Crăciunul este o perioadă specială din an în care încercăm să uităm de toate problemele, așa că uneori substituim lipsurile prin mese copioase și cadouri mult prea scumpe pentru noi. Cu toate că ne oferă câteva momente de fericire iluzorie, aceste deprinderi sunt nesănătoase atât pentru sănătatea noastră, cât și din punct de vedere financiar. Pentru a trece prin această perioadă fără a crea o gaură prea mare în buget, wall-street.ro a luat legătua cu doi experți din domeniul financiar care ne-au oferit un set de recomandări pentru ca în desaga moșului să fie doar cadouri, nu și datorii.

Fiind un poporul marcat puternic de perioada comunistă, sărbătorile de iarnă sunt prilejul pentru care românii să își amintească că acum stau la coadă de bună voie și că rația de mâncare este dictată doar de propriul lor portofel. Gena consumerismului pare să facă parte din ADN-ul românilor care cumpără mult perioada aceasta, chiar dacă trecem cu toții prin inflație. Analistul economic Irina Chițu, fondatoarea comparatorului financiar Finzoom.ro și Valentin Anghel, CEO&Founder AVBS Credit, au recomandat un set de bune practici pentru un Crăciun liniștit din punct de vedere financiar.

1. Creează un buget și ține-te de el

Prima recomandare este să stabilești înainte câți bani ai de cheltuit pentru sărbători. În funcție de acest buget, împarte acești bani pentru fiecare cheltuială: cumpărături, cadouri, decorațiuni, etc.

Nu contează cât cheltui de Craciun, important este să stabilești din timp un buget. Scopul întocmirii unui buget este să spui tu, fiecărui bănuț, unde să se ducă, pentru ca la sfârsitul lunii să nu te întrebi pe ce s-au dus banii. Ideal este să setezi un buget fix pentru Crăciun: pentru masă (listă de cumpăraturi, rețetar), cadouri, decorațiuni, pe care sa nu îl depășești”, a declarat Irina Chițu.

2. Deschide un fond pentru Crăciun și nu te împrumuta doar pentru a consuma

A doua recomandare când vine vorba de un Crăciun mai chibzuit este să pui bani din timp într-un fond creat special pentru acest lucru. Irina a subliniat faptul că este important să nu te împrumuți niciodată doar pentru a consuma.

„Pune deoparte bani din timp, într-un fond/cont separat, pentru Crăciun. Nu ne împrumutăm niciodată pentru consum (pentru sărbători, pentru vacanțe, pentru cadouri). Economisim pentru astfel de plăceri din timp, ca sa ne bucurăm tot anul de ele, nu doar o zi pe an sau o săptămână”, menționează analistul financiar.

3. Nu te lăsa copleșit de emoții: anxietatea ta cheltuie mulți bani

Cea de a treia recomandare din partea Irinei Chițu îndeamnă să nu te lași învăluit de emoții perioada aceasta.

Aglomerația din această perioadă te obosește psihic și astfel, riști să transformi o perioada în care ar trebui sa te bucuri alături de cei dragi, într-un coșmar. Dacă îți faci un plan înainte să iei decizii financiare, o să stai sub umbrela presiunii timpului și a emoțiilor”, a declarat fondatoarea finzoom.ro.

4. Nu acoperi problemele personale cu excese

Valentin Anghel subliniază faptul că uneori, românii sunt predispuși să substituie problemele personale prin excese, cum sunt cumpărăturile de care nu ai neapărat nevoie. Acesta recomandă să nu picăm pradă cumpărăturilor impulsive deoarece acest lucru nu ne va face să ne simțim mai bine.

„Recomandarea mea de a nu substitui lipsurile prin consumul excesiv de alimente, băuturi sau produse care nu ne sunt realmente necesare. Costul final al cumpărăturilor poate fi redus considerabil atunci când nu facem cumpărături pe fond emoțional. Golul din viața noastră nu poate fi umplut cu mâncare sau lucruri scumpe”, declară CEO-ul AVBS.

5. Cumpără doar cât ai nevoie

Reprezentantul AVBS spune că este important să ne gândim de două ori înainte să băgăm ceva în coșul pentru sărbători. Acesta subliniază faptul că nu trebuie totuși să exagerăm și că este important să ne răsplătim din când în când, dar să facem totul după propriile noastre posibilități.

„Așadar, atunci când puterea noastră financiară este scăzută și nu vrem să risipim banii și alimentele cumpărate, recomand realizarea unui buget realist pentru mesele de sărbători și achiziționarea produselor cu adevărat necesare, în cantitățile optime. Și nu, nu recomand un regim de austeritate, ci conștientizarea propriilor nevoi reale, nu iluzorii. Este adevărat, poate că ne încântă o bijuterie nouă sau o vacanță exotică și este bine să ne răsplătim și să ne oferim cadouri, însă pe măsura posibilităților noastre. Și să nu uităm că simplitatea ne bucură pe fiecare dintre noi”, concluzionează acesta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri