John (Jack) Bogle, nascut la 8 mai 1929 in Verona, New Jersey, este fondatorul si fostul director executiv al Grupului Vanguard. Acesta a terminat Universitatea Princeton cu Magna Cum Laude in economie in 1951. Bogle a invatat managementul investitiilor in timpul job-ului sau de consilier financiar la Wllington Management din 1951-1974.
“Timpul este prietenul tau; impulsul este dusmanul”

Bogle declara ca investitorul este, cel mai adesea, cel mai mare dusman al sau. Astfel, acesta spune ca dupa o perioada plina de succes, cand a ajuns director executiv si presedinte al companiei, a fost concediat din cauza unei fuziuni “extrem de imprudente” pe care a dus-o la capat, o decizie pe care o considera cea mai mare greseala a sa, spunand totusi ca cel mai bun lucru al acestei greseli, “ce a fost rusinoasa, impardonabila si care reprezinta o imaturitate si o incredere care nu era justificata de fapte”, a fost ca a invatat foarte multe.

Dupa ce a fost concediat din functia de presedinte al companiei Wellington, acesta a fondat in 1974 firma Vanguard. Sub conducerea sa, compania a urcat pe locul secund al celor mai mari fonduri mutuale din lume. In 1999, acesta s-a retras din conducerea grupului, dar si-a pastrat un rol activ in cadrul companiei. Ca presedinte al Centrului de Cercetare a Pietelor Financiare Bogle, investitorul continua sa scrie si sa predea probleme investitionale, fiind recunoscut pe plan larg ca “o constiinta” a industriei de fonduri mutuale.

Bogle a introdus primul fond de index, Vanguard 500, in 1975. Revista Fortune l-a numit pe investitor, in 1999, unul dintre cei patru “giganti ai investitiilor” secolului al XX-lea.

“Principalul rol al unui fond mutual este de a-si servi investitorii”

Bogle este faimos pentru insistenta sa, prin numeroase aparitii media si carti, pentru superioritatea fondurilor mutuale care urmaresc actiunile incluse in anumiti indici, numite fonduri de index, fata de fondurile mutuale traditionale gestionate activ.
Acesta considera ca este o prostie sa incerci sa alegi fonduri mutuale gestionate activ si sa te astepti sa intreaca performanta pe o perioada mai lunga a unui fond de index. Celebrul trader Jim Cramer a oferit un ultim compliment al stilului de investitii al lui Bogle declarand: “Dupa o viata de selectare a actiunilor, trebuie sa recunosc ca argumentele lui Bogle in favoarea unui fond de index m-au facut sa ma gandesc sa ma alatur lui decat sa incerc sa-l intrec”.

“Daca ai probleme sa-ti imaginezi o pierdere de 20% a actiunilor nu ar trebui sa joci la bursa”


Bogle sustine ca o investitie trebuie sa fie definita de simplitate si bun simt si ofera opt reguli de baza pentru investitori.

1. Alegeti fonduri care percep costuri reduse;
2. Luaţi în considerare cu atenţie costurile suplimentare de consiliere;
3. Nu supraevaluati performantele trecute ale unui fond;
4. Folositi-va de performantele trecute pentru a determina consistenta si riscul acestuia;
5. Fii atenti la managerii celebri de fonduri mutuale;
6. Aveti grija la marimea activelor administrate;
7. Nu detineti prea multe fonduri;
8. Cumparati un portofoliu si pastrati-l.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri