La inceputul aniilor 1980, un tanar manager de portofoliu numit Peter Lynch a devenit unul dintre cei mai faimosi investitori din lume pentru cel mai logic motiv – cand acesta a preluat conducerea fondului mutual Fidelity Magellan in luna mai 1977, activele fondului era de 20 milioane de dolari. Lynch l-a transformat in cel mai mare fond mutual din lume, obtinand un profit anualizat de 13,4%.
Cand Lynch a demisionat din functia de manager de fond in 1990, fondul detinea active de 14 miliarde de dolari cu peste 1.000 de actiuni in portofoliu, dintre care cele mai importante erau: Fannie Mae, Ford, Philip Morris, MCI, Volvo, General Electrica, General Public Utilities, Student Loan Marketing, Kemper si Loews.

Faimosul sau principiu de investitii – Investeste in ce cunosti – a popularizat conceptul economic de “cunostinte locale”. Acest simplu principiu se potriveste bine cu investitorii neprofesionisti care nu au timp sa invete masuratori cantitative complicate ale actiunilor sau sa citeasca rapoarte financiare stufoase. De vreme ce tot mai multi oameni tind sa devina experti in diferite domenii, aplicarea principiului de baza ”Investeste in ce cunosti” ajuta investitorii individuali sa gaseasca actiuni subevaluate cu perspective de crestere bune.

Lynch considera ca acest fundament este un punct de plecare pentru investitori. De asemenea, acesta a spus deseori ca investitorii individuali sunt mai capabili sa obtina profit din actiuni decat un manager de fond, deoarece ei pot gasi idei de bune investitii in viata lor de zi cu zi.

Descris deseori ca un “cameleon”, Peter Lynch s-a adaptat oricarui stil de investitii care functiona in timpul carierei lui de manager de fond. Se spune ca programul sau de lucru, echivalentul a 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana, nu avea un inceput si un sfarsit.

In procesul de selectare al actiunilor, Peter Lynch s-a folosit de ce cunostea sau putea intelege usor, ceea ce era esential pentru el. Acesta a eliminat sentimentele care dominau piata si s-a concentrat pe fundamentele companiei, utilizand o abordare de jos in sus. Lynch a investit numai pe termen lung si nu prea a acordat atentie fluctatiilor pe termen scurt a pietei.

Separat de etica sa de investitor de fond, Lynch a folosit un set de opt principii fundamentale in procesul de selectare al actiunilor.

1. Investeste in ce cunosti. Multi oameni nu cunosc motivele pentru care cumpara o actiune – tu ar trebui sa stii.

2. Este inutil sa prezici economia, ratele dobanzii si evolutia burselor – asa ca nu te chinui s-o faci. “Daca iti petreci 13 minute pe an sa incerci sa vezi cum o sa mearga economia, ai pierdut 10 minute”. Concentreaza-te pe faptele de acum decat pe estimarile viitoare.

3. Ai destul timp sa identifici si sa recunosti companiile exceptionale. O poti face in timpul activitatilor de zi cu zi.

4. Evita asteptarile lungi. Daca o companie are profit zero, dar crezi ca are perspective de crestere, nu face nimic cu ea si scrie-i numele pe o hartie. Uita-te la ea dupa 6 si 12 luni si vezi daca mai crezi ca este buna.

5. Un management bun este foarte important – cumpara afaceri foarte bune. Un management bun este poate cel mai important lucru care trebuie sa fie luat in considerare. “Cumpara o companie pe care orice prost o poate conduce pentru ca eventual un prost o va conduce”.

6. Fii flexibil – multe lucruri se pot intampla, atat bune cat si rele. Multe dintre cele mai bune investitii ale lui Lynch au fos facute din motive gresite, insa chiar daca argumentul initial era eronat, investitia s-a dovedit a fi una buna. Uneori acesta a avut dreptate in privinta cresterii, dar investitia a fost una mizerabila si neprofitabila. Asa ca fii flexibil, umil si invata din greseli.

7. Sa stii cand sa vinzi este greu – cand faci o achizitie, ar trebui sa fii capabil sa explici motivele pentru care vrei sa cumperi in cel mult trei propozitii. Aminteste-ti motivele si vinde actiunile cand argumentele nu mai sustin mentinerea. Pentru a face o investitie buna nu trebuie sa fii un geniu, trebuie doar sa stii matematica de clasa a cincea, asa ca matematica nu are nicio legatura cu a fi un investitor foarte bun.

8. Exista intotdeauna un lucru care sa te ingrijoreze. Anii ’50 au fost cea mai buna decada pentru a detine actiuni, dar din perspectiva geopolitica toata lumea era speriata de un razboi nuclear. La inceputul aniilor 1990, toata lumea era speriata de faptul ca japonezii vor prelua lumea si vor invinge SUA. Nu intamplator, cele mai proaste zile de pe bursa au loc in ziua de luni deoarece lumea a avut un intreg week-end sa se ingrijoreze. Sfatul lui Lynch este sa uiti de toate elemente rele de la nivel global deoarece cheia unei bune investitii nu este un anumit intelect, ci doar sa ai curaj sa iei unele decizii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri