Daca pana in prezent principalii jucatori din Timisoara erau dezvoltatorii locali, acum orasul a inceput sa atraga si atentia altor investitori, preturile terenurilor crescand considerabil in ultimul an, sunt de parere reprezentantii companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
„In prima jumatate a acestui an, preturile de vanzare pentru terenurile potrivite dezvoltarilor imobiliare au continuat sa creasca cu pana la 25%, in ciuda lipsei de tranzactii efective”, ne-a explicat Cristina Baloianu, Market Analyst,Valuation & Consulting in cadrul DTZ Echinox.

In timp ce in majoritatea oraselor mari pretul mediu pe metrul patrat a scazut, in cazul apartamentelor vechi, cu aproximativ 200 de euro in primele sase luni ale anului, in Timisoara preturile au continuat sa creasca de la sfarsitul anului trecut, potrivit estimarilor retelei imobiliare RE/MAX. In Timisoara, preturile locuintelor au scazut doar in unele zone cu 5-10%, insa in ceea ce priveste imobilele vechi de lux – pretul acestora a crescut, fiind scoase la vanzare si cu 3.000 euro pe mp.

"Preturile apartamentelor noi sunt intre 800 si 1.500 euro, iar cele ale apartamentelor vechi sunt, in foarte multe cazuri, cel putin tot la fel de ridicate, datorita locatiei centrale sau semi- centrale. Credem ca, pana la sfarsitul anului, preturile vor continua sa creasca cu minim 5- 10 %", a declarat, pentru Wall-Street, Luminita Schiopescu, agent imobiliar RE/MAX EDYINVEST Timisoara.

Potrivit acesteia, cererea pe piata timisoreana depaseste cu mult oferta existenta pe piata. Cererea de unitati locative este in jurul valorii a 10.000 de unitati locative, iar in urmatorii trei ani numarul locuintelor noi care vor fi finalizate nu va depasi 3.000.

"Timisoara inca este o oportunitate pentru investitiile imobiliare. Spatiile pentru birouri, cu suprafata mare, sunt pe zi ce trece o raritate. Interesul multor investitori straini se manifesta fata de cladirile istorice, pe care sa le restaureze si sa le dea in folosinta drept spatii pentru birouri", a adaugat reprezentantul RE/MAX EDYINVEST Timisoara.

„Interesul crescut al investitorilor pentru Timisoara s-a datorat si altor dezvoltatori nationali si internationali care si-au anuntat intentiile de a investi in aceasta zona, sau care au deja proiecte in desfasurare. Dupa succesul inregistrat pe segmentul rezidential, acestia au vazut si potentialul celorlalte sectoare, precum centrele comerciale sau spatiile de birouri. Astfel, Tiriac Holding si Plaza Centers sunt doi dezvoltatori care si-au anuntat investitiile in construirea de centre comerciale in Timisoara”, a afirmat si specialistul DTZ Echinox.

Potrivit DTZ Echinox, pe segmentul rezidential, au fost deja livrate cinci noi ansambluri de locuinte: Campina – un bloc cu 215 apartamente, Palazzo Europa – 97 de unitati, Complexul rezidential Stuparilor – 42 de locuinte, Cetatea Alba – cu 8 unitati si Brio Residence – cu 61 de apartamente.

„In urma raspunsului pozitiv primit la aceste livrari, dezvoltatorii si-au anuntat si alte proiecte: ansamblul Campina va avea o a doua faza, cu 165 de locuinte, ce vor fi livrate in 2009, The Ring va fi livrat tot in 2009 si va cuprinde 242 de apartamente, Rialto este un mic proiect cu 12 unitati, iar Luceafarul va avea 112 locuinte, ambele urmand sa fie livrate anul viitor. Insa unul dintre cele mai mari proiecte este Noua Timisoara, cu 1.500 de locuinte”, a adaugat Cristina Baloianu.

Conform estimarilor DTZ Echinox, in urmatorii doi-trei ani vor fi livrate aproximativ 2.200 de unitati pe piata din Timisoara, la care se adauga 920 de vile ce se construiesc in cartierele ce integreaza zona metropolitana.

Sectorul spatiilor de birouri a fost reprezentat pana de curand de cladiri mici, de clasa B si C, avand servicii limitate. Prin urmare, cererea este foarte mare pe acest segment, venind in principal din partea companiilor din domeniul IT&C, cele din Telecom, precum Alcatel si Siemens, avand inchiriate cele mai mari suprafete.

„In urma cererii ridicate, multe proiecte au fost deja aprobate si sunt programate sa fie livrate pana in 2009. Piata se va maturiza treptat, prin livrari precum City Business Centre, prima cladire de birouri clasa A, cu 35.000 mp, ce va fi livrata in cinci faze, prima faza fiind finalizata la sfarsitul anului trecut. Un alt proiect este cel al grupului Trustee, Tender Financial Complex, ce va avea o suprafata inchiriabila de 100.000 mp”, ne-a spus reprezentatul DTZ Echinox.

Pe langa proiectele deja anuntate, piata spatiilor de birouri din Timisoara mai poate absorbi inca 70.000 mp in anul 2009. Cladirile clasa A sunt insuficiente, cererea fiind mult mai mare, iar companiile internationale care aleg sa-si deschida birou in Timisoara sunt nevoite sa accepte orice cladire care poate fi livrata in timp util.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri