Înșelătoria de tip „iubire prefăcută” sau „romance scam” exploatează dorința firească de a crea relații și conexiuni cu cei din jur, dar mai ales încrederea pe care multe persoane o au în cei cu care interacționează în mediul online. În ciuda intensificării acțiunilor de informare cu privire la riscurile de fraudă, uneori, mirajul că îți vei putea cunoaște jumătatea te poate lăsa fără bani în portofel.

Un studiu recent realizat de Ipsos pentru ING arată că opt din zece români sunt de părere că atacurile cibernetice sunt în creștere, însă patru din zece încă spun că nu știu cum să procedeze în cazul unei fraude.

Prin campania „Fraudatori de poveste”, ING vrea să atragă atenția într-un mod inedit asupra pericolelor la care se expun toți cei care „mușcă” momeala oferită de fraudatori în mediul online, care promit fix ce vor să audă potențialele victime.

Care sunt cele mai întâlnite tipuri de fraudă online:

1. „Preslii și merele de aur” – Atenție la fraudele de tip „romance scam”

„Bună, sunt Preslii. Locuiesc într-un palat, la Milano. Mi-a atras atenția profilul tău de Insta. Avem aici un pom cu mere de aur pe care le oferim fetelor frumoase, așa ca tine. Trimite-mi 500 de euro în acest cont bancar și devii fotomodelul nostru oficial. În câteva luni o să ai un coș plin cu mere de aur.”

Conform șefului de biroului de fraude ING, dacă persoana care îți face declarații de dragoste îți cere, în același timp, sume mari de bani sau datele cardului, invocând diverse motive, trebuie să îți trezească suspiciuni. Chiar și o simplă căutare pe Internet a identității persoanei care te contactează online îți poate fi de ajutor.

2. Punguța cu mulți bani” – De ce ofertele „de nerefuzat” precum „Ai câștigat un iPhone!” trebuie evitate

„Într-o zi, un cocoș asculta rock și căuta pe net filme cu gangsteri, când a dat peste un banner ce promitea reduceri mari la chitară electrică. Totul costa 10 lei. Cucurigu, boieri mari, așa ocazii mai rar. N-a stat pe gânduri, a comandat 10 instrumente și a început alături de restul ogrăzii o trupă de renume mondial.”

E-mail-urile de tip phishing, anunțurile privind false investiții, ofertele „de nerefuzat” precum un telefon mobil de ultimă generație sau un city break la super preț sunt printre cele mai utilizate metode de fraudare pentru accesarea datelor personale și financiare ale utilizatorilor. Mesajele înșelătoare sunt promovate pe platformele de social media, dar și în motoarele de căutare, pentru a ajunge la cât mai multe potențiale victime.
O ofertă greu de refuzat este ușor de identificat atunci când utilizatorii sunt familiarizați cu existența acestui tip de fraudă, astfel că eforturile privind informarea utilizatorilor trebuie să continue.

3. „Capra cu trei iezi” – preveniți tentativele de phishing, smishing și malware

„Era odată o capră cu trei iezi. Într-o zi a primit un mail din Africa, ce promitea câștiguri garantate.
A dat click, a trimis datele cardului și (puf!) s-a îmbogățit. Apoi s-a măritat cu un țap nigerian iubitor și bogat, iar iezii fac acum TikTok-uri de pe cele mai noi telefoane.”
Puteți citi continuarea poveștilor aici.

Iată care sunt cele mai simple măsuri pe care le putem lua pentru a ne apăra de fraudatorii din mediul online:

NU răspundeți la mesaje nesolicitate sau neașteptate. Dacă o cerere de contact apare pe neașteptate, cel mai bine este să nu îi dați curs;
NU deschideți atașamente și nu dați click pe link-uri din mail-uri și alte mesaje primite de la destinatari necunoscuți, chiar dacă pare că adresa expeditorului seamănă cu una cunoscută (în realitate, în majoritatea cazurilor, vor fi caractere în plus sau lipsă față de mail-ul real);
NU oferiți informații personale sau date financiare și nu vă introduceți datele personale și bancare pe pagini web neoficiale;
NU așteptați să deveniți victima fraudei. Protejați-vă învățând mai multe despre fraudă și siguranță online.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri