Negocierea contractului de inchiriere este cel mai important pas din cadrul tranzactiei, fiecare etapa si fiecare punct al contractului depinzand, la un moment dat, de abilitatile de negociator ale partilor si, mai ales, ale brokerului care intermediaza tranzactia.
In privinta termenului de inchiriere, o cerere expresa a chiriasului pentru mobilarea apartamentului poate implica prelungirea perioadei de inchiriere pana la doi ani, astfel incat proprietarul sa fie cointeresat in realizarea acestei investitii, sunt de parere specialistii companiei de consultanta imobiliara Esop.

Pe acelasi principiu, de multumire a ambelor parti, se stabileste si pretul. Pentru o reducere de pana la 10% din pretul de lista se poate gasi varianta unui avans mai mare, de obicei plata pe 6 luni. Penalitatile de intarziere sunt agreate de comun acord, procentul cel mai des intalnit fiind de 0,1%.

“In urmatorii ani, chiriile vor mai creste moderat dupa care se vor stabiliza, iar piata chiriilor va fi una si mai dinaminca, populatia orientandu-se din ce in ce mai mult spre inchiriere in defavoarea cumpararii, asa cum se intampla acum in tarile din Uniunea Europeana”, explica Elena Miu, Senior Broker, MediaCity.

Reprezentatul MediaCity a adaugat ca oferta de apartamente pentru inchiriere va fi foarte mare in scurt timp, avand in vedere ca majoritatea apartamentelor din blocurile noi construite au fost achizitionate de investitori straini, tocmai pentru a le exploata prin inchiriere.

“Investitorii straini au achizitionat apartamente in complexuri precum Central Park, Asmita Gardens, Planorama si imediat ce vor fi date in folosinta, vom observa o reglare a cererii cu oferta pe piata inchirierilor rezidentiale, in conditiile pietei actuale”, a adaugat Elena Miu.

Un studiu al companiei poloneze de consultata imobiliara REAS arata, de curand, ca in anul 2007, dintr-un numar total de 3.500 de apartamente anuntate au fost livrate circa 2.000 in cadrul unor proiecte rezidentiale de dimensiuni mari si medii din interiorul si din imprejurimile Bucurestiului. Restul locuintelor au fost cumparate de investitori speculativi care au ca scop repunerea in vanzare sau inchirierea locuintelor.

Prima plata a viitorului chirias consta in achitarea unei garantii (de obicei, echivalentul unei luni de chirie) si a unui avans (ce variaza intre 2-3 luni de chirie). In cazul chiriasilor companii romane, plata chiriei se poate realiaza doar in lei, legislatia restrictionand plata valuta.

Data de incepere a contractului trebuie sa fie cat mai apropiata de momentul negocierii, deoarece, din punctul de vedere al proprietarului, decalajul dintre cele doua momente este perceput ca o pierdere de chirie.

In privinta conditiilor de denuntare unilaterala a contractului, chiriasul are dreptul de a denunta unilateral contractul inainte de terminarea acestuia, cu o notificare transmisa in prealabil (cu 60 de zile de regula inainte). Pentru denuntarea contractului inainte de terminarea primului an, se poate aplica o penalitate constand in pierderea integrala a depozitului de garantie constituit in favoarea proprietarului.

Garantia se va accesa de catre proprietar doar in anumite cazuri specificate in contract (cum ar fi intarzieri la plata, acoperirea unor daune aduse apartamentului sau facturi care vin cu intarzire de 30 de zile fata de momentul predarii apartamentului) si nu se va compesa in nici un caz cu plata chiriei pe ultima luna.

Discutabila este predarea apartamentului in aceeasi stare in care a fost primit, deoarece exista uzura normala unei folosiri de 1 sau 2 ani. De obicei, se accepta termenul de uzura normala, asa cum este definit prin lege.

“Pentru a nu pune in pericol tranzactia, prin ridicarea a numeroase si uneori false probleme, este important ca viitorul chirias sa dialogheze cu brokerul care mediaza tranzactia, expunandu-i clar observatiile si sugestiile sale, astfel incat discutia cu proprietarul sa se concentreze pe punctele importante, si sa fie expuse intr-o maniera corespunzatoare”, a declarat Oana Faca, Partener in cadrul Esop.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri