In prezent, Depozitarul Central si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) monitorizeaza conturile globale ale investitorilor Erste Bank (EBS), listata la categoria internationala a Bursei de Valori Bucuresti.

"Incepand cu iulie vrem sa aplicam conturile globale pentru toti emitentii de la BVB", a declarat Ovidiu Sergiu Pop, mentionand ca acest lucru va spori lichiditatea intrucat exista foarte multi investitori straini care nu intra in pietele in care nu exista conturi globale.

"Cel tarziu pana in iulie-august vor fi gata si vanzarile in lipsa", a adaugat Pop.

Totodata, Depozitarul Central lucreaza la crearea unei noi piete, mai putin reglementate, in care investitorii romani vor putea cumpara actiuni straine de la Bucuresti.

Citeste si:

Vanzarea in lipsa (short-selling) este o tehnica de tranzactionare care presupune vanzarea de actiuni imprumutate de la un alt investitor. Vanzarile in lipsa vor putea aduce investitorilor castiguri si atunci cand cotatiile actiunilor scad, nu doar cand urca, asa cum se intampla in prezent.

Conturile globale (nominee) sunt conturi de instrumente financiare deschise de un participant la piata in care sunt inregistrate instrumentele financiare aflate in proprietatea clientilor al caror mandatar este participantul respectiv.

Depozitarul Central si-a inceput activitatea pe 3 ianuarie 2007, ca unic prestator de servicii pentru societatile tranzactionate, in baza deciziilor de infiintare si functionare emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Bursa de Valori Bucuresti si cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) se numara printre actionarii Depozitarului Central.