Sefii companiilor de pensii obligatorii spun ca vor investeasca pe bursa din Romania, pentru ca promite randamente mai mari fata de pietele externe de capital, pe care fluctuatiile valutare le fac mai riscante.
"Din cauza fluctuatiilor valutare de pe piata internationala, ne limitam sa facem plasamente pe piata de capital din Romania in contextul actual al pietei", a declarat, potrivit NewsIn, directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu, care a adaugat ca riscul valutar ramane, si poate lucra in favoarea contribuabililor - daca leul se apreciaza - si in defavoarea lor, daca leul se depreciaza.

El a adaugat ca "este foarte periculos sa investim afara" si abia in luna mai, cand va incepe sa investeasca, se va stabili strategia exacta de investitii.

"Conform prospectului putem investi in actiuni, pana in 30% din nivelul activelor", a mai spus Vasilescu, care a adaugat ca nu exista o piata secundara pentru titluri - si de aceea trebuie sa se astepte deciziile Ministerului Finantelor cu privire la calendarul pentru titluri de stat in Romania.

Seful ING Fond de Pensii a mentionat ca administratorii de fonduri sunt obligati sa-si plieze ponderea investitiilor in functie de evolutia pietelor, pentru a obtine cele mai bune randamente.

"Nu este o conditie sa investesti pe piata din Romania", a mai spus directorul general al ING Fond de Pensii, care a adaugat ca va astepta sa vada cum decurge calendarul Ministerului Finantelor in ce priveste investitiile in instrumente cu venit fix.

"In conditiile in care piata locala ofera inca randamente mai bune, iar acestea se raporteaza in lei, ne vom orienta in special catre piata romaneasca", a declarat directorul de investitii al fondului administrat de Allianz-Tiriac, Dorin Boboc.

El a aratat ca plasamentele in actiuni ar putea fi facute preponderent pe piata din Romania, deoarece in contextul actual pe piata externa exista un risc din cauza fluctuatiilor valutare. In opinia lui, poate fi gasita o solutie de eliminare a riscului valutar pentru ca plasamentele sa devina rentabile, atunci cand valoarea activelor este una importanta, iar costurile nu vor reprezinta o problema.

Boboc a mai spus ca ar putea neutraliza aceasta expunere la fluctuatiile valutare, prin plasarea contributiilor in instrumente derivate specifice.

"In ce priveste ponderea investitiilor pe piata de capital, aceasta difera in functie de contextul pietelor", a mai spus directorul de investitii al fondului. El a aratat ca, in contextul unei evolutii a pietei din ultimele trei luni, expunerea va fi mai mica catre actiuni, pana la minimum prevazut de lege.

"Daca evolutia asteptata a pietelor de capital ar fi buna, am alege limita maxima prevazuta de lege", a mai spus Boboc, care a precizat ca Allianz-Tiriac va investi intre 10 si 30% pe piata de capital.

"Allianz-Tiriac Pensii Private are o strategie de investitii flexibila. Daca piata de capital romaneasca este mai putin interesanta intr-o anumita perioada de timp, ne orientam catre piata europeana", a mentionat directorul de investitii al companiei.

In ce priveste titlurile de stat, Dorin Boboc a adaugat ca in acest moment nu exista suficiente emisiuni, insa in cadrul unor discutii cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor, acesstia au mentionat ca statul este dispus sa contribuie cu emisiuni pentru a oferi suficienta lichiditate in piata.

"Intalnirile au fost constructive si suntem optimisti ca statul va emite suficiente instrumente cu venit fix in piata. Legislatia ne permite sa iesim pe piata externa, nu suntem prizonierii pietei romanesti. Avem expertiza internationala necesara la nivel de grup si platforma tehnica necesara pentru a investi pe orice piata, nu numai cea locala", a aratat Boboc.

Allianz-Tiriac Pensii Private va investi intre 55 si 70% din contributii in instrumente cu venit fix, iar o pondere de pana la 15% din contributii va fi plasata in obligatiuni corporatiste. Obligatiunile corporatiste confera randamente superioare celor oferite de statul roman si sunt emise de corporatii cu un rating mai bun decat al statului roman.

"Prin aceste instrumente corporatiste, noi le oferim participantilor nostri un plus de randament, dar la un risc bine cuantificat, masurat de marile agentii de rating ale lumii, precum S&P, Moodys si Fitch", a adaugat directorul de investitii al Allianz-Tiriac.

"Vom investi preponderent pe piata de capital din Romania, dar lucrurile se pot schimba", a declarat, potrivit NewsIn, directorul Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme.

El a explicat ca, in conditiile in care un fond are 400.000 de clienti, care contribuie cu cinci euro fiecare, in prima luna valoarea totala a contributiilor ar ajunge la 2 milioane de euro. In aceste conditii este posibil ca sa nu existe o oferta suficienta de titluri de stat care sa permita plasarea acestor bani in titluri de stat. Ioan Veme considera ca prospectul poate fi revizuit in functie de piata.

Piata interna ofera inca putine instrumente de plasament cu venit fix, precum titlurile de stat

"Daca bursele cad si trebuie sa mergem catre instrumente cu venit fix, trebuie s-o facem. O astfel de industrie poate influenta politica Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sau pe cea a Guvernului", a mai spus Vreme.

El a adaugat ca Guvernul ar putea oferi dobanzi mici pe aceste titluri daca nu vrea sa creasca datoria interna prin aceste titluri, stiind ca cererea este mare din partea fondurilor. Totodata, in conditiile in care cererea de instrumente fixe creste "exista sansa sa apara mai multe oferte in piata", considera seful Generali Fond de Pensii.

"Ne orientam in prezent catre piata de capital din Romania si, marginal, pe piata externa", a spus pentru NewsIn directorul executiv al Aviva Fond de Pensii, Eugen Voicu, care a mentionat ca piata locala ramane mai atractiva deoarece riscurile asumate sunt mai mici.

Voicu a mai spus ca, desi pe piata externa resursele sunt mai mari, costurile sunt mai ridicate si, totodata, nu ai acces la informatie de calitate in comparatie cu piata locala. Directorul executiv al Aviva Fond de Pensii a mentionat ca pentru companie nu reprezinta un scop in sine sa faca plasamente externe, insa "trebuie sa ne raportam la momentul de atunci".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri