In timp ce Germania lui Hitler pustia Europa, in 1939, John Templeton (1912-2008) cumpara de 100 de dolari orice actiune sub 1 dolari care se tranzactiona pe pietele americane de capital. Aceste achizitii de aproximativ 10.400 dolari i-au adus lui Templeton participatii la 104 de companii, dintre care 34 era in faliment.
Patru ani mai tarziu, investitorul a vandut aceste actiuni pentru o suma care depasea 40.000 de dolari, informeaza Investopedia.

Templeton a devenit miliardar fiind un adevarat pioner al fondurilor mutuale diversificate global, incluzand fondul infiintat in 1978 Templeton World. Fondul sau de investitii Templeton Growth a fost printre primele fonduri care au investit in Japonia in mijlocul aniilor 1960. Acest fond a returnat o rata de profit anuala de 16% de la creare pana la retragerea lui Templeton in 1992, avand cea mai buna performanta din cea de-a doua jumatate a secolului 20. In 1954, Templeton a plasat in fond 100.000 dolari care reinvestiti au devenit 55 milioane in 1999.

Pana in 1979, Templeton a infiintat unele dintre cele mai mari si cele mai de succes fonduri de investitii internationale. Acesta a vandut fondurile Templeton in 1992 catre Grupul Franklin. In 1999, Money Magazine l-a numit “cel mai bun selector de actiunile al secolului, discutabil”. Ca un cetatean britanic care traia in Bahamas, Templeton a fost numit cavaler de catre Regina Elizabeta a II pentru multe realizari sale pilantropiste.

“Trebuie sa fii un fundamentalist pentru a avea un adevarat succes pe bursa”


John Templeton a fost unul dintre cei mai mari investitori contra tendintei pietei ai secolului trecut, se spune ca acesta “a cumparat ieftin in timpul Marei Depresii din 1937, a vandut la preturi enorme in cadrul exploziei companiilor dotcom si a dat cateva telefoane bune in aceasta perioada”.

In 2006, Tempelton se afla pe locul 7 din 129 in cadrul Listei Miliardarilor a cotidianului Sunday Times. Investitorul a refuzat analiza tehnica pentru actiuni, preferand sa foloseasca analiza fundamentala. In 2007, Templeton a fost numit de catre revista Time unul dintre cei 100 Cei mai Influentii Oamenii.

“Investeste in punctul de pesimism maxim. Daca vrei sa ai o performanta mai buna decat a celorlalti, fa lucruri altfel decat ceilalti”

Stilul sau investitional cuprindea evaluarea investitiilor, ceea ce numea el “vanatoarea dupa chilipiruri”, prin cautarea de tinte de investitii in mai multe tari in loc de cea in care locuia.

Metoda sa de investitii a acestuia era sa caute companii din alte tari care se aflau la preturi mici si aveau perspective excelente de crestere pe termen lung. Acesta cumpara actiuni care se vindeau la un pret mult sub valoare activelor sale din cauza unor circumstante temporare, le pastra pentru cinci ani sau mai mult pana cand acesta considera ca au ajuns la adevarata lor valoare, dupa care facea o avere.

Ca un investitor contra tendintei, Templeton considera ca cele mai bune actiuni sunt cele care sunt complet neglijate, cele care nu erau analizate de catre altii. Aceasta teoria era urmata de cercetari riguroase si o ambitie neatinsa de tendintrele momentelelor.

In timp ce alti miliardari americani si-au construit bogatiile pe actiunile din SUA, Templeton a cautat oportunitatile oferite de pietele emergente din lume. Investitorul a fost primul care a investit in Japonia de dupa razboi si primul care a vandut actiunile japoneze dupa ce in mijlocul aniilor 1980 inainte ca piata bear sa aiba loc.

La retragerea sa din afacerile de investitii, Templeton a devenit un pilantropist activ pe plan mondial prin Fundatia John Templeton, care se concentra pe donatii in cadrul cercetarilor spirituale si stiintifice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri