Care este refugiul investitorilor intr-o perioada in care cea mai mare parte a emitentilor au inregistrat scaderi importante (bearish)? Sunt anumiti emitenti mai stabili, care pot asigura riscuri mai mici? Brokerii intervievati de Wall-Street spun ca primele luni ale acestui an au stat sub semnul scaderilor masive, si ca, pentru a intra pe un emitent, trebuie sa se tina cont de indicatorii fundamentali, de cei de tranzactionare, dar si de domeniul de activitate.
“Daca avem in vedere structura emitentilor de la BVB, nu atat de bine inchegata si faptul ca o includere in calcul a emitentilor Rasdaq este mai complicata datorita transparentei mai scazute a acestei piete si a faptului ca multe din aceste societati nu prezinta o lichiditate adecvata sau chiar nu sunt tranzactionabile”, explica Andreea Ciobanu, intr-un raport al Intercapital Invest.

De la inceputul anului, au fost cativa emitenti care au suferit deprecieri mai mici sau chiar cresteri usoare. Acestia sunt : Sinteza, cu -2,86, MJ Mailis, cu o scadere de -1,25, Amonil cu o crestere de 6,16, Zimtub Zimnicea+ 6,85 si Energopetrol , o crestere de 19,32%, arata raportul Puls Capital.

“Rezultatul nu mi se pare reprezentativ ca si recomandare a acestor actiuni in conditii de trend de scadere, avand in vedere lichiitatea mica si rezultatele financiare slabe. Explicatia evolutiei lor ar putea fi mai mult dezinteresaul investitorilor, mai ales ca emitentii nu s-au remarcat nici in perioadele ascendente ale bursei”, a mai explicat analista de la Intercapital.

“Aceste comapnii care de la inceputul anului nu au inregistrat pierderi foarte mari, ci chiar cresteri sunt cu specific diferit, unele mai mult sau mai putin sensibile la eveimentele ce au generat aceste evolutii”, ne-a explicat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Sunt destui emitenti atractivi

Brokerul spune ca sunt companii care ar trebui sa manifeste interes pentru investitori si ca in urma unei analize oricine poate vedea ca posibilitatea de crestere pe termen lung este optimista si ca riscurile nu sunt asa de mari. Indicatorii fundamentali si volumele de tranzactionare medii ale unei companii sunt date importante in alegerea unei investitii.

“Trebuie sa se tina cont si de indicatorii fundamentali, de lichiditate, astfel incat cand cineva cumpara sa nu se teama de scaderi si mai mari. De exemplu, Transgaz se afla la o distant de 10-15 procente de pretul din oferta, la care a fost o suprasubscriere de 10 ori. Pot sa cumpar acum sis a ma gandesc ca daca la acea valoare a fost un interes asa de mare, este o companie atractiva la un pret bun. De asemenea, mai sunt destule societati care au o lichiditate medie de 10 000 de lei pe zi, care sunt la -30,-40 de procente distant de minime si au un PER de 10 (care este o valoare atractiva pentru o companie care a raportat profit in ultimele trimestre)”, a mai spus Ciubotaru.

Mihail Ion, President&CEO al Raiffeisen Asset Management crede ca perspectivele de crestere ale Romaniei, mai mari decat ale altor tari se vor transmite pe termen mediu si asupra performantei pietei de capital.

“Sentimentul de pesimism prezent in piata acum ne poate face sa credem ca cei care s-au gandit sa vanda actiuni au facut-o deja, fapt ce ar putea semnaliza ca perioada viitoare ar putea sa nu mai aduca noi minime. In conditiile de volatilate ridicata ce vor caracteriza perioada viitoare, ar fi ecomandata o cumparare progresiva, care ne poate duce la un pret mediu de achizitie mai bun. Profiturile cele mai mari le vor inregistra investitorii care decid achizitia la niveluri reduse, si nu dupa ce trendul de crestere a pietei s-a consolidate”, a continuat acesta.

Mihail Ion ne-a mai spus ca, pe termen scurt, sperante de performanta peste media pietei vor avea companiile care au un grad de indatorare mai redus, asupra carora cresterea dobanzilor si deprecierea leului nu vor genera efecte semnificative.

Desi sunt disfunctionalitati, lucrurile vor intra in normal

“Din pacate adancimea pietei romanesti este una foarte mica. Pe o piata matura cu un grad ridicat de lichiditate se poate identifica "actiuni de refugiu" cu un trend contrar trendului general. Un exemplu concret il reprezinta companiile ale caror rezultate sunt direct corelate cu sectorul de commodities. Cand lichiditatea medie zilnica la BVB poate ajunge undeva in zona lui 100 mil. eur exista probabilitatea sa identificam acest gen de actiuni si pe piata locala”, a declarat, pentru Wall-Street, Adi Lupsan, analist la Intercapital.

Diferenta dintre aceasta perioada si alte interval de scaderi a fost ca acum tendinta a fost generalizata. Brokerii spun ca nu prea sunt varinate de emitenti care sa fi reactionat diferit din motive fundamentale. “Daca in alte perioade descendente se vedeau probleme pe un anumit sector si exista posibilitatea ca investitorii sa se orienteze spre alte comapnii, in aceasta perioada, de la inceputul anului toate s-au comportat la fel si se invart in jurul acelorasi variatii de scadere”, a mai declarat Ciubotaru.

Aceasta ne-a mai explicat ca de obicei, cand sunt pierderi pe un anumit sector, altul ar trebui sa devina atractiv, corelare ce nu s-a mai respectat in ultimele luni. “Eu cred ca rolul pietei de capital este sa aloce efficient capitalurile disponibile intr-o maniera productive. Desi acum sunt disfunctionalitati, in curand oamenii vor incepe sa priveasca fundamental sis a apara corelatii de genul: cand companiile financiare pierd, sa creasca cele din utilitati. Chiar daca in primele luni ale anului nu s-a putut alcatui un portofoliu onorabil care sa tina cont de acest gen de corelari, lucrurile se vor schimba in curand”, a incheiat Andrei Ciubotaru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri