Investitorii straini au plasat in aprilie circa 59,2 milioane euro in titlurile de valoare jucate la Bursa de Valori Bucuresti, in usoara scadere fata de luna anterioara, dar cu aproape 4,1 milioane de euro mai mult fata de vanzarile nete, arata datele publicate luni de CNVM. “Diferenta de 4-5 milioane de euro dintre cumparari si vanzari nu este foarte mare, nu s-a resimtit o presiune puternica pe tot parcursul lunii. Mai degraba spre final, cand si indicii romanesti au inceput sa se aprecieze”, ne-a declarat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.
Cristi Tudorescu, analist piete de capital, ne-a explicat ca aceste intrari au venit pe fondul unui context international mai calm." Suntem intr-o perioada in care la nivel international "no news is good news", aparand prilejul pentru investitori sa dea atentie din nou chestiunilor de evaluare fundamentala ale companiilor si ale pietelor in ansamblu. Dupa ce timp de 6 luni de zile putini isi mai puneau problema calcularii unor indicatori de evaluare, acum se observa ca multe companii romanesti sunt ieftine in raport cu perspectiva lor de crestere a activitatii in urmatorii 2-3 ani. De aici au si rezultat intrarile nete din strainatate pe Bursa de la Bucuresti", explica analistul. Acesta estimeaza ca pana la finanul anului sa vedem fluxuri de bani net positive pentru pietele de Est, mai ales ca in aceasta perioada se redac ponderile portofoliilor internationale.

Tendinta va continua in lunile urmatoare

Specialistii in piete de capital consultati de Wall-Street au explicat ca aceasta tendinta va continua si in lunile urmatoare, semnalele date si de piata fiind din ce in ce mai vizibile. “Cred ca aceasta tendinta va continua, mai ales dupa datele legate de cresterea economica a Romaniei, peste asteptari. Cred ca vor fi in continuare mai multi straini care se vor orienta asupra tarii noastre”, a declarat Adrian Ceuca, director adjunct la Broker Cluj.

Acesta ne-a mai spus ca sunt si alte semnale din piata care indica o intoarcere a investitorilor straini, “precum cresterea lichiditatii si a cotatiilor, mai ales a unor emitenti preferati in general de nerezidenti”.

Potrivit statisticilor realizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare , in aprilie, nerezidentii au cumparat la BVB cu 2% mai putin fata de luna trecuta, cand achizitiile au insumat 58,9 milioane euro. In schimb, valoarea vanzarilor efectuate de straini in aprilie s-au redus cu 23%, la 55,1 milioane euro, dupa ce in martie vanzarile nete se cifrasera la 69,8 milioane euro. Astfel, in aprilie, diferenta intre cumparari si vanzari redevine pozitiva, cu un plus de 4,06 milioane euro, dupa ce in martie soldul era negativ si ajungea la 10,91 milioane euro.

Dinamica pozitiva a banilor straini va continua, pe fondul stabilizarii pietelor externe, a datelor macroeconomice imbucuratoare care incep sa apara dar si a stabilizarii cursului valutar. “Ma astept ca aceasta tendinta sa fie vizibila si in mai si in lunile ce urmeaza, mai ales ca si contextul extern este suficient de stabil incat sa permita investitorilor sa ia in calcul pietele emergente. In plus, s-a observat si o stabilizare a cursului valutar, s-au creat oportunitati de intrarea a banilor noi. Piata s-a reglat singura, fara sa fie nevoie de interventia bancii centrale”, a mai spus Ciubotaru.

Austriecii si britanicii, lideri la achizitii

Investitorii din Marea Britanie si Austria au acumulat cel mai mult in luna aprilie, 18,94% din valoarea totala a achizitiilor nerezidentilor la BVB, respectiv 7,8 milioane euro (13,10%), in timp ce jucatorii din insulele Cayman au cumparat in proportie de 10,91%, adica 6,5 milioane euro. Printre vanzatorii importanti se numara suedezii, cu incasari de 8,7 milioane euro (15,83% din valoarea totala a vanzarilor nerezidentilor) si britanicii, care au obtinut in urma vanzarilor 8 milioane euro (14,47% din total).

Pe locul trei in clasamentul vanzatorilor se regasesc investitorii din Luxemburg, care au marcat in aprilie 7 milioane euro, avand o pondere de 12,79% din total. In aprilie, intrarile de capital pe Bursa de Valori Bucuresti s-au cifrat la 26,58 milioane euro, in scadere cu 24% fata de luna trecuta, in timp ce iesirile de capital au insumat 12,77 milioane euro, la jumatate fata de luna martie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri