți pe care le veți analiza în cadrul seminarelor, astfel încât să poți să ai și un câștig.

Cumpărături săptămânale

În loc să mergi zilnic la magazinele non-stop de la tine din cartier sau din drumul tău către facultate, ar fi mai bine dacă te-ai mobiliza și ți-ai face cumpărăturile săptămânal, respectând o listă în prealabil. Astfel, vei reduce semnificativ cheltuielile, mai ales că poți prinde chiar oferte în marile magazine, cu reduceri de până la 70 la sută. În plus, deși acest lucru presupune un oarecare efort din partea ta, data viitoare nu mai refuza din start pachetul de acasă. Meniul de la orice restaurant nu poate concura cu „gustul inegalabil” al mâncării făcute de mama acasă, cu care tu ești obișnuit.

Evenimente gratuite

În orașele mari este imposibil să nu găsești activități recreative de care poți profita la maximum, fără a scoate bani din buzunar. Dacă nu știai, galeriile de artă sunt deschise publicului larg, spectacolele încep să fie reluate, „n” zile cu o însemnătate deosebită sunt marcate în oraș prin mai multe manifestări artistice. În plus, pentru a fi la curent cu „tot ce mișcă” în orașul tău, poți să te înscrii pe grupurile de Facebook de tip agregator, unde vei afla din timp despre evenimente gratuite. Astfel, vei economisi bani pe care-i poți redirecționa pentru cumpărarea de haine și pentru a călători, de exemplu.

Important e să vrei să ai o studenție „condimentată” cu o notă de imprevizibil și cu multe bucurii specifice perioadei, chiar dacă nu dispui de foarte multe resurse financiare.

Sursa foto: pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri