BNR solicita bancilor sa se limiteze, in acordarea de credite catre populatie, la venituri care nu le pot depasi cu mai mult de 20% pe cele declarate fiscal in anul anterior, in cazul in care clientul nu prezinta documente care sa ateste continuitatea noilor venituri.

Banca Nationala a Romaniei a publicat un proiect care aduce completari regulamentului privind limitarea riscului de credit pentru populatie, prin care impune bancilor sa ia in calcul un nivel al veniturilor permanente "care nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior".

Pentru a lua in considerare venituri peste aceasta limita, banca trebuie sa solicite clientului documente care sa ateste continuitatea acestora, se mai arata in proiectul BNR.

Dispozitiile propuse de banca centrala nu se aplica insa in cazul veniturilor exceptate de lege de la obligatia de plata a contributiilor fiscale.

Pe de alta parte, bancile "trebuie sa se asigure ca tertele parti utilizate in promovarea produselor de creditare" (de exemplu, brokerii de credite, n.r.) aplica aceleasi proceduri pentru atragerea clientilor.

"Imprumutatorii urmaresc calitatea portofoliului de credite aferent clientilor atrasi de fiecare terta parte, comparativ cu cea a portofoliului de credite aferent clientilor atrasi direct de imprumutatori", se mai precizeaza in proiectul de regulament al BNR.

Citeste si:

De asemenea, bancile vor fi nevoite sa-i prezinte clientului care solicita un imprumut suma totala de plata aferenta creditului, precum si suma maxima in cazul deteriorarii conditiilor din piata sau modificarii comisioanelor, inainte de semnarea contractului, propune un nou proiect de regulament publicat de BNR.

"Imprumutatorii vor informa clientul si ii vor pune la dispozitie, inainte de semnarea contractului de credit, doua scadentare, in moneda nationala, ale sumelor totale de plata aferente creditului solicitat, unul intocmit luand in considerare conditiile avute in vedere pentru semnarea contractului de credit si unul luand in considerare modificarile ce pot surveni, precum si evolutia gradului de indatorare pentru cele doua situatii", se arata in documentul bancii centrale.

BNR propune ca bancile sa evalueze consecintele deteriorarii conditiilor din piata printr-o analiza a riscului pe baza informatiilor anterioare, pe cel putin 18 luni, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, dupa caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile, practicat de institutia de credit.

De asemenea, bancile trebuie sa detina evidente din care sa rezulte ca au informat clientul, potrivit acestor prevederi.

Bancile trebuie sa aplice noile prevederi in termen de cel mult 45 de zile de la adoptarea noului regulament.