Transferul activelor de la un fond la altul ar putea deveni, dupa incheierea perioadei de aderare la pilonul II, o afacere pentru agentii de marketing care au prins gustul comisioanelor grase, daca arbitrul pensiilor nu impune prevederi stricte, spun administratorii de fonduri chestionati de NewsIn.
Participantii la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) se vor putea transfera de patru ori pe an, conform unui proiect de norma al arbitrului pensiilor private, care se afla in dezbatere publica pana astazi. Potrivit acestuia, cererile de transfer ale aderentilor se vor inregistra trimestrial, dar numai in cursul lunilor februarie, mai, august si noiembrie din fiecare an.

Data limita afisata pe site corespunde termenului limita minim legal pentru dezbaterea publica, insa acesta va fi cel mai probabil prelungit, au spus, pentru NewsIn, surse din piata. Astfel, norma de transfer va fi discutata in Consiliul Comsiei la inceputul lunii decembrie, iar termenul in care se va afla in dezbatere publica va fi prelungit pana in preajma zilei in care se va lua in discutie de catre membrii Consiliului.

Administratorii marilor fonduri cer o norma mai restrictiva

"Nivelul comisioanelor oferite agentilor de marketing ar trebui sa fie proportionale cu marimea activelor", a declarat, citat de NewsIn, presedintele Allianz-Tiriac Fond de Pensii, Crinu Andanut.

El a explicat ca un nivel al comisioanelor de 200 de euro pe participant, de exemplu, oferite de un fond mic, incurajeaza agentii sa faca o afacere fara sfarsit din transferul activelor, fenomen care poate dezechilibra piata.

"Foamea de comisioane a agentilor de marketing nu va inceta pe 17 ianuarie, iar mutarea in bloc a 5.000 sau 10.000 de aderenti poate conduce la falimentul unui admistrator sau la trecerea acestuia in procedura de supraveghere speciala", a adaugat Andanut.

El a amintit ca un fond trebuie sa detina in primii trei ani minimum 50.000 de participanti, iar eventuale mutari in bloc il pot aduce sub acest prag. Totodata, un fond care ramane cu o valoare mica a activelor nu poate face investitii eficiente, a mai spus Andanut. El considera ca plata unei penalizari de 5% din totalul activelor (in primii doi ani) este foarte mica si nu poate descuraja astfel de initiative.

"Ponderea celor care se vor transfera de la un fond la altul depinde de norma pe care o va elabora Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)", a spus directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.

El a adaugat ca aceasta urmeaza sa reglementeze nivelul comisioanelor, respectiv prelucrarea datelor si modul de transfer a activelor. "Norma trebuie sa fie mai restrictiva si sa permita transferul la initiativa participantului si nu la initiativa agentului de marketing. In caz contrar, ne asteptam la un proces continuu de aderare la aceste fonduri", a mai spus Vasilescu.

Transferurile post-aderare pot limita randamentele fondurilor si castigurile participantilor

Seful ING Fond de Pensii recomanda contribuabililor sa se gandeasca la nivelul penalizarii de transfer care, desi pare nesemnificativ, poate reprezenta o suma foarte mare peste 30 de ani. "Pe de alta parte, nu exista niciun motiv ca un participant sa faca vreo schimbare in primii doi ani, intrucat nu poate avea nicio informatie cu privire la randamentul sau performantele fondului respectiv", a aratat Vasilescu.

El considera ca, in prezent, norma privind transferul activelor este "foarte permisiva", din moment ce un contribuabil se poate muta de la un fond la altul de patru ori pe an, printr-o simpla cerere de transfer.

"Intre 5 si 10% dintre participantii la fondurile de pensii obligatorii ar putea migra in primul an de activitate, dupa prima contributie, insa aceste fluctuatii pot fi considerate normale", a mentionat directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme.

De aceeasi parere este si seful de la OTP Fond de Pensii, Marius Floarea, care considera ca se vor transfera sub 10% din aderenti in primul an, insa aceste mutari se vor face potrivit dorintei participantului de a contribui la un alt fond de pensii.

Directorul de investitii al Aviva Pensii, Eugen Voicu, a explicat ca atragerea participantilor in schimbul unor comisioane mari nu poate fi rentabila pentru companiile mici. "Acesti operatori isi asuma riscuri mari, in conditiile in care peste cativa ani ar putea constata ca afacerea facuta nu este una rentabila", a precizat Eugen Voicu, citat de NewsIn.

In opinia lui, nu exista niciun motiv sa fie platite comisioane mari, in conditiile in care, dupa doi ani, oricine poate migra de la un fond la altul fara sa fie nevoit sa achite comisionul de transfer de 5%.

Administratorii atrag atentia asupra faptului ca pensiile private sunt investitii pe termen lung, care depasesc 20 de ani, iar pentru randamente mari nu este indicat ca aderentii sa obisnuiasca sa-si transfere activele de la un fond la altul.

Potrivit normei, administratorii trebuie sa transforme unitatile de fond in bani pentru ca transferul sa se poata realiza. Un participant se poate transfera de la un fond la altul daca a semnat actul individual de aderare la fondul de pensii obligatorii (pilonul II) la care doreste sa se transfere si a transmis o cerere de transfer la administratorul fondului, insotita de copia actului individual de aderare.

Conform normei, penalitatea de transfer se determina ca procent aplicat activului personal al participantului, de cel mult 5%, si este retinuta din activul personal al participantilor care solicita transferul mai devreme de doi ani de la data semnarii actului individual de aderare la un fond de pensii administrat privat.

Primele doua luni = concentrare puternica a pietei

Dupa doua luni de la inceperea perioadei de aderare la un fond de pensii obligatorii din cele 18 autorizate, piata a aratat o tendinta importanta de concentrare, peste doua treimi (69%) din aderenti semnand pentru unul din primele trei fonduri de pe pilonul II dupa cota de piata. Cele trei fonduri au atras, in intervalul 17 septembrie - 15 noiembrie, 1,51 milioane de participanti din cei peste 2,2 milioane de romani care si-au ales un fond.

Astfel, ING Fond de Pensii a atras 762.265 de aderenti (34,7% cota de piata), locul secund in clasamentul fondurilor de pensii private fiind ocupat de Allianz-Tiriac Fond de Pensii, cu 567.404 participanti atrasi si o cota de piata de 25,77%. Pe locul al treilea a trecut Generali Fond de Pensii, cu 188.952 semnaturi atrase in primele doua luni si o cota de piata de 8,58%, care a surclasat Aviva Fond de Pensii, care a raportat 184.853 de participanti la pilonul II si o cota de piata de 8,39%.

Un fond de pensii private obligatorii - Zepter - a raportat zero aderenti dupa doua luni de la startul campaniei, in timp ce trei fonduri (AG2R, Marfin si MKB Romexterra) au strans fiecare mai putin de 1.000 de aderenti.

Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei intre 35 si 45 de ani. Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri