Factorul psihologic este un element important care, de multe ori, are o pondere insemnata in deciziile investitionale in pietele de actiuni. Specialistii spun ca acest factor este greu de cantarit, dar importanta sa este covarsitoare.
”Desi masura sa este dificil de cuantificat in termeni exacti si difera de la caz la caz, factorul psihologic este unul dintre cei mai importanti in procesul administrarii unei decizii investitionale - si, in opinia mea, unul critic atunci cand vorbim de tranzactii speculative in marja”, a explicat, pentru Wall-Street, Mihai Nichisoiu (foto), analist piete internationale la Vanguard.

Cauzele acestor stari emotionale ale investitorilor care ii afecteza, de cele mai multe ori, in sens negativ, sunt multiple si difera de la caz la caz.

In particular, starile emotionale sunt provocate de miscarile de piata hiper-speculative, “situatii in care pozitionarea participantilor devine justificata de insasi dinamica intrinseca a pretului”, ne-a mai spus analistul.

”Desi detasarea este critica pe fondul unor asemenea evolutii de piata remarcabile - pe care de altfel am avut ocazia sa le observam chiar pe parcursul lunilor recente - recunoasterea unor emotii este necesara in masura in care in anumite momente cheie semnale din sub-constient devin avertismente pe care constientul nu le poate genera, sau evita sa o faca”, crede Nichisoiu.

Criza financiara – efectul ignorarii vulnerabilitatilor fundamentale

Unul din cele mai elocvente si recente exemple ale unui fenomen in care sentimentele isi pun accentual pe evolutia si deciziile investitorilor este cel al dinamicii pietei imobiliare din Statele Unite ale Americii. Criza care a inceput anul trecut in acest secor a avut efecte foarte puternic in economiile multor state ale lumii. “Dinamica parabolica a pietei imobiliare americane din ultimii ani mi se pare un foarte bun exemplu pentru influenta factorului psihologic - fenomen in care cresterea remarcabila a preturilor caselor a antrenat decizii de investitie hiper-emotionale nu numai din partea unor persoane fizice, dar si a unor giganti financiari. Emotiile au fost atat de puternice, incat administrarea riscurilor s-a dovedit a fi extrem de controversata, marcata de cliseul 'acum este altfel'”, ne-a mai spus analistul.

Efectul direct al ignorarii unor vulnerabilitati fundamentale a fost criza financiara ulterioara, “care a debutat in pietele internationale in vara anului trecut si pe care inca o resimtim, a atins deja o serie larga de sectoare ale economiei americane dar si evolutii dincolo de granitele Statelor Unite”, a mai explicat Mihai Nichisoiu.

Si romanii sunt guvernati de sentimente

Un alt exemplu poate fi cel al ultimelor luni, in perioada in care Bursa de Valori Bucuresti inregistra scaderi mari si constante, pe fondul corelarii mai mult emotionale cu bursele internationale.

In acea perioada, specialistii in bursa spuneau, la unison, ca gradul de corelare se limita in cea mai mare parte la emotiile investitorilor, care panicati de ce se intampla afara, erau tentati sa vanda.

Corelarea a fost unul din cele mai discutate subiecte, si toata lumea era de acord ca ea venea pe fond emotional. Desi economia tarii noastre datea semne de imbunatatire si emitentii aratau rezultate financiare bune si aveau perspective de crestere solida, investitorii de la BVB vindeau. In acele momente, s-a vazut foarte clar, ca dincolo de spectele macroeconomice si microeconomice, care, in mod teoretic, stau la baza unei decizii in ce priveste intrarea sau iesirea de pe un anumit emitent, nu mai contau. Deciziile erau luate doar pe fond emotional, panica si frica unei eventuale recesiuni la nivel globau pusesera stapanire pe investitori si acestia vindeau, chiar daca nu vindeau pe profit, ci pe pierdere.

Factorul emotional s-a demonstrate a fi extreme de important, mai ales intr-o piata mica, cum este cea romaneasca si pentru investitori. Aceasta poate fi considerate una din lectiile pe care romanii ar trebui sa le invete. Controlul de sine, al sentimentelor, indepartarea tentatiei de a vrea mai mult sau a fricii in momentul unei scaderi. Acesti factori pot duce de multe ori la pierderi importante, fara fundamente solide.

In acelasi timp, acest factor psihologic este greu de estimate, de masurat sau de cantarit. El depinde si difera de la fiecare om in parte. Unii brokeri spun ca investitia la bursa poate ajunge, dintr-un anumit punct de vedere, sa aduca oamenilor exercitii de auto-control si auto-stapanire. In acelasi timp, felul in care oamenii reactioneaza la pierderi sau castiguri mari este diferit si a reprezentat intotdeauna un domeniu interesant.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri